KARS Haber Girişi : 02 Ekim 2019 00:26

Başkan Alibeyoğlu Duyurdu

Başkan Alibeyoğlu Duyurdu
GALERİCİLER İÇİN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SINAVI YAPILACAK

Başkan Alibeyoğlu Duyurdu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

GALERİCİLER İÇİN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SINAVI YAPILACAK

SON BAŞVURU TARİHİ 04.10.2019 CUMA GÜNÜ

Başkan Alibeyoğlu; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren MEYBEM A.Ş. ile yeni bir protokol imzaladık ve İlimizde 2. El Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için yeni bir sınav açılması yönünde çalışmalarımızı başlattık.” Dedi.

Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu “Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı ile uğraşan kişi ve şirketler için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu başlatmıştır. Buna göre gerçek kişi işletmelerde işletme sahibi, tüzel kişiliklerde şirket ortaklarından en az biri ve şirkette alım satım işi ile uğraşan personelin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Mesleki Yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el araç alım satımı için yetki belgesi verilmeyecek, dolaysıyla mevcut şirket ve işletmeler araç alım satımı yapamayacaktır. Bu kapsamda Odamıza müracaat ve eden ikinci el araç alım satımı yapmakta olan üyelerimiz için 14 Ekim 2019 Pazartesi günü saat 08:30 da Teorik sınav yapılacak olup; 15 – 17 Ekim 2019 tarihlerinde belirlenen galerilerde uygulama sınavları yapılaraktır. Sınavlarımıza katılım için son başvuru tarihi 04 Ekim 2019 Cuma Günü’dür. İfadelerine yer verdi.

Ayrıca Başkan Alibeyoğlu, “yapmış olduğumuz sınavlar tamamen üyelerimize hizmet amacı ile yapılmaktadır. Bu sınavlardan Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nın hiçbir menfaati bulunmamaktadır. Üyelerimiz tanınmayan bilinmeyen firmaların elinde mağduriyet yaşamasın diye bu işe el attık, tek amacımız üyelerimizin mağduriyet yaşamadan bu süreci tamamlamasıdır. Diyerek sözlerini sonlandırdı.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihli ve 303301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı taşıyan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazete’de; “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ise 08.09.2018 tarihli 30529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik gereğince, ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. 31/12/2019 tarihi itibari ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ibraz edilmeden, Noter’den alım satım işlemi gerçekleştirilemeyecektir.

İl Ticaret Müdürlükleri, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere “Yetki Belgesi” vermeyecektir. Noterler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyenlerin “Alım-Satım İşlemlerini” kabul etmeyecektir. Belediyeler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “Ruhsat” vermeyecektir.

Buna Göre;

-Mesleki yeterlilik belgesi alan işletmeler, motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtların alım satım işlemlerini yapabilecektir.

-Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.

-Sınavlar, yazılı (teorik) ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleştirilecek.

-Teorik sınavlar, Odamızın eğitim/toplantı salonlarında veya Galerilerin eğitim / toplantı salonlarında, Uygulamalı sınavlar, alanı uygun olan TOBB MEYBEM tarafından onay verilmiş olan bir galeri bünyesinde yapılacaktır.

-Her iki sınavdan da başarılı olan adaylar, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacaktır.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.