GÜNCEL Haber Girişi : 09 Ekim 2019 15:10

Harakani Vakfı’ndan külliyede yapılan tahribata dair açıklama

Harakani Vakfı’ndan külliyede yapılan tahribata dair açıklama
Harakani Vakfı’ndan külliyede yapılan tahribata dair açıklama

Harakani Vakfı’ndan külliyede yapılan tahribata dair açıklama

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

1996 yılından başlayan ve 2009 yılında tamamlanarak hizmete giren Harakani Külliyesi; Kars Valiliği, Vakıflar Genel müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü, Erzurum kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu, Kars Belediyesi, Diyanet işleri Başkanlığı, Kars İl Müftülüğü ve yetkili kurumların karar ve onaylarıyla, Selçuklu ve Osmanlı mimarisine uygun restore edilerek yeniden yapılandırılan, İslam Türk kültür ve medeniyetinin intişar ettiği bir merkezdir.

Bu külliye projesinin devamı olarak Kars kalesi dibinde ki çarpık yapılanmanın temizlenerek aslına uygun olarak yeniden inşa ve imar faaliyetleri sırasında Harakani Külliyesinin de bazı kısımları tahrip edilip yıktırılmaktadır.

1-         İlk önce cami kapısına 15m yakın ve iki cami arasına tuvaletler yaptılar. Sonra bu olmadı diyerek yıktılar.

2-         Caminin projesine uygun, Selçuklu mimarisiyle taştan yapılmış olan mihrap, minber ve kürsüsünü yıktılar. Yerine hiçbir özelliği olmayan basit ahşap yapılar koydular.

3-         Yeniden yapılan cami tuvaletlerini çarşıyla cami arasında bulunan külliye bahçesinin en güzel yerine yaptılar. Dışarıda daha uygun yerler var iken.

4-         Kümbet ve Evliya Camii bahçelerinde bulunan yüzlerce küçük büyük, eski yeni çam ağaçlarını keserek attılar.

5-         Süleymaniye, Eyüp Sultan, Sultan Ahmet gibi salatın camilerimizin çevre ve ihata duvarları gibi projeye ve çevreye uygun olarak yapılmış olan ihata duvarlarının bir kısmını yıktılar ve tahrip ettiler. Geri kalan kısmını da yıkmak istiyorlar. Yıkılan yerlerin yerine basit çeper örgüsü yaptılar.

            Bu külliyeyi sinsice tahrip etmek isteyenlerin maksatları nedir? Harakani külliyesinin neresi turizme ve çevreye uymamaktadır. Bu külliye saygın Devlet başkanımız ve birçok yetkililerimizin muzaheretinde yapılmıştır.

            Ebul Hasan Harakani Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet medeniyetimizin bin yıl önce Anadolu’da temellerini atan zattır ve bu uğurda başta kendisi olmak üzere birçok ricalle canlarını feda ederek şehit düşmüşlerdir. Medeniyetimizin öz kültür olan fütüvvet, ahilik, sevgi ve hoşgörüyü bize miras olarak bırakan Harakani Hazretlerinin mekânına, makamına pervasızca, sinsice el uzatanlar bilmelidirler ki bu yaptıkları hiç kimseye maddi ve manevi fayda getirmeyecektir. Bu durum yurt içinde ve yurt dışında Harakani’yi seven milyonlarca insanı kırmakta ve incitmektedir. Şu an dahi serhadde ruhaniyeti ve maneviyatıyla siper olmuş olan Harakani’nin ruhaniyeti bizleri korumakta ve kollamaktadır. Yapılan bu tahribat onarılmalı daha güzeli yapılmalı. Bunun aksi olması halinde başta Sayın Devlet başkanımız olmak üzere Türkiye kamuoyuna bu durum Harakani vakfı tarafından bildirilecektir.       

                        Harakani Vakfı Yönetim Kurulu

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.