Karslı Selminaz Nine’den Maniler

Karslı Selminaz Nine’den Maniler

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Doğruyol köyünde oğlu Suat İncedere ile birlikte yaşayan 83 yaşındaki Selminaz nine okuduğu manilerle 65 yaş üstülere örnek oldu.

3 Erkek 7 kız 10 çocuğu bulunan Selminaz nine 87 yaşında, 32 torunu var. 4 yıl önce eşini kaybeden Selminaz Nine, oğlu Suat İncedere ile Doğruyol köyünde yaşıyor.

Dünyamızı ve Türkiye’yi sarsan koronavirüs salgınından dolayı 65 yaş üstülerin evden çıkmalarının kısıtlanmasıyla tüm gününü evinde geçiriyor. Selminaz nine tüm vaktini ise mani okuyarak geçiriyor. Dilinden mani düşmeyen Selminaz ninenin yüzünden de gülücükler eksik olmuyor. Hayata bakışı, ömrünü geçirdiği köyündeki memnuniyetini asla eksiltmiyor.

 İşte Selminaz Nine’nin manilerinden bir kaçı:

Gidiyorum işte gör / Hayalde gör düşte gör / Kıymetimi bilmedin / Bir kötüye düşte gör.

Karanfil oydu beni / Ninemi soydu beni / Muhannet elin oğlu / Yaralı koydu beni.

Karanfilim dalım yar / Şekerim yar balım yar / Kıymetimi bilmedin / Elin oğlu yarim yar.

Kayalar kaynağımda / Mor yüzük parmağımda / Yarim koyun atlatır / Çıldır’ın yaylağında.

Sigaram ince tüter / Düşünsem aklım iter / Başka yari heylerem / Öz yarim bana yeter.

Sigaramın incesi / Gel gönlüm eğlencesi / Bir akşam gel bir yatak / İlla Cuma gecesi.

İndin derede durdum / Mataramı doldurdum / Burdan geçen kızların / Memesine el vurdum.

Kars’ın ünlü halk ozanlarından Sabri Şimşekoğlu’nun da amcasının kızı olan Selminaz Nine, manileri kadar hayatta yaşadığı zorluklarıyla da gönüllerde taht kuruyor. Çocukluk ve gelin geldiği yılları anlatırken, dinleyenleri gururlandıran hayat hikayesiyle herkesi kendine hayran bırakıyor.

Selminaz İncedere, “83 yılda 7 kız 3 erkek toplam 10 çocuk büyüttüm. Kimsenin de kapısını açmadım, kimseye de bir ekmeğe bile gitmedim. 100 koyunu tek başıma sağardım. Babam Halit Paşa’nın askeriydi. Kendi tarlamızda çalışıp eve gelirdik.” dedi.

Esprili özelliği ile de tanınan Selminaz nine, kendisini 60 yaşında hissettiğini söylüyor. Yaşını soranlara da “60 yaşındayım” diyerek ortamı renklendiriyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.