KARS Haber Girişi : 21 Kasım 2019 23:31

Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)

Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)
Yusuf Ziya Yılmaz'ın kaleminden: Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)
Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)

Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yusuf Ziya Yılmaz'ın kaleminden: Sarıkamış’ı Tanımak ( 1)

Sarıkamış'ı tanımlamaya çalışsam anelerimizin söylediği tatlı ninniler,teyzelerimizin söylediği güzel maniler,ninelerimizin anlattığı büyülü öyküler ve yanık türkülerin kulağımızda çınladığı beyaz kardelenler ülkesi diye tanımlardım. Yine de eksik kalırdı, doğal güzelliklerini anlatmazsam. Baharda sarı çiçekleri,kardelenleri, mavi sümbülleri ,gelincik çiçekleri ,açan karanfilleri,nergisleri, soğuk suları ve buram buram reçine kokan yemyeşil bakışları ile bir gelin gibi duygulu ve edalıdır Sarıkamış..Tarihi ,kültürü ,savaş ve kahramanlık öyküleri ve zamana meydan okuyan taş binalarını da anlatsam yine eksik kalır.Birbirinden ayıramasınız Sarıkamış ın doğal güzelliğini,tarihini ,kültürünü, yaşanmışlıkları ve insan kaynaklarını.

Sarıkamış beyaz bir umut adıydı. Sporda onca milli sporcu çıkarıp Türkiye'de adından bahsettirmek öyle kolay bir şey değildi

Saymakla bitmez isimler ama anmadan da geçilemez bu isimler.Mehmet Yurdadön ve

Mehmet Tümkan, atletizmin a harfiydiler.Diğer harfleri saymaya kalksak Ergün Yurdadön ve Metin Yaman bunlara en yakın B harfi gibi milli olmuş atletlerdir.Cevat Karabulut,Hayrettin Yıldız , Soner Yurdsdön ve rahmetli Turan kardeşimiz de daha sonra atletizme heyecan katan kuşaktan sporculardı.

Güreşte Kıyasettin Yılmaz ve Alaattin Yıldırım, da güreşin ay yıldızı gibi göğsümüzde parlayan bir sembolüydüler.Oktay Aktaş sonra göğsümüzü kabartan sembol isimlerdi.

Karaurgan denilince karakucak güreşlerininin sanki başkenti gibiydi.Topdağı ,Sırbasan, Abulbart köyleri güreşin parlayan güneşi gibiydiler.

Kayak ta tüm Sarıkamış akla gelse de Osman Yüce ve Ahmet Kıbılla başlayan sürece Özbek ailesi ve Rızvan Özbek 'in balkan şampiyonluğu memleketi kayak sevdalısı yapmıştı.Daha sonra

Muzaffer Selçuk'u Kayak kros yarışması için Sareyova kış olimpiyatlarına tek Türk olarak katılması gururumuzu üst seviyeye taşıdı.Taner Üstündağla devam eden bu gelenek hala daha devam etmektedir. Celal Öztaş ve Üstündağlar bu sporun lokomotifi olmuş bir çok genç bu sporla ekmek parası kazanmayı hak etmiştir.Sonu nu da Yahya Usta nın oğlu taçlandırmıştır.Futbolda herkes Halit Çapur ve Alaaddin Yeşilova olmak için gecesini gündüzüne katmış çok üst yetenekler Memi Ercan Tos , Nurettin ,rahmetli Olgun Şen umutların yoksullaştığı bu kentte Erzurum dan öteye gidememiştir. Türkiye ye model olabilecek bir eğitim yaklaşımı Sarıkamış Lisesinde rahmetli Oktay kaya ve kıymetli eşi Şükran Kaya ve dönemin öğretmenleri ile başlamış , Sarıkamış lisesin ilk ödül sistemi ile Türkiye ye örnek olmuştur.Dereceye giren ve başarılı olan öğrenciler Sarıkamış Radyosundan anons edilmiş ve ödüllendirilmiştir.Bu da Aydın Ece nin üniversite sınavlarında Türkiye üçüncülüğü ile taçlanmıştır. Sarıkamış eğitimde bir çok önemli insanı ülkeye kazandırmış Tıpta Bingür Sönmez ile sembolleşmiş, tarih sayfalarında inkar edilen değerini kıymetini her yıl binlerce insanın katıldığı anma programları ile yeniden alma sürecine girmiştir.

Tuncay Öğün yaptığı araştırmalarla Türk tarihçileri arasnda hatırı sayılır bir yer edinmiş Türk televizyonlarında konuşmacı olarak evlerimize kadar bize misafir olmaktadır.Yine Doçent Dr Gürsoy Solmaz ve Nurhan Aydın yaptıkları araştırmalarda karanlıkta kalan Ermeni meselesinde yeni bilgiler ve tezlerle Türk Tarihinin elini güçlendirerek yüz akımız olmuşlardır. Milli bayramlar Zafer Fırıncı nın direk üzerinde amuda kalkması adrenalin salgısını ilk tanımamıza , jimnastik takımının gösterisi ile heyecanlar süslenerek Sarıkamış ve Türk tarhihindeki yerini almıştır.Kültür de Zeki Demirci nin tiyatro ve müzik etkinliği o yıllarda Sarıkamış halkının tiyatroyu tanımasını sağlamıştır. Edebiyatta Cazim Gürbüz ,Hayri Bildik, Coşkun Karabulut,Çetin Erdoğdu,Ömer Ekinci Micingirt ,Hülya Türk Boyacıoğlu,Mehmet Uray, Dilek Ejder, Erensoy Gülbaba kalemleri ile Sarıkamış ı bir gül bahçesi gibi şiirlerle süslemişlerdir.

Recep Ergül yanık sesi ve sanatçı kişiliği ile Her yıl Sarıkamış'ın Türkiye'nin farklı illerinde

bir gönül elçisi olmuş Sarıkamış'ın gazete ve televizyonlarda tanıtımına çok ciddi katkı sağlamıştır.Sarıkamış ın beyni yüreği ve sesi ile sanatta sembol olmuştur.Adeta sesi ile bizlere elçilik yapmış,insanların yüreğinde yıkılmaz bir saltanat kurmuştur.Günay Şimşek TRT de ses sanatçısı ve bestecisi olarak yerini alırken radyolarda analarımızın bizim oğlan türkü söyleyince beni çağırın dedirtecek kadar kendini sevdirmişti.

Suat Kalaycı ve Murat Kaya sazın teline dokunurken Sarıkamış ın dertlerini notalara yazmış ezgilerle güzelliklerini süslemiş ve türküleri ile nidalarımıza renk katmışlardır.

Görsel sanatlar ve resim dalında Tolga Boztoprak ve Özcan tos tuaallerine fırçayı vururken dünyayı ve insanların hayallerini renklendirmiş Türkiye'de ve uluslararası düzeyde bir çok sergi düzenlemişlerdir.

Sarıkamış o kadar zengin ki ; iki saatlik bir iç döküm ile anlatılması mümkün olmayan bir sevdanın adıdır..Sarıkamış başarının adı

Sarıkamış hasretin buram buram resmidir.

Fotoğraflar: Soner Arslantürk

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.