GÜNCELHaber Girişi : 15 Ekim 2023 00:10

Afetten zarar gören çiftçilere arpa tohumu dağıtıldı

Afetten zarar gören çiftçilere arpa tohumu dağıtıldı
Afetten zarar gören çiftçilere arpa tohumu dağıtıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Afetten zarar gören çiftçilere arpa tohumu dağıtıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ve Cumhurbaşkanlığı Acil Yardım Ödeneği kapsamında Kars’ın Akyaka ilçesinde afetten zarar gören çiftçilere buğday, trikale ve arpa tohumu dağıtım töreni düzenlendi.

Türk Şeker Akyaka Ziraat Bölge Şefliği’nde düzenlenen programa Vali / Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, İlçe Kaymakamı Kadir Kılıç, Belediye Başkanı Ergüder Toptaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, AK Parti İl Başkanı Muammer Sancar ve çiftçiler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın bilgilendirme konuşması yaptı. Aydın, “İlimizde 2023 yılı üretim sezonu içerisinde birden fazla ve farklı dönemde dolu yağışı ve aşırı yağış sonrası sel su baskını yaşanarak üretim yapan çiftçilerimiz doğal afete maruz kalmıştır. İl Hasar Tespit Komisyonumuz tarafından ivedi olarak çalışmalar tamamlanarak toplamda 2436 afet mağduru için Cumhurbaşkanlığımızdan 5.000.000,00 TL acil yardım ödeneği Valiliğimizin hesabına yatırılmıştır. Ayrıca Sayın Valimizin İl Özel İdaresinden afetten zarar gören üreticilerimize destek olması amacıyla 1.785.000,00 TL ödenek tahsisi ile toplamda 6.785.000,00 TL’lik 570.150 kg Arpa tohumluğu alınmıştır. Afetlerden zarar gören üreticilerimize 10 dekar altında zararı olan üreticilerimize 100 kg 10 dekar üzeri zarar gören üreticilerimize ise 250 kg Arpa tohumluğu dağıtımı gerçekleşmektedir.” dedi. 

Aydın, İl genelinde 349 çiftçiye 100 kg, 2082 çiftçiye ise 250 kg Akyaka İlçesinde de 64 çiftçiye 100 kg ve 807 çiftçiye de 250 olmak üzere toplamda 575.150 kg arpa tohumunun dağıtımının tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti.

Aydın daha sonra şunları söyledi:

“2021 yılından beri Bakanlığımızca projelendirilen   ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında ise 2023 yılı 2. Etabı olarak gerçekleştirdiğimiz Güzlük Buğday Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Dane Tritikale Üretiminin Yaygınlaştırılması Projeleri ile İlimiz genelinde 430 Ton Bezostaja çeşidi Buğday ve Ümran hanım çeşidi 156,6 Ton Tritikale tohumluğu alınarak % 50 Çiftçi Katkılı olarak üreticilerimize dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Bu iki proje kapsamında 17.200 dekar alanda Buğday ve 6.264 dekar alanda Tritikale üretimi yapılacaktır. Buğday Projemizin toplam bedeli 6.300.000,00 TL, Tritikale Projemizin toplam bedeli ise 2.250.000,00 TL’dir. Genel olarak 13.10.2023 tarihinde ki Program kapsamında İlimizin Sertifikalı hububat yetiştiriciliği anlamında 15.335.000,00 TL kaynak aktarımı sağlanmıştır.”

Kaymakam Kadir Kılıç da TARSİM sigortasının yapılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek çiftçilerin bu konuya hassasiyet göstermelerini istedi. Kaymakam Kılıç, “Kıymetli çiftçilerimizden sigortalarını yaptırmalırını ben buradan bir kez daha istirham ediyorum.” dedi.

AK Parti Milletvekili Adem Çalkın ise şu açıklamalarda bulundu:

“26 Haziran’da maalesef bir doğal afetle karşılaştık. O zaman bizde afeti duyar duymaz ilçeye gelerek zarar gören yerleri tek tek dolaştık. Ardından tarım bakanlığıyla iletişime geçtim ve hasar tespitlerinin bir an önce yapılmasını sağladık. Allah’a şükür bugün devletimiz güçlü ve sayın cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu fondan bir yardım geldi. Gönül isterdi ki sigortalarıımız yapılmış olsun ve zararlarımızın tamamı karşılanmış olsun ve karşılıklı herkesin gönlü razı olsun. Fakat bazen küçük ihmallerimiz büyük sonuçlar doğuruyor. Dünyanın hiç bir ülkesinde tarıma ve hayvancılığa bu kadar destek veren bir ülke yoktur. Biz ekince veriyoruz, toplayınca veriyoruz, hasat edince de veriyoruz. Aynı uygulamayı yine hayvancılıkta da yapıyoruz. Buzağı desteği veriyoruz, süt desteği veriyoruz, yetiştirmede desteği veriyoruz, kredide destek veriyoruz. Yine aynı şekilde çiftçimizi korumak adına gelebilecek hasarlara karşı TARSİM sigortasının yüzde 50’sini de devletimiz karşılıyor. Bu dönemde hem il hem ilçe tarım müdürlüklerimiz çiftçilerimize daha duyarlı olmaları için öneride bulunmaları gerekiyor. Sonuçta zarar hepimizin zararı oluyor. Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum, tarım bakanımız İbrahim Yukaklı’ya teşekkür ediyorum, kıymetli valimize koordinatörlüğü için aynı zamanda verdiği ek desteği için çok çok teşekkür ediyorum, il müdürümüze, ilçe müdürümüze, kaymakamımıza çok çok teşekkür ediyorum,. Ziraat odası başkanımıza, belediye başkanımıza, ilçe başkanımıza hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah rabbim bundan sonra bu tür afetlerden ülkemizi, şehrimizi, ilçemizi muhafaza etsin. İnşallah çok bereketli bir dönem geçiririz.”

