SPOR Haber Girişi : 08 Haziran 2020 00:49

Cirit müsabakaları da başladı

Cirit müsabakaları da başladı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Cirit müsabakaları da başladı
Cirit müsabakaları da başladı Cirit müsabakaları da başladı

Cirit müsabakaları da başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Koronavirüsü salgını nedeniyle yaklaşık 4 aydır oynamayan cirit müsabakaları normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte Kars'ın Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde başladı. Sarıkamış Aşağı Sallıpınar, Selim Akçakale, Başköy, Koşapınar ve Kekeç köylerinden 10 atın sahaya çıktığı atlı cirit müsabakası renkli görüntülere sahne oldu. Ciritçiler, koronavirüs nedeniyle aylardır oynayamadıkları ciriti çok özlediklerini söylediler. Atlarını dört nala sürüp, ellerindeki sopaları rakiplerine bir ok gibi fırlatan ciritler, "Hiç bu kadar uzun bir süre atlarımızdan ve ciritten ayrı kalmamıştık. Hem biz hem de atlarımız hantallaşmış. Yaptığımız ilk gösteri maçında üzerimizdeki hantallığı atarak güzel bir gün geçirdik" dediler

Ata sporun ciritin yaygın olarak oynandığı Kars'ın Selim ilçesi köylerinde, koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle tam bir sessizlik yaşandı. Ata binmeden cirit oynamadan duramayan gençler normalleşme sürecini dört bir gözle beklediler. Hem kendileri hem de atları dışarı çıkamayınca büyük bir boşluk içine giren cirit severler son günlerde kısıtlamaların normalleşmesi nedeniyle bugün yaz sezonunu açtılar.

İlçeye bağlı Kekeç köyünde bir araya gelen cirit tutkunları izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşattı. Sarıkamış ilçesinin Aşağı Sallıpınar, Selim'in Kekeç, Akçakale, Başköy ve Koşapınar köylerindeki gençlerin Covid-19 nedeniyle uzak kaldıkları cirite havaların da ısınmaya başlamasıyla birlikte 'Merhaba' dedi.

Saha olarak kullandıkları tarlada ciriti izlemeye gelenlere heyecanlı ve zevkli dakikalar yaşatan ciritcilerin, şov amaçlı olduğu için 'Kuralsız' oynadıkları 30'ar dakikadan 2 bölümlük gösteride sahne alan 10 at ve binicisi tüm hünerlerini sergiledi.

Başköy Atlı Cirit Kulübü’nden Taner İlhan, “Uzun geçen koronavirüsten dolayı bizlerde etkilendik. Bu uzun süreçten sonra atlarımızı çıkardık ve bu güzel günde ilk cirit karşılaşmasını yaptık. Atlarımızda hamlamıştı bizlerde hamlamıştık. Bu maç güzel oldu. Çünkü biz ata binmeden yapamıyoruz. Atlara binemediğimiz için kendimizde büyük bir eksiklik hissediyorduk. Bugün atlara bindiğimizde önemli bir eksikliğimiz tamamlanmış oldu. İnşallah bundan sonra bu koronavirüs de geçer bizlerde sağlıklı şekilde atlarımıza bineriz. İnşallah daha güzel günler bizleri bekliyor” dedi.

Geleneksel Spor Dalları Spor Federasyonu Kars İl Temsilcisi Selim Koşapınar Köyü Atlı Spor Kulübü Başkanı Ahmet Yiğit de, “Bilindiği gibi ülkemizde yaşanan Covid-19 koronavirüs salgınıyla 2020 kış sezonunda cirit oynayamadık. Bugün Kekeç köyünde düzenlenen müsabakada cirit oynadık. Artık paslanmıştık vallahi. Ata sporu atlı ciriti yeniden faaliyete geçirmek bizleri mutlu etti. Bu şekilde ata sporu ciriti yaşatmaya, geliştirmeye çalışıyoruz:” diye konuştu.

Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya ise, “Uzun zamandır korona salgınından dolayı cirit oynayamıyorduk ama bugğün atlara binince kendimize geldik. Cirit oynamak çok güzel bir duygudur. Atlara binemediğimiz zaman onları gördüğümüzde içimiz gidiyordu. Ama mecburiyetten binemiyorduk. Bugün özlemimizi de giderdik. Çünka at bizim için bir sevda, bir aşktır. At sevdasının tarifi yoktur” şeklinde konuştu.

Oğlu Ali’nin cirit oynayışını izlemek için sahaya gelen eski ciritçilerden Allahverdi Akbaba (64) da oldukça heyecanlandı. Bir an bile yerinde duramayan ve oğluna taktik veren Allahverdi Akbaba, cirit sevgisinin kendisini dinç tuttuğunu ifade etti.

KULÜPLER DESTEK BEKLİYOR

En büyük istekleri kulüplerine destek verilmesi olduğunu söyleyen cirit tutkunu gençler, devlet büyüklerinden kulüplere ve atlara sahip çıkmaları talebinde bulundular. Destek verilerek ata sporu ciritin daha da yaygın hale getirilmesini sağlamalarını dileyen gençler, bir at bakımının yıllık 3-5 bin TL'yi bulan masrafa yol açtığını ifade ettiler. Kendilerindeki cirit ve at tutkusu nedeniyle kursaklarından kısıp bu sporu ayakta tuttuklarını da anlatan gençler, ciritsiz asla yaşayamayacaklarını belirtti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.