KARS Haber Girişi : 08 Ocak 2020 14:18

BAŞKAN ALTUN ARAP BASININA KURAN-I KERİM HEDİYE ETTİ

BAŞKAN ALTUN ARAP BASININA KURAN-I KERİM HEDİYE ETTİ
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK BAŞKAN ALTUN ARAP BASININA KURAN-I KERİM HEDİYE ETTİ
BAŞKAN ALTUN ARAP BASININA KURAN-I KERİM HEDİYE ETTİ

Türk Arap Medya Derneği’nin Sarıkamış ve Selim Ziyareti

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

BAŞKAN ALTUN ARAP BASININA KURAN-I KERİM HEDİYE ETTİ

Türk Arap Medya (TAM) Derneği kurulduğu tarihten bu yana Arap ve Türk gazeteciler ile medya kuruluşları arasında köprü olma görevini yerine getirmekte. Her iki tarafın da birbirini daha yakından tanıması amacıyla faaliyetler düzenlemekte. Arap dünyasından önemli gazetecilerin üyesi olduğu dernek, medya etik ilkeleri çerçevesinde Türk ve Arap Medya mensuplarına seminer, toplantı, mesleki eğitim ve geziler düzenlemek. Geçtiğimiz günlerde de Sarıkamış’a Dünya Karapapak Türkleri birliği KARPAT’ın katkılarıyla düzenlenen gezi gibi bir çok farklı programla Arap Medya kuruluşları ve çalışanlarına Türkiye hakkında bilgilendirmeler yapmak derneğin önemli görevlerinden biri.

Türk Arap Medya (TAM) Derneği Genel Başkan Yardımcısı Atilla Bayramoğlu, Arap ülkelerinden 23 haber ajansı ve muhabiriyle geldiği Kars’ta başta Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri olmak üzere birçok etkinliğe katıldı. Kafkas Haber Ajansı (KHA) Sahibi gazeteci Bedir Atunok ve Sarıkamış Belediye Başkanı Coşkun Altun’un girişimleriyle Selim’de düzenlenen cirit gösterisini de izleyen Arap medyası, Kars’a hayran kaldıklarını ifade ettiler.

TAM Derneği Genel Başkan Yardımcısı Atilla Bayramoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Dernek olarak yaptığımız ön arşiv çalışmaları neticesinde bundan tam 105 yıl önce gerçekleştirilen Sarıkamış harekatına, başta Kuttül Amare’de İngilizleri mağlup eden Irak bölgesinin yiğit neferleri olmak üzere farklı Arap Vilayetlerinden gelen bir çok Arap askerin de dahil olduğunu belirledik. Bu çalışmalar neticesinde bazı askerlerin savaş sırasında şehit oldukları, bazılarının geldikleri vilayetlere geri gönderildikleri, bazılarının ise çevre illerde yaşamlarını idame ettirdiklerini erişebildiğimiz tarihi belgelerden öğrenmiş bulunmaktayız. Özellikle Irak, Şam ve Tunus vilayetlerinden bir çok asker Enver Paşa komutasında Rus işgalcilerini durdurmak için yollara düşmüşler ve bu dağlarda beyaz bir ölüme cesurca yürüyerek şehitlik mertebesine erişmişlerdir.

PEKİ 105 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU:

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti. Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Osmanlı askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerilerinde yazlık üniformaları vardı.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç, Sarıkamış’ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiştir:

“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda… Allahuekber dağlarındaki son Osmanlı müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı.”

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, 60 bini donma sonucu tam 78 bin Osmanlı askeri şehit olmuştu.

Türk, Kürt, Arap, Çerkez demeden bir ve beraberce Osmanlı için bir araya gelip şehadet şerbetini içtiler.

İşte 105 yıl önceki bu ruhun vermiş olduğu coşkuyla bugün bizler torunları olarak kaybetmiş olduğumuz dedelerimizin ruhlarını şad etmek ve onları anmak için bir araya geldik. Bu değerli buluşma için başta Sarıkamış Kaymakamlığı olmak üzere tüm paydaş kurumlara ve bilhassa Dünya Karapapak Türkleri birliği KARPAT’a teşekkürlerimizi sunarız.

Ey bu topraklar için toprağa düşen Dedem

Yüz yıl sonra torunların olarak bizler ve bir çok arap kardeşimiz çeşitli vesilelerle senin savunmak için düştüğün bu topraklarda misafir olduk ve bir araya geldik. Osmanlının bakiyesi Türk cumhuriyetinin evlatlarının misafirperverliğiyle bu topraklarda huzur bulduk. Belki de sizler, bir çok farklı cephede şehit olmasaydınız bizler de bugün sığınacak bir liman bulamayacaktık. İşte bu yüzden Allah sizlerden razı olsun. Ruhlarınız Şad olsun. Rabbim hepinizi eriştirmiş olduğu şehitlik mertebesiyle cennetine kabul buyursun.

105 yıl önce gözlerini kırpmadan, cesurca ölüme yürüyen tüm Sarıkamış şehitlerimiz için, bugün dünyanın dört bir yanında vatanlarını korumak için hayatını kaybeden tüm İslam şehitleri için, Allah rızası için El Fatiha.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.