KARS Haber Girişi : 05 Temmuz 2020 22:55

Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek

Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek
Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek

Kars Vadisi Projesi kentin kaderini değiştirecek

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın tarihi, sosyal, kültürel ve turistik değerlerine değer katarak, kentteki turizm potansiyelini artırmak amacıyla geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Kars Vadisi Projesi, Kars Bedesteni Konak ve Çevre Düzenlemesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Kars Çayı Çevre Düzenleme, Bedesten, Konak, Sokak Sağlıklaştırması, Kars Kalesi Yolu Düzeltilmesi ve Kale Aydınlatılması, Muradiye ve Mazlumağa Hamamları ile Beylerbeyi Sarayı Restorasyonu gibi entegre projelerle, Kars Çayı ıslah edilecek. Ayrıca, şişme savak sistemiyle su seviyesi yükseltilecek ve çevresinde 25 bin metrekarelik peyzaj çalışması, yürüyüş yolları, seyir terası, oturma alanlarıyla birlikte bir cazibe merkezi oluşacak.

Bin 800 metrekare kapalı alana sahip bedesten içerisinde de Kars halkının ve kente gelen yerli ve yabancı misafirlerin yöresel ürünleri satın alabilecekleri dükkanlar, kafe ve lokantadan oluşan ve misafirlere hizmet edecek bir kompleks yer alacak.

Kars Valisi Türker Öksüz de içerisinde birçok projeyi barındıran Kars Vadisi çalışmalarını yerinde görerek, ilgililerden bilgi aldı.

Vali Öksüz, Kars Vadisi projesinin hayata geçirileceği alanın, taş köprü, Kars kalesi ve eteklerinde bulunan çok çeşitli tarihi yapıların olduğu önemli bir bölge olduğunu söyledi. Amaçlarının bu alandaki tarihi dokuyu, kültürel zenginliğin öncelikli olarak ortaya çıkarılması olduğunu kaydeden Vali Öksüz, burada binlerce yıllık tarihimizi yansıtan kültürel değerlere sahip olduklarını vurguladı. V ali Öksüz, buradaki kültürel ve tarihi varlıkları öncelikli korumayı hedeflediklerini belirterek, korumanın yanında buradaki eserleri restore etmek restorasyon sonunda da hem Karslıların hem de yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine sunmayı istediklerini ifade etti.

Çok yönlü proje hazırladıklarını aktaran Vali Öksüz, bu projenin içerisinde Osmanlı dönemine ait Bedesten Konak projesi yanında Kent Müzesi ve Sokak Sağlıklaştırılması projesinin olduğunu söyledi. Bu çalışmalarla birlikte bu tarihi alanı ihya etmeyi düşündüklerini söyleyen Vali Öksüz, tarihi çok eskilere dayanan Mazlumağa ve Muradiye hamamlarını da restore edip bir hizmet ünitesi olarak hem turizme kazandırmak istediklerini hem de Kars’ın günlük yaşamında bu tarihi varlıkları yaşatmak istediklerini sözlerine ekledi.

Vali Öksüz, “Vadi projesiyle birlikte Kars çayındaki suyu yükselterek burada bir sahip kenarı görünümünde bir yapıyı ortaya çıkarmak istiyoruz. İstiyoruz ki burası Kars’ın en cazip merkezlerinden birisi olsun. Çünkü burada hakikaten tarihi ve kültürel değeri çok yüksek eserlerimiz var. Buranın aynı zamanda tanıtımına da katkıda bulunmak istiyoruz. Kalemiz çok önemli bir kaledir. Kalemizin aydınlatılması da bizim için önemliydi. Bu projeyle aydınlatmayı da yapmış olacağız. Kaleye herkesin ulaşımını sağlamak üzere yolunu da daha kullanışlı hale getireceğiz. Bu vesileyle herkes kaleyi rahatlıkla gezebilecek. Bu alanda ayrıca 2 bin metrekare bir çevre düzenlemesi yapılacak. Böylelikle burası daha yeşil bir alan olacak. Yürüme yolları olacak, insanların dinlenmesine ve eğlenmesine müsait hale getirilecek, seyir alanları yapılacak. Bu projeyle birlikte hakikaten bu bölgenin çehresi değişmiş olacak. Kars’a da çok önemli bir değer kazandırmış olacağız. Çünkü bizim tarihi ve kültürel varlıklarımız çok önemli bizlerde bunları restore ederek korumak durumundayız. Aynı zamanda da ekonomik değere dönüştürerek ilimizin refahını da artırmayı hedefliyoruz. Onun için de bu projeleri hızla yürütüyoruz.” dedi.

V ali Öksüz bu yılın sonuna doğru bu projelerin tamamlanma aşamasına gelmesi için büyük gayret içinde olduklarını da vurgulayarak çalışmalar bittiğinde bu bölgenin çok güzel ve insanların istifade edebilecekleri, yerli ve yabancı misafirlerin mutlaka görmek isteyecekleri bir mekan haline geleceğini belirtti.

Vali Öksüz bu projeyi yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakranlığı, Serhat kalkınma Ajansı’nın çok önemli destekleri olduğunu kaydederek, özel idaresinin de imkanlarını kullandıklarını ifade etti.

Kars’ın kaderini değiştirecek olan bu projenin şimdiden hayırlı olmasını dileyen Vali Öksüz, çok önemli bir değer olmasının yanında il ekonomisine de önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.