GÜNCEL Haber Girişi : 25 Kasım 2017 19:44

Kanlı Tabya olarak bilinen Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi açıldı

Kanlı Tabya olarak bilinen Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi açıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Halitpaşa Mahallesi’nde 7 bin metrekare alan üzerinde bin 200 metrekare kapalı alana sahip halk arasında ‘Kanlı Tabya’ olarak bilinen Harp Tarihi Müzesi’n

Kanlı Tabya olarak bilinen Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi açıldı

KAFKAS HABER AJANSI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Halitpaşa Mahallesi’nde 7 bin metrekare alan üzerinde bin 200 metrekare kapalı alana sahip halk arasında ‘Kanlı Tabya’ olarak bilinen Harp Tarihi Müzesi’nin açılışını yaptılar.

1828 yılında Rusların bir gece baskını esnasında bu tabya içerisinde bulunan bütün askerlerin şehit edilmesi üzerine halk arasında ‘Kanlı Tabya’ olarak kalan binanın açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Kültür Müdürü Hakan Doğanay, Müze Müdürü Necmettin Alp ve daire amirleri katıldı.

Teknolojik olanaklar kullanılarak tasarlanan projede, görsel efektler, interaktif kurgular ve ses efektleriyle yakın tarihimizde cereyan eden olayların bir kez daha canlandırıldığı Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ndeki sonsuzluğa giden bir ışık kervanı, görsek ses efektlerin yer aldığı bölümler gezildi. Ayrıca, tabya içerisinde bulunan revir, ameliyathane ve mutfak bölümlerinde gerçeği aratmayan dizaynlar, asker maketlerinin bulunduğu alanlar görüldü. Yaralı askerler, ameliyat edilen askerler ve kovuşta istirahata çekilen askerlerin mektup okuması, düşünmesi ve dolaşmasının anlatıldığı görseller ziyaretçileri de duygulandırdı. Yine o günlerde tabya içerisindeki iaşelerinin karşılanması için bulunan mutfakta çalışan askerlerin görüntüleri ve yine o dönem kullanılan malzemeler; heybesinden, güğümüne mısır, biber, kuru soğan, patates ve yumurtalar, kovuştaki askerlerin bazılarının yaralı halde gezinmesi, bazılarının mektup okuyor bazılarının da düşünür haldeki görselleri katılımcıları adeta o günlere götürdü.

BAKAN ARSLAN: ECDAT BOŞUNA KAN DÖKMEMİŞ, ŞEHİT OLMAMIŞ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açılışın ardından düzenlenen programda yaptığı konuşmada, “Kars’ın tarihi dokusuna bakıldığında birçok şehrin sahip olmak adına belki de can atacağı binlerce değeri bulunmakta.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.