KARS Haber Girişi : 12 Mayıs 2020 01:24

Gazi Kars`ı Yöneten Belediye Başkanları-2

Gazi Kars`ı Yöneten Belediye Başkanları-2
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Gazi Kars`ı Yöneten Belediye Başkanları-2
Gazi Kars`ı Yöneten Belediye Başkanları-2

Gazi Kars`ı Yöneten Belediye Başkanları-2

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarih Araştırmacısı Yazar Sultan Aydın’ın, “1930-1938 Yıllarında Gazi Kars`I Yöneten Belediye Başkanları (2) İki” yazısı:

 4-GAZİ KARS`IN DÖRDÜNCÜ BELEDİYE BAŞKANI HAFIZ KURBAN YURTSEVEN`İN GÖREV YAPTIĞI YILLAR (1930-1932)

HAFIZ KURBAN YURTSEVEN`İN HAYAT HİKAYESİ

Gazi Mahmut oğullarından Akif efendinin oğlu,Hafız Kurban Yurtseven Kars`ın kaleiçi mahallesinde 1883 yılında dünyaya gelmiştir.

Yemen Halefoğlu molla muhyettin efendiden ders aldı. Evliya camii ve medresesinin imamı oldu. Tifliste çıkan Albayrak, Baku`de çıkan açıkgöz ,ilkbal,basiret gazetelerinde takma adlarla yazılar yazdı.

Eğitimini tamamladıktan sonra Hafız Unvanını alarak kesintisiz 1939`a kadar Evliya Camii ve medresesinin imamlığı ve müderrisliği görevlerini yürüttü.

Hafız Kurban, bir yandan Evliya Camii ve medresesinin imamlığını ve müderrisliğini yürütürken diğer yandan da 1930-1932 yılları arasında Belediye Başkanlığını yürüttü. Bu yönüyle iki ve hatta üç görevi bir arada yürüten ender insanlardan biri oldu.

Belediye başkanlığının dışında Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Türk Ocağı, Tayyare Cemiyeti, Nüfus Tahrir Heyeti ve Kars Ticaret Odası nda çeşitli görevlerde bulundu. Ticaret Odası ndan ayrıldıktan sonra 4 dönem İl Genel Meclis Üyeliği yaptı.

Hafız Kurban Kars`ta kaldığı süre boyunca önemli tarihi eserler arasında kabul edilen Ahmet Tevfik Paşa konağında yaşadı.  Hafız Kurban Yurtseven 13 Haziran 1972 tarihinde Eskişehir'de vefat etti. Cenazesi 1980 de Kars'a getirilerek büyük hizmetlerde bulunduğu Evliya Camii avlusuna defnedildi.

40 yıllık kara günlerimizde  Kars Evliya Camii’nin hatipliğini yaptı.PROF.DR.M. FAHRETTİN KIRZIOĞLU’ nun 1958’ de basılan edebiyatımızda Kars adlı kitabında hafız kurban yurt sevenin şiirleri yer almaktadır.

Kaynakça:

PROF.DR. Selçuk URAL,Hazine DOĞUALP

        Fahrettin Erdoğan Türk Ellerinde Hatıralarım.

           Vedat akçayöz

           PROF .DR.M. FAHRETTİN KIRZIOĞLU

5-GAZİ KARS’IN BEŞİNCİ BELEDİYE BAŞKANI HAYRULLAH DAĞLI ‘NIN GÖREV YAPTIĞI YILLAR          ( 1932-1938)

 HAYRULLAH DAĞLI ‘NIN HAYAT HİKAYESİ

1932-1938 yıllarında Kars Belediye başkanlığı yapan Hayrullah Dağlı’nın hayatı ile ilgili herhangi bir resmi belge ve bilgiye ulaşılamamıştır. Sadece Yenigazili olduğu ve Kars Milli Şura’sında görev aldığı bilinmektedir. (HAZİNE DOĞUALP)

25 NİSAN 1918 TARİHİNDE KARS’IN KURTULUŞU VE 40 YILLIK KARA GÜNLERİMİZİN SONA ERMESİYLE BELEDİYE (REİSLİĞİNE) BAŞKANLIĞINA

Mamilov TEVHİTTİN, ,25 NİSAN 1918 ‘den  Başlayarak Meclis üyeliğine ise  FAHRETTİN ERDOĞAN,Hacı Abbasoğlu Mehmet BEY, Hayrullah DAĞLI, Hafız  Kurban YUTSEVEN ,RUM  İstefan  VAYETTİN İse meclis üyeliğine seçilmiler ,13 Nisan 1919 tarihine kadar görev yapmışlardır

               30 Ekim 1920 Kars`ın ikinci defa kurtuluşu ile Belediye Reisliğine                                                        Mustafa SABUNZA’deve  HAYRULLAH DAĞLI gerev yapmışlardır. Temmuz 1921’de yapılan milletvekilliği seçiminde ise Belediye Reisi Hayrullah DAĞLI’DIR. Hayrullah Dağlı , Cenubi Garbi Kafkas hükumeti Dişişleri Bakanı , İlk Kars Valisi, ilk Kars Millet vekili Fahrettin Erdoğanın amca zadesi ve Fahrettin beyin eşi Zahra hanımın akrabası,Hayrullah Dağlı1919-1920 yıllarında Sarıkamış Bölgesinde oluşan Şuralar ve milislere önderlik etmiştir.

Kaynakça

FAHRETTİN ERDOĞAN TÜRK ELLERİNDE HATIRALARIM SAYFA 129,197,210

YAZI DİZİSİ DEVAM EDECEKTİR.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.