Baharın Müjdecisi Çiriş Çıktı
Baharın Müjdecisi Çiriş Çıktı
00:11:00 2017-04-20

 Baharın Müjdecisi Çiriş Çıktı

KAFKAS HABER AJANSI / ALİ ÇELİK

Twitter sayfamızı takip için bu linke tıklayınız: @kafkasajans

Facebook sayfamızı takip için bu linke tıklayınız: https://www.facebook.com/Kafkas-Haber-Ajans%C4%B1-109128249159175/

KAĞZIMAN'DA BİNBİR DERDE DAVA BAHARIN MÜJDECİSİ ÇİRİŞ ÇIKTI

Kars Kağızman’a baharın gelmesiyle topraklar uyanıp kar çiçekleri açtı. Ardından bağlık bahçelik ilçenin meyve ağaçları tomurcuklaştı. Ardından dağ bitkileri boy verdi. Bahar sofralarının sebze yemeklerinden Çiriş çıktı ve pazarda satılmaya başladı.

Kağızman’ın ilkbahar bitkilerinden olan Keküre, Çiriş, Dağanığı büyümeye ve toplanmaya başladı.

Çiriş hemen sofralardaki yerini aldı. Kilosu 2 TL’den alıcı bulan çirişin insan sağlığına bir çok yararları bulunmaktadır.

Sarızambakgillerden olan çirişotu beyaz çiçekli bir bitkidir. Kökündeki yumrulardan çiriş yemeği yapılır. Kadınlarda görülen beyaz akıntısı keser. Memeli basuru tedavi eder. Mafsal ağrılarını dindirir. İdrarı düzenler. Saçkıran tedavisinde etkilidir.

Çiriş otunun kökünü meyan kökünün kaynamışında veya kereviz yahut maydanoz suyunda kaynatıp içmek sidiği idrar eder. Kökünden 3 veya 4 gr kadar bal suyuyla içmek nefes darlığına ve öksürüğe iyi gelir, fayda eder. Kökünün çiçeğini ve yapraklarını sirke ile kaynatıp yılanın soktuğu yara üzerine vurursak iyi gelir. Çiriş otunun yapraklarını ve tohumunu sirke ile içmek akrep zehirini ve diğer zehirleri giderir.

Kağızman’da Çiriş’in yapıldığı yemeklerin başında Çiriş Kavurması gelmektedir. Yumurta ile kavurması yapılan Çiriş çok lezzetli bir yemek olup ilçe halkının en çok tercih ettiği yemekler arasındadır.

(AÇ-BA-S) GAZİ KARS / KAĞIZMAN  (KHA) – KAFKAS HABER AJANSI - ALİ ÇELİK

Kaynak: KHA Bu haber  1391  kere okundu