Vali Ziya Poılat ise konuşmak için geldiği kürsüye bir çiftçi çağırdı. Çiftçilerden gönüllü olarak kürsüye gelen Cebeci Köyü’nden Yücel Ulu’ya söz veren Vali Polat, “Üreten eller, emekleriyle alın teriyle bu devlet için bu ülke için üreten çiftçi kardeşlerimiz, hayvancılık yapan kardeşlerimiz öncelikle hoş geldiniz sefalar getirdiniz.” dedi. Vali Polat, “Tabi hep biz konuşuyoruz. ‘Çiftçi kardeşlerimden konuşan yok mu?’ dedim. Oradan bir abimiz ‘Ben konuşurum’ dedi.” hatırlatmasını yaparak, “Gel Yücel bey gel beraber konuşalım.” Sözleriyle Yücel Ulu’yu yanına çağırdı. Kars’ın örnek çiftçilerinden Yücel Ulu, “İlçemiz tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Bende çiftçi ve hayvancı olarak yıllardır köyde çalışıyorum. Bu bölgede de köyle arkadaşlarım hepsi biliyorlar en ilk güçlük eken üreticilerden biriyim. Hayvancılıkta suni tohumlamada da en ilk suni tohumlama yapanlardan biriyim beni tanıyan herkes bunu çok iyi bilirler. Şu anda da yarı açık ahırcılık yapıyorum. DAP projesiyle Yüzde 50 hibeli bir yarı açık ahır yaptım. Buna katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Ben buradan üreticilerimize şunu söylemek istiyorum; ’28 yıldır güzlük ekiyorum. Şu anda bile sadece ilkbahara kalan ekimim korunga. Diğer ürünlerin tamamını güzlük ediyorum. Nedir bunlar buğday, tritikale, macar fiğ , arpa. Ben herkesin bundan faydalanmasını istiyorum. Devletimize ve tarım bakanımıza bizi bilinçlendirdikleri için teşekkür ediyorum. İl tarım, ilçe tarım ekiplerimize bize bunları öğrettikleri ve yönlendirdikleri için teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuşarak söz hakkı veren Vali Ziya Polat’a teşekkür etti.

Vali Polat da “Sahanın sesine kulak vermek lazım. Burada tüm kamuda STK’larımızın da hep söylüyorum bizim sahaya inmemiz lazım. Sahada çalışan emek veren arkadaşlarımızı dinlememiz lazım. Veterinerlerimiz sahada olacak, ziraat teknikerlerimiz sahada olacak tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız sahada olacak. Sahada hemşehrilerimiz bizden ne bekliyor buna bakmamız lazım. Biz yukarıdan şu projeyi uygulayalım değil. Yücel bey bize diyecek ki ‘bizim şurada şu sıkıntımız var biz şöyle bir proje istiyoruz’ Bizde ona göre adımlar atacağız” diye konuştu.

Tekrar söz alan çiftçi Yücel Ulu, “Toprak analizi bu bölgede yaptıran çok az. Benim kendim 15 yıl önce başladım Toprak analizi yaptırdım. Bu konuda bir laboratuvar istiyoruz. Tarım sigortası konusunda da ben herkese öneriyorum. Benim kendim 15 yıldır TARSİM sigortası yaptırıyorum. İllaa da hasar olacak diye bir şey yok bu bir tedbirdir. Ben değerli çiftçi kardeşlerime de sesleniyorum tedbirimizi almamız lazım takdir Allah’ındır.” çağrısında bulundu.

Ardından Vali Ziya Polat şu mesajları verdi:

“Vallahi Yücel bey her konuyu dile getirdi. Tekrar söylüyorum arkadaşlarımıza; bu milletin yanında olacağız. Her daim 7/24 milletimiz için tarlada olacağız, ahırlarda olacağız. Onların istekleri bizim için emirdir bunu hep söylüyoruz. Makamın sahibi onlardır. Biz onlara hizmet etmekle görevli memurlarız. Tekrar başka cumhurbaşkanımıza, tarım ve orman bakanımıza, ilave destek çıkaran il özel idaremize, meclis başkanımıza, genel sekreterimize teşekkür ediyorum. Tohum destekleri devam edecek. İnşallah kasım ayında özel idaremizde bütçeyi görüşeceğiz. Tarım ve hayvancılığa ayrı bütçede yer vereceğiz. Biz tarım ve hayvancılığın başkenti olan illerden biriyiz. İl özel idaremizde tarım ve hayvancıya yatırım yapmakla görevli kuruluşlardan birisidir. İnşallah bu sene bütçemizde özel para ayırıp kardeşlerimizin yanında olacağız. En kısa sürede de toprak analizi laboratuvarını da hayata geçireceğiz. Bu memleket için bu devlet için emek veren alın teri döken başta kardeşlerimiz olmak üzere tüm arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Üreteceğiz, ürettiğimizi iyi fiyata satacağız inşallah Kars markası oluşturacağız. Tarım ve hayvancılıkla ilgili özellikle bir Kars markasını oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. STK’larımızla beraber her birlikte vekilimde burada onlarda Ankara’dan takip ederler inşallah bir Kars markasını inşallah biz oluşturacağız. Ham maddeyi ürüne dönüştürmek zorunda olduğumuzu hatırlatmamız lazım. Katma değeri Kars ve Karslının kazanması lazım. Rabbim bu devleti bu milleti afetlerden korusun, Rabbim devletimize, milletimize zeval vermesin diyorum.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.