KARS Haber Girişi : 13 Şubat 2020 20:49

Kars’ta 12 gündem maddesi karara bağlandı

Kars’ta 12 gündem maddesi karara bağlandı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU2020/ OCAK OLAĞAN TOPLANTISI KARARLARI
Kars’ta 12 gündem maddesi karara bağlandı

Kars’ta 12 gündem maddesi karara bağlandı

 KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU2020/ OCAK OLAĞAN TOPLANTISI KARARLARI

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 1. Olağan Toplantısı 30/01/2020 tarihinde saat 14:30’da Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü toplantı salonunda Kars Valisi Türker ÖKSÜZ’ün Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu asil üyelerinden Kars Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet BOŞNAK, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili/ Vali Yardımcısı Zafer YİĞİT Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf BULUT, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Cemalettin GÜVEN, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erdoğan KAYGIN, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Sedat BAŞPINAR, İl Ticaret Müdürü Adem BEYRİBEY, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oktay GÜVEN, Kars Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkan Vekili Ayhan NEBİOĞLU, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul ALİBEYOĞLU, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi (TİSK) Mevlüt DÜLGER, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi (HAK–İŞ) Barış ÜSTEBAY, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi (TÜRK-İŞ) Dinçer YILMAZ ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu İl Temsilcisi Şerife Sıttıka ERTAŞ’ın toplantıya katıldığı görülmüştür.

Toplantıya ayrıca Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abdulkadir AYLUÇTARHAN, İl Tarım ve Orman Müdür V. Mehmet ULUMAN, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın ACAR,  Organize Sanayi Bölge Müdürü Filiz ÇALIŞ ve Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Namık AKÇA katılımcı olarak katılmışlardır.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul Başkanı Kars Valisi Sayın Türker ÖKSÜZ’ün açılış konuşmasıyla 2020 yılı 1. Olağan toplantısına başlandı. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul toplantısında aşağıdaki gündem maddeleri görüşülerek karar bağlandı.

Karar - 1  (Gündemin 1. Maddesi)

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8. Maddesi 4’üncü bendi kapsamında Yürütme Kurulunca hazırlanan 2019 Yılı Faaliyet Raporu İ.İ.M.E.K. Kurulunca onaylandı,   

Karar - 2  (Gündemin 2. Maddesi)

Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce 2020 yılında Aktif İşgücü Yönetmeliği kapsamında açılacak kurslara ilişkin hazırlanan Eğitim Planı  İ.İ.M.E.K. Kurulunca onaylandı,  

Karar - 3 (Gündemin 3. Maddesi)

Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Genelge kapsamında Engellinin Kendi İşini Kurmasına yönelik 64 adet proje ile Eski Hükümlü Kendi İşini Kurmasına yönelik 45 adet  proje ile toplamda 109 proje İl Müdürlüğümüze sunulmuş olup, İlgili genelgenin 2. Maddesinde “Projelerin Değerlendirilmesi” başlığının (c) bendi gereği Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne ekte bilgileri bulunan proje müracaatlarından 36 adet Engellinin Kendi İşini Kurmasına yönelik projenin “UYGUN”, 28 adet projenin “Uygun görülmediği”, Eski Hükümlü Kendi İşini Kurmasına yönelik 41 adet projenin “UYGUN” 4 Projenin “Uygun görülmediği” İl İstihdam Mesleki Eğitim Kurulunca değerlendirilmiş olup, İlgili projelerin Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Dairesi Başkanlığına gönderilmesine  karar verildi.

Karar - 4 (Gündemin 4. Maddesi)

Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu organı Denetim kurulunca hazırlanan Aralık ayı kurs denetim raporları İ.İ.M.EK. Yönetmeliğinin 13. maddesinin 5. fıkrası uyarınca İ.İ.M.E.K. Kurulunca onaylandı,

Karar - 5 (Gündemin 5. Maddesi)

Yıllık Eğitim Planında yer almayan Nefes Kreş ve Anaokulu firmasının Çocuk Bakıcısı/Çocuk Bakım Elemanı mesleğinde 12 Kişilik Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi (MEGİP) kapsamında kurs başvurusu bulunduğundan Yıllık Eğitim Planında yer almayan mesleğin Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 9.maddesinin 3. Fıkrası “Planda yer almayan bir meslek için işbirliği yöntemi ile kurs düzenlenebilir.  Ancak kurs düzenlenen bu meslek, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun yapılacak ilk toplantısında plana eklenir” denilmektedir. Bu nedenle Çocuk Bakıcısı/Çocuk Bakım Elemanı mesleğinin 2019 yılı Yıllık Eğitim Planına dahil edilmesi İ.İ.M.E.K. Kurulunca onaylandı,

