KARS Haber Girişi : 19 Mart 2020 22:51

KATSO’nun talepleri Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi

KATSO’nun talepleri Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK KATSO’nun talepleri Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi
KATSO’nun talepleri Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi

KATSO’nun talepleri Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında yapılan ve Bakanlar Kurulu ile İş Dünyası ve ilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrası alınan kararlar açıklandı.

KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak TOBB’a sunmuş olduğumuz raporda yer alan çok sayıda maddenin açıklanan pakette yer almasının iş dünyası olarak kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Konu hakkında açıklama yapan Başkan Alibeyoğlu;

“TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere iş dünyası temsilcilerinin de iştiraki ile yapılan Corona Virüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın ulusa sesleniş konuşmasında alınan tedbirler açıklanmıştır.

Bilindiği üzere Covid-19 Virüs salgını sebebi ile sıkıntılı günler geçiren üyelerimiz taleplerini Odamıza bildirmiş ve bu talepler Odamız tarafından rapor haline getirilerek Cumhurbaşkanımıza sunulmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine iletilmişti. Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bu tedbir ve önlemler toplantı gündemine alınmış ve talep ettiğimiz çok sayıda başlık olumlu şekilde sonuçlandırılmıştır.

Üyelerimizden gelen personel maaşları ve sigorta primleri, vergi ödemeleri ve kredi taksitleri ertelenmesi talepleri Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısında TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU tarafından Cumhurbaşkanımıza iletilmiş ve uygun görülerek kabul görmüştür. Ben öncelikle Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’na ve Sayın Cumhurbaşkanımıza iş dünyamız adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Koronavirüsle mücadele kapsamında açıklanan paketin ülkemize ve milletimiz hayırlı olmasını diliyor, virüsün bir an önce son bulmasın temenni ediyorum.” Diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN AÇIKLANAN TEDBİR VE DESTEKLER

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın toplantı sonrası ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasından bazı satır başlıkları şöyle:

Aynı tarihlerde Türk Lirası olarak da, gelişmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterdik.

Şimdi ekonomimiz için koruma kalkanı olacak bir paketi devreye alıyoruz.

Dün Merkez Bankamız piyasalar açısından oldukça önemli bazı adımları atarak, likidite sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini ortaya koydu. Bu kapsamda Merkez Bankamız, ihracatçımız için de çok önemli uygulamalar başlattı. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenerek, azami vade 1 yıl uzatıldı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi dolan reeskont kredilerinin taahhüt kapama süresi de yine 1 yıl uzatıldı. Böylece, ihracatçımız bu süreçteki belirsizliği böylece rahat bir şekilde atlatabilecek. En büyük önceliğimiz üretim ve istihdamın sekteye uğramamasıdır. İnşallah bu süreçten, kamu-özel sektör dayanışması ile daha da güçlenerek çıkacağız.

ÖN ŞARTIMIZ İSTİHDAM KAYBINA YOL AÇMAMALARIDIR…

Birazdan açıklayacağımız paketteki imkanlardan istifade edecek firmalar için ön şartımız, istihdam kaybına yol açmamalarıdır.

Finansal kurum ve kuruluşlarda kredi limiti olan firmaların, likidite ve nakit ihtiyacına yönelik taleplerinin hızlıca karşılanması, ayrıca kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesi önemlidir.

Finans kuruluşlarından, bu ortamda istihdamın muhafazası ve ekonomik büyümenin sürdürülmesi için kredi şartlarının esnetilmesine yönelik adımlar bekliyoruz.

Tüm finans kuruluşların; kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma uygulamalarından özenle kaçınmasını istiyoruz.

Bunun yanında, kurumsal firmaların, KOBİ’lerin, bireysel kesimin, geçici iş ve ciro kaybı veya benzeri nedenlerle gelir kaybı yaşayanların, kredi borçlarıyla ilgili taksit, öteleme, yapılandırma, düzenleme taleplerine süratle ve olumlu cevap verilmelidir.

Türkiye Bankalar Birliğinin bu konuda aldığı tavsiye kararına, tüm finans kuruluşlarının uyacağına inanıyoruz.

Biz de bu süreci yakından takip edeceğiz.

 "100 MİLYAR LİRALIK BİR KAYNAK SETİNİ DEVREYE ALIYORUZ"

Salgının etkilerinin azaltılması kapsamında bir dizi tedbirlerin alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz." açıklamasını yaptı.

Erdoğan, tedbirler kapsamındaki 19 maddeyi şöyle açıkladı:

1-    Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerini 6'şar ay erteliyoruz.

2-    Konaklama vergisini kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3-    Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4-    İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.

5-    Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.

6-    İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.

7-    Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının, nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.

8-    Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere vereceğiz.

9-    Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10'a düşüreceğiz.

11- Koronavirüs etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düşülmesini sağlayacağız.

12- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.

13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.

14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandıracağız. Böylece faaliyetine ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

15- En düşük emekli maaşını 1500 liraya yükseltiyoruz.

16- Emeklilerin bayram ikramiyesini nisan ayı başında ödüyoruz.

17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.