Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Çanakkale Boğazı`nda maksimum rüzgar hızının saatte 100-120 kilometre olduğunun görüldüğünü belirtti
1915 Çanakkale Köprüsü Rüzgar Tüneli testi başarıyla tamamlandı
KAFKAS HABER AJANSI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Çanakkale Boğazı`nda maksimum rüzgar hızının saatte 100-120 kilometre olduğunun görüldüğünü belirterek, "Biz bugün gerçekte hiçbir zaman oluşmayacak saatte 288 kilometreyi bulan rüzgar hızının testini gerçekleştirdik. Gördük ki testlerde gerek kesitte gerekse kulede en ufak bir sorun yok." dedi.
Arslan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki FORCE Technology Test Laboratuvarı'nda yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Rüzgar Tüneli testine katıldı.
Bakan Arslan, kesit ve kule rüzgar testlerinin ardından yaptığı açıklamada, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi'nin hem köprü hem Malkara'ya kadar olan 101 kilometrelik otoyol kısmını kapsayan bir proje olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 18 Mart'ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün asma köprülerdeki uzunluk açısından en uzun orta açıklıklı köprü olması dolayısıyla dünya rekoru kırdığına işaret eden Arslan, 2 bin 23 metre orta açıklığı, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle 4 bin 608 metre uzunluğundaki köprünün iki kulesinin temelinin yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanına ineceğini, çelik kule yüksekliğinin ise yaklaşık 318 metre olacağını bildirdi.
Arslan, 2023'ün Cumhuriyetin 100. yılını, 318'in de üçüncü ayın 18'ini temsil ettiğini belirterek, yapımı devam eden diğer otoyol projeleriyle değerlendirildiğinde köprünün, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'nun batısını, Adana-Konya aksı dahil Trakya ve Avrupa'ya kesintisiz bağlayacağını ve buradaki yük ve yolcu taşımacılığında, İstanbul'u ve boğazı kullanmadan kestirmeden hedef pazarlara erişim imkanı sağlayacağını dile getirdi.
Projeyle ülkenin önemli hizmet, sanayi ve turizm sektörlerine ilişkin kuruluşların yoğun olduğu Trakya ve Batı Anadolu Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik ilerlemeye ivme kazandırılacağına dikkati çeken Arslan, ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen yük hareketlerinin hızlı bir şekilde Ege, Batı Anadolu ve Batı Akdeniz'e ineceğini belirtti.
Arslan, feribotla 30 dakikada geçilen ancak bekleme süresiyle 1 saat süren Çanakkale Boğazı'ndan seyahat süresinin 4 dakikaya ineceğine işaret ederek, "Böylece, Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemlerinin karayolu ulaşım sistemlerine de entegrasyonunu gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.
Gebze-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Edirne-Kınalı-İstanbul-Ankara Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu ile Marmara ve Ege bölgelerindeki otoyolların bu projeyle birbirine entegre olacağını ifade eden Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Marmara Bölgesi'nde otoyol ringi oluşturacağını söyledi.
Arslan, trafik sıkışıklığı nedeniyle oluşan emisyon artışı ve gürültü kirliliği gibi çevresel faktörlerin de en aza ineceğini anlatarak, mevcut yolun geometrik standardının yetersizliğinden kaynaklanan trafik kaza sayısının önemli ölçüde azalacağının altını çizdi.
Bakan Arslan, köprünün 29 Ekim 2023'te hizmete açılmasının planlandığını bildirdi.
"15 Aralık'ta kamulaştırmayla ilgili pazarlık başlayacak"
Arslan, proje kapsamında Çanakkale Köprüsü'nün yanı sıra 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 adet alt geçit, 115 adet çeşitli ebatlarda menfez, 12 devlet yolu üzerindeki kavşaklar, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım i̇şletme merkezi, 6 adet ücret toplama i̇stasyonunun inşa edileceğini belirtti.
Şu ana kadar yaklaşım viyadükleri, kuru ve ıslak havuz jeolojik ve geoteknik araştırmaları için deniz çalışmalarının tamamlandığına işaret eden Arslan şöyle konuştu:
"Çanakkale-Malkara Otoyolu güzergahı boyunca fotogrametri haritalandırma ve otoyolun tasarım ve projelendirilme çalışmaları tamamlandı. Kamulaştırma çalışmalarıyla ilgili işlemlere başlandı, planlar onaylandı ve 15 Aralık itibarıyla kamulaştırmayla ilgili muhataplarımızla pazarlık görüşmelerine başlayacağız. Projenin en önemli özelliği köprü ve yaklaşım viyadükleri tasarım çalışmaları tamamlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgar tüneli test hazırlık çalışmaları bitirildi. Üç aşamalı testin birincisi, tabliyelerin rüzgar tüneli testleri 1/225 ölçeğinde Kanada'da gerçekleştirildi, başarılı sonuçlar elde edildi. İkincisi kulelerin rüzgar tünel testlerini bugün gerçekleştirdik. Üçüncü aşaması ise tabliye ve kuleler dahil tam köprünün rüzgar tüneli testi, önümüzdeki yıl mayıs-haziran aylarında Çin'de daha küçük ölçekli, 1/170 ölçekle gerçekleştirmiş olacağız. Böylece testler sonuçlanıp, yeterli ve en uygun kesitler belirlendikten sonra artık uygulama projeleri ve projelerin ayrıntılı hesaplamalarına geçilecek."
Bugün yapılan testlerden başarılı sonuçlar elde edildiğini söyleyen Arslan, Osmangazi, Yavuz Sultan, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde rüzgarın hızı saatte 120 kilometreyi geçtiğinde trafiğin durdurulduğunu anlattı.
Arslan, "100 yıllık Çanakkale Boğazı'nda oluşan rüzgar ortalamaları hesaba katıldı ve maksimum rüzgar hızının saatte 100-120 kilometre olduğu görüldü. Biz bugün gerçekte hiçbir zaman oluşmayacak saatte 288 kilometreyi bulan rüzgar hızının testini gerçekleştirdik. Gördük ki testlerde gerek kesitte gerekse kulede en ufak bir sorun yok." dedi.
"Kuru havuz yapımına başlandı"
Tabliyeleri imal edecekleri iki ayrı havuz yapacaklarını dile getiren Arslan, her birinin büyüklüğü futbol sahası kadar olan iki kuru havuzun inşasına da başlandığını söyledi.
Kuru havuzların inşasıyla ilgili 19 ve 21 metre uzunluğunda bin 329 palplanşın tamamının çakıldığını anlatan Arslan, günlük ortalama 3 bin metreküp kazı yapılarak 320 bin metreküplük havuzlardaki kazının 20 Aralık'ta tamamlanacağını ve betonarme işlerine başlanacağını kaydetti.
Arslan, burada imal edilecek tabliyelerin, kuru havuzdan çıkarılarak yüzer havuzlarla köprünün kurulacağı yere yerleştirileceğini vurgulayarak, projenin müşavir teşkilatında 30, yüklenici bünyesinde 39'u yabancı 389 olmak üzere, toplam 419 personel çalıştığını, projenin inşaat döneminde binlerce insanın istihdam edileceğini söyledi.
Projenin Danimarka'daki Cowi firması tarafından hazırlandığını, bağımsız denetimin Arup Jakobsen tarafından yapıldığını ifade eden Arslan, en güçlü rüzgarların ve en güçlü deniz akıntılarının olduğu yerde bu işlemlerin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Arslan, kulelerin de belirli ölçeklerde yapılmış modelleri üzerinden her yönüyle test edildiğini bildirdi.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI