KARS Haber Girişi : 28 Ekim 2019 22:35

Batı’dan Doğu’ya 44 genç Dolunay’da buluştu

Batı’dan Doğu’ya 44 genç Dolunay’da buluştu
12-15 yaş aralığında 44 genç, proje koordinatörleri ve öğretmenler ülkenin doğusundan batısına, batısından doğusuna kültürler arası kaynaşmanın sağlanması ve sosyal sorumluluk çalışmaları için Afyondan yola çıkarak Kars Dolunay Derneğinde bir araya geldi.
Batı’dan Doğu’ya 44 genç Dolunay’da buluştu

Batı’dan Doğu’ya 44 genç Dolunay’da buluştu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından birlikte yürütülen ’Biz Anadolu’yuz’ projesi kapsamında; 26-28 Ekim 2019 tarihleri arasında 12-15 yaş aralığında 44 genç, proje koordinatörleri ve öğretmenler ülkenin doğusundan batısına, batısından doğusuna kültürler arası kaynaşmanın sağlanması ve sosyal sorumluluk çalışmaları için Afyondan yola çıkarak Kars Dolunay Derneğinde bir araya geldi.

Proje ile ilgili dernek üyelerine bilgi veren koodinatör KAÜ Mühendislik fakültesi öğrencisi Yusuf Yücel Kocaeli’den Kahramanmaraş’a, Ankara’dan Adıyaman’a, İstanbul’dan Kilis’e, Konya’dan Erzincan’a, Aydın’dan Hatay’a, Osmaniye’den Bursa’ya, Kayseri’den Denizli’ye gençler, öğretmenler ve proje koordinatörleri tarafından hareketlilik gerçekleştirildi.

 Proje kapsamında yapılan tarihi ve turistik mekân ziyaretleri, okul ve esnaf ziyaretleri ile ülkemizdeki kültürel zenginliklerin tanıtılması ve okullar arasında köprüler inşa edilmesi, gençler arasında karşılıklı saygı ve hoşgörü kültürü oluşturulması amaçlanmaktadır.

Projede yer alan kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler ile gençlerin problem çözme ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi hedeflenerek; gençlere iletişim, takım çalışması, gönüllülük, sosyal sorumluluk, sağlıklı yaşam, israfı önleme, doğa, hayvan sevgisi ve çevre bilinci gibi pek çok konuda farkındalık oluşturulmaktadır.

Ayrıca illerde Gençlik Merkezleri ve Valilikler ile koordineli olarak yapılan çalışmada kurum ziyaretleri ile gençlerin yönetim ve karar alma mekanizmalarına aktif katılımına önem verilmektedir.

Engelli  yaşamı konusunda misafirlerini bilgilendiren Dolunay Derneği başkan   yardımcısı Faruk OCAK ise şunları ide etti:

“Unutmayalım ki, Tohum toprağa Engelliler de topluma emanettir. Engelliler, birey olarak sahip oldukları temel hak ve özgürlükleri kullanmak için, önlerine çıkartılan engellerle de baş etmek mecburiyetindeler. Bu engellerin en başında, toplumun, bir “normal insan” modeli çizerek bu modelin dışındaki her türlü insan profilini dışlayan tutumu geliyor.  Bu yüzden bugünün modern dünyasında halen, engellilerin dört duvarla çevrili evlere, odalara mahkûm edildiklerini ve toplum içine çıkamaz duruma getirildiklerini görüyoruz.  Engelli insanlarımızı toplumun genelinden ayrı, korunmaya muhtaç, mağdur ve dolayısıyla topluma yük olarak gören anlayış artık geçmişte kalmıştır. Günümüzde engelliler konusu bir insan hakları meselesi olarak değerlendirilmektedir.  Dolayısıyla, engellilerin sorunlarını görmezden gelmenin ve onları toplumdan soyutlayarak kendi kaderleriyle baş başa bırakmanın, insan hakları ihlali olduğunu söylemek yanlış olmaz. Engelli doğmak ya da engelli olmak bireyin kendi seçimi değildir. Bizlere düşen, herkesin aslında bir engelli adayı olduğunu göz önünde bulundurarak, kendimizi onların yerine koymak ve sorunlarına bu hassasiyetle yaklaşmaktır.”

Ziyaret, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.