KARS Haber Girişi : 17 Ekim 2019 01:14

Kars’ta tandırda kaz geleneği

Kars’ta tandırda kaz geleneği
Arpaçay ilçesine bağlı Küçükboğaz köyünde bu geleneği yaşatanlardan Avcı ailesi de kavılca pilavı eşliğinde hazırladıkları tandırda kazın tadını damaklara sunuyor.
Kars’ta tandırda kaz geleneği Kars’ta tandırda kaz geleneği

Kars’ta tandırda kaz geleneği

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye'nin önemli kaz üretim merkezlerinden Kars'ta, kadınların unutulmaya yüz tutan ekmek tandırlarında pişirdiği kaz, damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor. Arpaçay ilçesine bağlı Küçükboğaz köyünde bu geleneği yaşatanlardan Avcı ailesi de kavılca pilavı eşliğinde hazırladıkları tandırda kazın tadını damaklara sunuyor. Fatma Avcı, kazın Kars için apayrı bir öneminin olduğunu söyledi.

Türkiye'nin önemli kaz üretim merkezlerinden Arpaçay ilçesinin Küçükboğaz köyünde yaşayan kadınlar, akrabaları ve özel misafirleri için tandırlarda pişiriyor. Yöresel tahıl ürünlerinden olan "kavılca" eşliğinde kendi yağında pişirilen kaz, parçalar halinde tepsilere dizilerek misafirlere sunuluyor.

Küçükboğaz köyünde yaşayan Fatma Avcı, kazın kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kış boyunca tükettiklerini söyledi. Kaz etini iyice kızarması için teller eşliğinde tandıra sarkıttıklarını belirten Avcı, yaklaşık yarım saat içinde tandırda kalan kazın altına yöresel ürün kavılca pilavı koyduklarını, kavılcanın tamamen kazın yağında pişerek eşsiz bir tada sahip olduğunu ifade etti

Fatma Avcı, “Kazlarımızı büyüdüğünde kesiyoruz. Sonra tandıra asıp pişiriyoruz. Haşlıyor, kızartıyoruz, suyunu da pilava akıtıyoruz. Misafirlerimize, akrabalarımıza pişiriyoruz. Bazen de il dışındaki akrabalarımıza gönderiyoruz. Organik doğal bir beslenme oluyor. Ekmeğimiz tandır ekmeği, yoğurdumuz köy yoğurdu, yağımız, peynirimiz hepsi organiktir.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.