KARS Haber Girişi : 29 Ekim 2019 00:26

Kağızman’ın “Ay Yıldızlı” Uzun Elması

Kağızman’ın “Ay Yıldızlı” Uzun Elması
Kars'ın Kağızman ilçesinin tescilli uzun elmaları, olgunlaşma sürecinde yapıştırılan etiketler sayesinde ortaya çıkan Türk bayrağı deseniyle yoğun ilgi görüyor.
Kağızman’ın “Ay Yıldızlı” Uzun Elması Kağızman’ın “Ay Yıldızlı” Uzun Elması

Kağızman’ın “Ay Yıldızlı” Uzun Elması

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Kağızman ilçesinin tescilli uzun elmaları, olgunlaşma sürecinde yapıştırılan etiketler sayesinde ortaya çıkan Türk bayrağı deseniyle yoğun ilgi görüyor. İlçenin Zuvar Mahallesinde elma üreticiliği yapan Ebubekir Arat, Türkiye’de sadece Kağızman’a yetişen uzun elmanın tescillendiğini tadı ve aromasıyla farklı bir lezzet taşıdığını söyledi.

Kağızman’ın Uzun Elması ülkenin dört bir yanında düzenlenen fuarlarda stantlardaki yerini alıyor. Ziyaretçilerin beğenisine sunulan Uzun Elma’yı bu farklı kılan ise üzerindeki “Ay Yıldız” figürleri. Bu icadı da Ebubekir Arat geliştirdi. Arat, meyveler üzerine, olgunlaşma sürecinde henüz dalındayken ay yıldızlı etiketler yapıştırdı. Olgunlaşıp toplandıktan sonra etiketleri sökülen elmalarda ay yıldız desenler oluştu.

İÇİNDE YILDIZ DIŞINDA TÜRK BAYRAĞI OLAN KAĞIZMAN’IN UZUN ELMASI

Vatandaşlar ilk kez gördükleri uzun elmaların muhteşem bir görüntü oluşturduğunu ifade ettiler. Esnaf Cezmi Boztaş, “Bu elmanın aroması çok güzel. Ben Uzun Elmayı kış mevsimi boyunca tüketiyorum herkese de tavsiye ediyorum. Gerçekten de bölgemizin en önemli ürünlerinden birisi de budur. Özellikle de sabahları aç karnına herkesin yemesini tavsiye ederim” dedi.

Kızılay Kars Şubesi Başkanı Sıddık Demir ise içinde yıldız dışında Türk bayrağı olan uzun elmayı görünce şaşkınlığını gizleyemediğini belirterek, “Böyle bir elmayı ilk kez görüyorum. Kıpkırmızı olan Posof elmasını görmüştüm de ama bunu ilk kez gördüm. Karslı olmamız hasebiyle Kağızman elmasını zaten seviyorduk ama böyle ay yıldızlı elmayı ilk kez görüyorum. Müteşebbisimizi de kutluyorum. Kağızman elmamızın içi yıldız, dışında da ay yıldız var. Böyle bir elmayı, böyle bir görüntüyü Türkiye’de değil dünyada bulamazsınız. İşte Kars’ta, Kağızman’ımızda böylesine özel bir elmamız var. Ben özellikle Kızılay Kars Şubemizde bu elmayı sergileyeceğim” diye konuştu.

EBUBEKİR ARAT: İÇİMİZDEKİ BAYRAK SEVGİSİNİ ELMALARIMIZA YANSITTIK

Ebubekir Arat, “Uzun elmayı üretirken 1.5 ay önce ay yıldız figürlerini ağaç dalında iken elmaların üzerine yapıştırıyorum. İçimizdeki bayrak sevgisini elmalarımıza yansıttık.ŞU anda elimizde 7 bin adet mevcut. Türkiye’nin her tarafına kargoyla gönderiyoruz. Ay yıldızlı elmalarımızın siparişleri oldukça yoğun. 3’lü paketler halinde 20 TL’ye satıyoruz. Bir kaza uzun elma alana hediye olarak yanında bir adet ay yıldız figürlü elma hediye ediyoruz.” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI NEVZAT YILDIZ: BU ELMANIN ÜRETİMİNİ ÇOĞALTMAMIZ LAZIM

