KARS Haber Girişi : 02 Ekim 2019 23:04

Sülfettin Günday: Kağızman Uzun Elması ender bir lezzettir

Sülfettin Günday: Kağızman Uzun Elması ender bir lezzettir
Kağızman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sülhettin Günday, Kağızman Uzun Elmasının, Kağızman dışında hiçbir yerde yetişmediğini, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet olduğunu söyledi.
Sülfettin Günday: Kağızman Uzun Elması ender bir lezzettir

Sülfettin Günday: Kağızman Uzun Elması ender bir lezzettir

 KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kağızman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sülhettin Günday, Kağızman Uzun Elmasının, Kağızman dışında hiçbir yerde yetişmediğini, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzet olduğunu söyledi. Uzun Elmanın tescillenmesi konusunda Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş’a gayret ve çabalarından dolayı teşekkür eden Günday, “Türkiye'de sadece Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, şekli dolayısıyla "uzun elma" olarak nitelendirilen elmaya coğrafi işaret tescil belgesi alınması hepimizi sevindirmiştir” dedi.

UZUN ELMA GERÇEĞİ

Günday, “Aras Nehri yatağında, verimli topraklara sahip, ılıman iklimiyle ilçe, yüksek dağlar arasında, tarım yapmaya elverişli coğrafi konuma sahiptir. Kars'a 76, Iğdır'a 96, Erzurum'a ise 150 km uzaklıktadır. Kağızman 1972 km²'lik bir alana sahiptir. Yükseklik farklılıkları ilçe içinde fazladır. Bu yükseklikler 1100–1600 m arasında değişmektedir. Kuzeyinde Kars merkez ve Selim, doğusunda Tuzluca, Digor, batısında Sarıkamış, güneyinde ise Ağrı merkez ile komşudur. Aras vadisindeki bir birikinti kesiti üzerinde yerleşmiş durumdadır. Kağızman’ın çoğu illerde ve ilçelerde tanınan bir meyvesi de Uzun Elma’dır. Bu elmayı Nahçivan taraflarından muhacir olarak Kağızman’a gelen Selesker Şerif icat edip aşıladığı için “Şerif’in Elması” olarak da bilinmektedir.” dedi.

Kağızman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sülhettin Günday elmanın mayhoş tadında ve sulu olduğuna değinerek, “Kağızman ilçesi dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, ilçeye özgü tadı ve kokusu olan ender bir lezzettir. Elma ağacının bir kavak ağacı gibi uzadığını, meyve verince dallarının aşağı sarktığını ve meyvelerinin 12 santimetre uzunluğunda 6 santimetre eninde olduğunu  şekli itibarıyla “uzun elma” olarak adlandırılan ilçeye özgü bir meyvedir” Hasat ayı Ekim’de yapılmaktadır. Bu elma Nisan ayının sonuna kadar dayanıklıdır” diye konuştu.

Kağızman Ziraat Odası olarak markalaşması için büyük çaba gösterdiklerini de ifade eden Günda, “Türkiye'de sadece Kars'ın Kağızman ilçesinde yetiştirilen, şekli dolayısıyla "uzun elma" olarak nitelendirilen elmaya coğrafi işaret tescil belgesi alındı. Kağızman'da bin 300 rakımlı arazilerde yetiştirilen uzun elma, endemik olmasının yanı sıra yavaş yavaş olgunlaşmasıyla lezzetli bir meyve olarak biliniyor. Coğrafi işaret tescil belgesiyle marka olarak Türkiye ve dünya pazarına açılması hedeflenen elma, uzun emekler sonucu tezgahlardaki yerini alıyor. Aromasının yanı sıra şekliyle ön plana çıkan uzun elma, çekirdek bölümündeki yıldız şekliyle de dikkat çekiyor.” açıklamasını yaptı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.