KARS Haber Girişi : 07 Mayıs 2020 02:20

Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor

Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor
Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor

Kars’ta kaşarlı, tereyağlı pideler sofraları süslüyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın meşhur kaşar peyniri ve tereyağı ramazan pidelerinde sofraları süslüyor. Müşterilerin siparişlerini yetişmek için fırıncı ustaları yoğun şekilde çalışıyor. 34 yıllık fırıncı ustası Erkan Ağdaş, taleplerin her geçen artığını söyleyerek kaşarlı ve tereyağlı pidelerin tok tuttuğunu söyledi. COVİD-19 önlemleri nedeniyle ilk defa iftar öncesi yalnız kalan Karadeniz Taş Fırın ustası Erkan Ağdaş, yanık sesiyle söylediği türküler eşliğinde pideleri fırından çıkarıyor.

Koronavirüs salgını ramazan geleneklerinin de değişmesine neden oldu. Ramazanda pideye ulaşmak için uzun kuyrukların oluştuğu fırınların önünde bu yıl eski yoğunluklar yaşanmazken fırıncı ustaları da yalnız kaldı.

Kars’ta 34 yıllık fırıncı ustası Erkan Ağdaş ilk defa bu yıl heyecansız bir iftar öncesi yaşadı. 34 yıldır iftardan 2 saat öncesinde başlayan kalabalık iftar vaktine kadar sürünce renkli görüntüler eşliğinde pideleri fırından çıkarıyordu. Müşteriler uzun kuyruklar oluştururken bir yandan da istekleri ölçüsünde pide çıkarmanın keyfini yaşıyordu.

Erkan usta, İçişleri Bakanlığı’nın COVİD-19 tedbirleri kapsamında yayınladığı genelgeyle saat 17.00’den sonra içeriye müşteri alınmayınca en renkli 2 saatini aldığı siparişlerle geçirmeye başladı. Fırın çalışanlarının getirdiği siparişlere göre pideleri hazırlayan Erkan usta yalnızlığını ise yanık sesiyle türkü söyleyerek geçirmeye başladı. Türküleriyle iftara kadar hamur tırnakçısı ve çalışanlara mini konser veren Erkan Usta bu yolla hem eğlenebildiğini hem de efkarlanıp eski günleri hatırladığını söyledi.

KARS KAŞARI VE TEREYAĞLI PİDELER

Kars’ın meşhur kaşar peyniri ve tereyağı ramazan pidelerinin vazgeçilmez tercihleri oldu. Karslılar tadına doyamadıkları kaşar ve tereyağlarını fırına göndererek Erkan ustanın hünerli ellerine teslim ediyorlar. Erkan usta da gün boyu aldığı siparişleri yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor. Çıkarılan kaşarlı ve tereyağlı pideler daha sonra fırın çalışanları tarafından sahiplerine götürülüyor.

Erkan Ağdaş, kaşarlı ve tereyağlı pidelerin iftarda rahat yenildiğini, sahurda yenildiği zaman da gün boyu tok tuttuğunu söyledi. Erkan usta ayrıca, vatandaşların kaşar ve tereyağının yanında sucuklu pide de istediklerini belirtti.

Yumurta ve susamlarla süslenen pideler görüntü ve kokularıyla da iştah kabartıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.