KARS Haber Girişi : 10 Aralık 2019 23:51

Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!

Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!
Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Faruk Ocak’ın, “Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!” yazısı:
Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!

Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Faruk Ocak’ın, “Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!” yazısı:

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948 tarihi, İnsan Hakları Günü olarak idrak ediliyor. Bu yıl 10 Aralık’ın teması “Gençler İnsan Hakları için Ayağa Kalkıyor!” olarak belirlendi.

Kamusal hayata katılım, insan haklarının temel bir ilkesidir. Gençler, yaşamlarını doğrudan ve dolaylı etkileyen tüm kararlara katılmalıdır. Tüm yurttaşlar için sürdürülebilir kalkınmanın anahtarlarından biri de gençlerin sesini duymak, kendilerini temsil etmelerini sağlamaktır.

Engelliler Konfederasyonu olarak 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde hükümete çağrımız şudur: Engelli kadınların, gençlerin ve çocukların katılımını teşvik edin, engellilerin insan hakları için hemen şimdi harekete geçin!

Toplumsal yaşamda her türlü ayrımcılıkla mücadele, fiziksel ve toplumsal engeller ile bu engellerin erişilebilirlik ve eşitlikle ilişkisini dikkate almayı gerektirir. Engellilik temelinde yapılan ayrımcılığın etkileri özellikle eğitim, istihdam, barınma, ulaşım, kültürel yaşam ve kamu hizmetlerine erişimde ortaya çıkar. Fiziki ve sosyal engeller gündelik yaşama, istihdama ve toplumsal davranışlara katılmaktan dışlanmayı içinde barındırır. Uluslararası insan hakları belgeleri engellilerin diğer insanlarla eşit düzeyde siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal haklardan yararlanması gereğinin altını çizer. İhmal, göz ardı etme, dışlama, ayrıştırma, damgalama, farklılaştırma yoluyla engelli kişiler genellikle engelli olmayan kişilerle eşit temelde ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını kullanmaktan yoksun bırakılırlar. Engelliler cinsiyetsiz olarak ele alınır ve bu da engelli kadınların özgün sorunlarını ve ihtiyaçlarını görünmez kılar.

Bugüne kadar siyasi iktidarlar, konu engellilerin insan hakları olduğunda kalıcı, eşit ve erişilebilir çözümler getirmek yerine tutulmayan sözler vermeyle yetinmiştir. Engellilerin hakları konusunda asıl yapılması gereken engellilerin ayrımcılığa maruz kalmadan siyasal, kültürel, ekonomik ve sosyal haklardan eşit bir şekilde yararlanmalarının sağlanmasıdır.

10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde, engellilerin insan hakları savunusunu güçlendirecek adımlar atılırken gençlerin potansiyelinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor ve tüm engellileri eşitlik için ayrımcılıkla mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.