Karar - 6 (Gündemin 6. Maddesi)

İl Tarım ve Orman Müdür V.  Mehmet ULUMAN tarafından Tarım ve Hayvancılıkta İstihdam Olanakları hakkında İ.İ.M.E.K. Kurul üyelerine bilgilendirme yapılmıştır.  Tarım ve Orman Müdürlüğünce Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile işbirliği kapsamında Sürü Yönetimi mesleğinde kursların açılmasına yönelik planlanma yapılarak Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirilmesine ödenek ve kontenjan durumunun da uygun olması  halinde ilgili kursların açılmasına karar verildi.

Karar-7 (Gündemin 7. Maddesi)

2017-2023 Çocuk İşçiliği İle Mücadele Ulusal Eylem Planı doğrultusunda hazırlanan 2020 Çocuk İşçiliği İle Mücadele Eylem Planında yer alan Sorumlu Kurum ve bu kurumların sorumluluklarına ait faaliyet ile yöntemleri ile ilgili bilgileri içerir eylem planı Kurul tarafından Onaylandı.

Eylem Planın yer alan Sorumlu Kuruluşlarca yapılacak çalışmalar için Sekretaryasını yürüten Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce İlgili Kurum ve Kuruluşlardan 1 asil 1 yedek personel görevlendirmesinin sağlanarak Eylem Planı doğrultusunda çalışmaların başlatılmasına ve yapılan çalışmalarla ilgili yıl sonunda Rapor düzenlenmesine,

Çocuk İşçiliği İle Mücadele Birimince Çocuk İşçiliği İle Mücadele Ulusal Programı bilgi notundaki hususlar doğrultusunda Çocuk işçiliğinin tespiti ve izlenmesi, Çalışan çocukların işgücünden çekilmesi, çalışan/çalışma riski altında olan çocuklar ve ailelerinin ihtiyaç duydukları kamu hizmetlerine erişimlerinin sağlanması, Konuya ilişkin toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi için faaliyetler düzenlenmesi hususlarında çalışmalar yürütecek olup ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğine devam edilmesinin sağlanmasına,  karar verildi.

Karar-8 (Gündemin 9. Maddesi)

Kalfalık ve Ustalık sınavlarının Aralık-2019 sınav döneminden itibaren (teorik sınavlar) Millî Eğitim Bakanlığınca Merkezî Sistem Sınav elektronik sınav (e-sınav)  ile yapıldığından uygulamanın İl düzeyinde tanıtılmasına karar verildi.

Karar-9 (Gündemin 10. Maddesi)

Beceri sınavları Kalfalık ve Ustalık Teorik e-sınav kılavuzu doğrultusunda Kars Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünce yapılmasına karar verildi

Karar-10 (Gündemin 11. Maddesi)

Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25. Maddesine göre; Her yılın ilk il istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısında, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim ve staj kontenjanlarının belirlenmesi amacıyla ilgili meslek odalarınca okul ve kurumlarla işbirliğine yönelik ilgili konu kurulda görüşülmüş ve özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının işletmelerde beceri eğitimi görecek öğrenciler için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 18. maddesinde On ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerin  çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere  mesleki ve teknik eğitim okul kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırmaları zorunluğu bulunduğunda beceri eğitimi görecek öğrenciler için ödenek tahsis etmeleri yönünde kurumların bilgilendirilmesinin sağlanmasına karar verildi.

Karar-11 (Gündemin 12 Maddesi)

Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 46. Maddesine göre ilimizde birden fazla Mesleki Eğitim Merkezi bulunmasından dolayı yerleşim merkezlerinde yapılacak beceri sınavlarının Kars Merkezde bulunan  Mesleki ve Teknik Eğitime bağlı Orta Öğretim Kurumlarının uhdesinde yapılması İl  Millî Eğitim Müdürlüğünün planlaması ve  il istihdam ve mesleki eğitim kurulunun onayı ile uygun bulunmuştur.

Kalfalık ve Ustalık  sınavlarının Kars İl genelinde sadece Kars Mesleki Eğitim Merkezinde yapılması ve  sonuçların  merkez müdürlüğü  tarafından doğrudan  ilgililerin kayıtlı olduğu merkez müdürlüğüne gönderilmesine  karar verildi.

Karar-12 (Gündemin 13. Maddesi) Bir sonraki İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantı tarihinin Nisan ayı içerisinde yapılmasına karar verildi.

(BA- BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.