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, “Gerçekten de Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir elmadır.  Bu elmanın üretimini çoğaltmamız lazım. Kağızman’da şimdiye kadar 10 bine yakın fidan dağıttık. İnşallah ileride uzun elmamız marketlerde de güzel bir şekilde yer alacak. Ebubekir Arat elmalar olgunlaşmadan önce Türk Bayrağı figürleri yapıştırıyor.Elma yetişip kızardıkça Türk Bayrağı rengini alıyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum çok önemli bir konu, Allah kendisinden razı olsun” dedi.

Başkan Yıldız ayrıca, “Uzun elmamız 1.5 yıl önce tescillendi. Biz göreve geldikten sonra her yıl 3 bin civarında aşılı bordur fidan dağıttık. Uzun elmamızın geleceği çok parlak olacak inşallah” diye konuştu.

SÜLFETTİN GÜNDAY: KAĞIZMAN UZUN ELMASI ENDER BİR LEZZETTİR

Kağızman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sülhettin Günday, Kağızman Uzun Elmasının, Kağızman dışında hiçbir yerde yetişmediğini, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet olduğunu söyledi. Uzun Elmanın tescillenmesi konusunda Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş’a gayret ve çabalarından dolayı teşekkür eden Günday, “Türkiye’de sadece Kars’ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, şekli dolayısıyla “uzun elma” olarak nitelendirilen elmaya coğrafi işaret tescil belgesi alınması hepimizi sevindirmiştir” dedi.

UZUN ELMA GERÇEĞİ

Günday, “Aras Nehri yatağında, verimli topraklara sahip, ılıman iklimiyle ilçe, yüksek dağlar arasında, tarım yapmaya elverişli coğrafi konuma sahiptir. Kars’a 76, Iğdır’a 96, Erzurum’a ise 150 km uzaklıktadır. Kağızman 1972 km²’lik bir alana sahiptir. Yükseklik farklılıkları ilçe içinde fazladır. Bu yükseklikler 1100–1600 m arasında değişmektedir. Kuzeyinde Kars merkez ve Selim, doğusunda Tuzluca, Digor, batısında Sarıkamış, güneyinde ise Ağrı merkez ile komşudur. Aras vadisindeki bir birikinti kesiti üzerinde yerleşmiş durumdadır. Kağızman’ın çoğu illerde ve ilçelerde tanınan bir meyvesi de Uzun Elma’dır. Bu elmayı Nahçivan taraflarından muhacir olarak Kağızman’a gelen Selesker Şerif icat edip aşıladığı için “Şerif’in Elması” olarak da bilinmektedir.” dedi.

Kağızman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sülhettin Günday elmanın mayhoş tadında ve sulu olduğuna değinerek, “Kağızman ilçesi dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzettir. Elma ağacının bir kavak ağacı gibi uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu  şekli itibarıyla “uzun elma” olarak adlandırılan ilçeye özgü bir meyvedir” Hasat ayı Ekim’de yapılmaktadır. Bu elma Nisan ayının sonuna kadar dayanıklıdır” diye konuştu.

Kağızman Ziraat Odası olarak markalaşması için büyük çaba gösterdiklerini de ifade eden Günday, “Türkiye’de sadece Kars’ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, şekli dolayısıyla “uzun elma” olarak nitelendirilen elmaya coğrafi işaret tescil belgesi alındı. Kağızman’da bin 300 rakımlı arazilerde yetiştirilen uzun elma, endemik olmasının yanı sıra yavaş yavaş olgunlaşmasıyla lezzetli bir meyve olarak biliniyor. Coğrafi işaret tescil belgesiyle marka olarak Türkiye ve dünya pazarına açılması hedeflenen elma, uzun emekler sonucu tezgahlardaki yerini alıyor. Aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elma, çekirdek bölümündeki yıldız şekliyle de dikkat çekiyor.” açıklamasını yaptı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.