KARS Haber Girişi : 03 Ocak 2020 02:00

Kars’ta hararetli “Sarıkamış” tartışması

Kars’ta hararetli “Sarıkamış” tartışması
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Doç. Dr. Oktay Kızılkaya: Sarıkamış’ta hain aramıyoruz
Kars’ta hararetli “Sarıkamış” tartışması Kars’ta hararetli “Sarıkamış” tartışması

Kars’ta hararetli “Sarıkamış” tartışması

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Doç. Dr. Oktay Kızılkaya: Sarıkamış’ta hain aramıyoruz

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 105. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Buz Tutan Hayaller” temalı söyleşi tartışmalı görüntülere sahne oldu.

Yer Kars, konu da “Sarıkamış Harekatı” olunca söyleşilerde tartışmalarda kaçınılmaz oluyor. Kafkas Üniversitesi’nde, okullarda, STK’larda paneller, toplantılar icra edilirken kafelerde de söyleşiler yapılıyor.

TÜRKV’ın “Buz Tutan Halaler” konulu söyleşi de Kale Yolu Kafe’de düzenlendi. Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu ve KAÜ Eğitim Faküktesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Kızılkaya söyleşi yaparak TÜRKAV üyeleri, sendika başkanları, STK temsilcileri, siyasiler ve davetlilere Sarıkamış Harekatının detaylarını aktardılar.

İmam Hatip İbrahim Yıldız’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti, KAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Murat Akçelik’in ney dinletisinin ardından söyleşiye geçildi.

Enver Paşa’nın durumunun da masaya yatırıldığı söyleşide 9., 10, ve 11. kolordunun savaş stratejisi, Rusların Kars’taki ağır kış koşullarını fırsata çevirmeleri gibi onlarca konu dinleyicilere sunuldu.

Türk Haber-Sen Sendikası Kars İl Temsilcisi Kemal Erginbay’ın konuşmacıları dinledikten sonra yaptığı hararetli yorumlar “Sarıkamış Harekatı”nın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi. Erginbay, “Enver Paşa hata yaptı mı yapmadı mı?”, “Orduda ihanetçiler var mıydı?”, !11 Kolordu harekatı doğru yönlendirdi mi yönlendirmedi mi?”, “Sorumlu Kim?”gibi başlıkları öne çıkardı.  

Türk Eğitim Sen eski başkanı Harun Yenice “Tarihi olayları o günkü şatlarda, o günkü stratejiye göre değerlendirmek gerek. Dün emperyalist güçlerin hayali ne idiyse bugün de Suriye’de, Doğu Akdeniz’de aynı şeyler yapılıyor. Önemli olan tarihi olaylardan ders alarak milli birlik ve beraberliğimizi muhafaza edip korumak, buna düşman unsurlarla Mustafa Kemal’in dediği gibi mücadele etmektir.” dedi.

KAÜ Eğitim Faküktesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Kızılkaya da, “Bakın Osmanlı’nın bir geleneği vardı. İkinci Viyana kuşatmasında Kara Mustafa Paşa’nın niye kellesi alınıyor. Kim taarruz emrini vermiş ise ‘Bakın Haindir’ demiyorum kesinlikle öyle bir şey demiyorum. Enver Paşa iyi bir vatanseverdir, iyi bir milliyetçidir, iyi bir Turancıdır. Başımızın üstünde yeri var. Gerçeklerle hayalleri karıştırmamak lazım.” diye konuştu.

KAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacali Necefoğlu mikrofonu alarak “Suçlu aramaya gerek yok. İki savaşandan biri kaybedecek.” dedi.

MHP İl başkanı Tolga Adıgüzel ise “Burada Hafız Hakkıların da araştırılması ve irdelenmesi gerekiyor.Harekatı yavaşlatmak için her şeyi yaptılar. Köprülü Şerif 3 kere Rus ordusuna esir düştü. Esaretten kurtulduktan sonra hükümete yaranmak için bugünkü bu senaryoyu uygulayıp getirip önümüze koydular.” şeklinde konuştu,

KESİNLİKLE SARIKAMIŞ’TA HAİN ARAMIYORUZ

Enver Paşa’nın genç olduğu için heyecanlı olduğunu belirten Doç. Dr. Oktay Kızılkaya “Burada derdimiz hain aramak değil. Gençler heyecanlı biraz kemale ermişler ise tedbirli ve temkinliler. Bakın kesinlikle Sarıkamış’ta hain aramıyoruz.Enver Paşa kötü niyetli değildi. Çot çok iyi niyetliydi. İyi bir vatanperverdi. İyi bir Türkçüydü. Allah gani gani rahmet etsin. Ama heyecanlıydı. Keyke gerçeklerle hareket etseydi.” dedi.

İHANETÇİLER OLMASAYDI GERÇEKLER VARDI

Kemal Erginbay tekrar söz alarak ayağa kalktı ve “Geçekler vardı. Gemiler gelseydi gerçekler vardı. İhanetçiler olmasaydı gerçekler vardı. Hamidiye alaylarında istihbaratçı kötü niyetliler olmasaydı gerçekler vardı. Ruslara tırları satan olmasaydı gerçekler vardı. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Onların ruhları yüzü suyu hürmetine biz bugün buradayız. Ruhları şad olsun. Ben o şehitlerimizden onur duyuyorum. O kaçan değil de şehit olan komutanlara da kadar Allah hepsine rahmet eylesin.” diye konuştu.

Doç. Dr. Oktay Kızılkaya bunun üzerine, “Köprülü Şeref gibiler Osmanlı ordusunun içinde birbirini çekemeyen guruplardı. Toplu atmıyor yürekler. Buna rağmen herkes emir komuta zinciri içinde hareket etmekle yükümlüydü. En çok belimizi kıranlardan biri de lojistik di. Açlık ve salgın hastalık mahvediyor. Ne Enver paşa ne diğerleri, karşı çıkanların niyeti hainlik değildi.” ifadelerini kullandı.

Programa MHP İl Başkanı Tolga Adıgüzel, TÜRKAV İl Başkanı Murat Şanlı, Türk Eğitim-Sen Şube Kars Başkanı Fahrettin Şimşekler, Türk Haber-Sen Sendikası Kars İl Temsilcisi Kemal Erginbay, Türk Diyanet Vakıf-Sen Kars Şube Başkanı Osman Örs, Türk Tarım Orman-Sen

Kars İl Temsilcisi İlker Aki, Kars İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Harun Yenice, İktisadi İdari İlimler Fakültesinden Prof Dr Ötüken Senger, Türk Büro-Sen Sendikası Kars İl Başkanı Eşref Yenice, Türk Ulaşım-Sen Kars İl Temsilcisi Semih Cemil Demirci, MHP il yönetim kurulu üyeleri ve Türkav üyeleri katıldı.

Program, plaket takdimlerinin yapılmasıyla son buldu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.