SAĞLIK Haber Girişi : 11 Mart 2019 19:14

Dudak Değmez Atışması

Dudak Değmez Atışması
Aşıklık geleneğinin en dikkat çekicilerinde olan Dudak Değmez (Leb Değmez” atışması Kars’ta sürdürülüyor. Kars Belediyesi’nin Namık Kemal Kültür Evi’ndeki aşıklar Bahattin Yıldızoğlu, Ayhan Şimşekoğlu ve Gültekin Bulutoğlu dudak değmez atışması örneği sun

Dudak Değmez Atışması

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Aşıklık geleneğinin en dikkat çekicilerinde olan Dudak Değmez (Leb Değmez” atışması Kars’ta sürdürülüyor. Kars Belediyesi’nin Namık Kemal Kültür Evi’ndeki aşıklar Bahattin Yıldızoğlu, Ayhan Şimşekoğlu ve Gültekin Bulutoğlu dudak değmez atışması örneği sundular.

Bir tür aşık atışması çeşidi olan dudak değmezde eskiden aşıklar dudakları arasına iğne koyarak yarışırdı. Her iki aşık dudaklarının arasına birer toplu ve iğne alırlar ve iğnenin sivri ucu dudaklardan birine temas edecek şekilde, dik olarak konulurdu. Daha sonra başlarlar atışmaya. Yalnız “b”, “f”, “m”, “p”, “v” harflerini kullanmamak zorundadırlar. Zira bu harfleri söylemek için dudakların birleşmesi gerekir. Unutup da söyleyen olursa dudağı kanar ve yarışmayı kaybederdi.

Yıllar sonra bu gelenek iğneden kibrit çöpüne geçti. Aynı kuralların geçerli olduğu yarışmada aşıklar verilen kafiyeli bir ayakla başlarlar yarışmaya, Kullanacakları kelimelerde yukarıda belirtilen harfleri kullanmadan yarışmaya devam ederler.

Aşıklar Bahattin Yıldızoğlu, Ayhan Şimşekoğlu ve Gültekin Bulutoğlu da Kars’ta devam eden bu geleneğin nasıl olduğunu önce anlattılar sonra da verilen bir ayakla yarışma yaptılar.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.