KARS Haber Girişi : 19 Mart 2020 22:40

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan esnafa uyarı

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan esnafa uyarı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan esnafa uyarı

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan esnafa uyarı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Burulday, koronavirüs önlemlerine harfiyen uyulmasını isteyerek esnaflara dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bir dizi uyarıda bulundu.

İşte Burulday’ın uyarıları:

RESTORANLARDA MASALAR EN AZ 1 METRE ARALIKLARLA KONULSUN

Sağlık Bakanlığı’nın, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine restoranlara yönelik yeni tedbirlerin alınması masalar arasındaki mesafenin en az 1 metre olması gerektiğini gözler önüne sermiştir. Restoran çalışanlarının el temizliğine dikkat etmesi ve ellerini en az 20 saniye yıkaması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye üzerine restoranlarda genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması gereken temel ilkelere harfiyen dikkat etmek kaçınılmazdır.

Odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik esnasında açık olmalı ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılmalıdır,  genel temizliğin su ve deterjanla yapılması yeterlidir.

Özellikle sık dokunulan kapı kolları, tırabzanlar, düğmeler ve telefon ahizesi ile ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo temizliğine özen gösterilmesi gerek.

Bu alanların temizliği için su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra yüzde 1 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya klor tablet kullanılmalıdır.

Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanmalı ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanmalıdır.

Restoran çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır.

Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Restoranlarda açık büfe uygulamasının el teması riski olan riskli bir uygulama olduğu unutulmamalıdır. Gerekirse servisin çalışanlar tarafından yapılması sağlanmalıdır. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu bulguları olan personel, şikayetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır.

POŞET UYGULAMASI ÖNEMSENMELİ

Manav ve marketlerde poşet uygulamasına dikkat edilsin.  

Müşteri poşeti aldığında elini diline vurup poşeti açmaya çalışıyor. Bu nedenle bir görevlinin maskeli ve eldivenli bir şekilde markete giren müşteriye poşeti açıp vermesi gerek.

Fırınlarda da bu uygulama hayata geçirilmeli. Ekmekleri fırıncılar kendileri versin.

Pastanelerde de bir görevli bulundurulmalı ve müşterinin eli değmeden ürünleri teslim etmesi gerek.

HAFİFE ALMAYALIM

Yerler, masalar, kapı kolları yani kısaca müşterinin elinin değdiği her yer sıklıkla dezenfekte edilmeli.

Bunları hafife almayalım. Hepsi önemsenmesi gereken hususlardır. Bunlar hepimizin vatandaşlık görevidir. Bu görevleri  kutsal bilip hizmetimizi de buna göre yapmalıyız. Hepimizin tek bir isteği var bu baş belası koronavirüsün bulaşmasını önlemek.

DENETİMLER HIZLANACAK

Burulday son olarak, yukarıda belirtilen hususlara uyulup uyulmadığının belirlenmesi için Sağlık İl Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü ve Esnaf Odalarının birlikte denetime çıkacağını söyledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • mehmet yıldız 21 Mart 2020 18:59

    Başkan talimatlar sizi ilgilendirmiyor küçük esnafa hükümet tarafından ne verildiğini bize anlat .Dükkanı kapanan esnaf çek ve borçları nasıl ödeyecek.maaşlar bin beşyüz olmuş konut kredisi yüzde seksenden yüzde doksana çıkmış,ssk primleri vergi bunlar benim için hiç bir şey ifade etmiyor.ben nim için önemli firmaların alacaklarını nasıl ödememdir.