102 Yıl Sonra Türk Askeri Bu Defa Barış İçin Azerbaycan’da

102 Yıl Sonra Türk Askeri Bu Defa Barış İçin Azerbaycan’da KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

102 Yıl Sonra Türk Askeri Bu Defa Barış İçin Azerbaycan’da

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

MHP Kars eski il başkanı Oktay Aktaş’ın, “102 Yıl Sonra Türk Askeri Bu Defa Barış İçin Azerbaycan’da” yazısı:

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ateşkesin uygulanması için Türkiye ve Rusya ortak Merkezinin kuruluş ve görev esaslarına ilişkin teknik detaylara yönelik görüşmelerin tamamlanarak mutabakat imzalandığını söylemişti ve dün itibarıyla askerlerimizi Azerbaycan’da Türk Askeri belirlenen merkezlerde denetim görevi yapacak. Türk askerinin Azerbaycan’a gelmesi Azerbaycan’da çok büyük bir sevinçle karşılandı. 

              102 yıl önce Bakü’yü Ermeni çeteler ve komünist Bolşeviklerin işgalinden kurtarmak için Kafkas İslam Ordusu olarak Azerbaycan’a giden Türk Ordusu bugünde Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri olarak bir kere daha Azerbaycan’a gidiyor. Türk Askerinin Karabağ’da bulunmasından rahatsızlık duymaya başlayan ülkeler tabi ki batılı devletlerdir. Varsın rahatsız olmaya devam etsinler. Türk askeri dosta güven düşmana ise korku salan bir ordudur. Birileri rahatsız olacakmış varsın rahatsız olmaya devam etsinler.

           Türkiye, Azerbaycan’ın, cephede kazandıklarını masada kaybetmemesi için; kardeşlerinin onların yanında olduğunu göstermek için bir kez daha Azerbaycan’a gidiyor. Türkiye’nin hem masada hem de bölgede olmasını isteyen Azerbaycan, kendini güvende hissetmek, sahada kazandıklarını kaybetmemek için Karabağ’da bulunmasını istiyor.     

          Azerbaycan, 28 Mayıs 1918’de Milli Şurası’nı kurarak ilk Türk Cumhuriyetini kuran ve bağımsızlığını ilan eden ülkedir. Bu dönemde Bakü, Bolşevikler, Ruslar, İngilizler ve Ermenilerin işgali altındaydı. Bakü’de Azerbaycan Türklerine karşı büyük bir kıyım vardı. Öyle ki, bir hafta içinde 30 binden fazla Türk’e karşı katliam ve soykırım yapıldı.

Ermeniler, yeni kurulan Azerbaycan Cumhuriyetinin varlığını tehdit ediyorlardı. Fetali Han Hoyski’nin Başkanlık ettiği Şura’da  4 Haziran 1918 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğuyla Batum Antlaşması imzalayarak Osmanlı Devleti’nden yardım talebinde bulundu. Tabii o dönem Osmanlı Devleti, Kafkas ordularının çoğunu Sarıkamış Harekatinde kaybetmiş olmasına rağmen bu yardım çağrısını kabul ederek dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın emriyle, Enver Paşa’nın kardeşi olan Nuri Paşa’nın komutanlığında Kafkas İslam Ordusu kuruldu. Nuri Paşa, Osmanlı askerleri ve bölgeden gönüllülerin de katılımıyla oluşturduğu orduyla, bölgede Ermenilerin ve Rusların Azerbaycan Türklerine karşı gerçekleştirdiği katliamların artması üzerine Azerbaycan’ı işgalden kurtarmak için harekete geçti. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu ilk olarak Gence ve çevresini Rus ve Ermeni çetelerinden temizledikten sonra 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtararak Mehmet Emin Resulzade’nin Başkanlık ettiği Milli Şurası’na teslim etti. Bakü, yeni kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Başkenti oldu. Enver Paşa’nın kardeşi olmasının yanı sıra başarılı komutan ve vatansever bir asker olan Nuri Paşa, halen günümüzde Azerbaycan’da  “Bakü Fatihi” olarak anılmaktadır ve Azerbaycan’da çok sevilen bir paşamızdır.

        Bugüne gelirsek 1991- 1993 yılları arasında işgal edilen Azerbaycan’ın Karabağ Bölgesi, SSCB dağılması ile ortaya çıkan geçiş dönemi boşluğunda başta devlet idaresi ve düzenli bir ordunun olmaması sebebiyle işgale uğramıştı. Azerbaycan’da o günden günümüze doğru önce güçlü bir devlet yönetimi oluşturularak hem siyasi yönden hemde ekonomisini düzeltti. Daha sonra düzenli ve disiplinli bir ordu kurularak Kafkasya’nın en güçlü ordusu haline getirildi. Bunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteği çoktur. 28 yıl sonra işgal edilen Karabağ bölgesi sadece 44 gün içinde kurtarıldı. Ermenilere tarihlerinin en ağır yenilgisi yaşatılmış oldu.   

       Ermenistan, 28 yıldır işgal ettiği Karabağ topraklarından sonra işgallerini genişletme ve ikinci bir Ermeni devletini kurma hayali ile 27 Eylül 2020 tarihinde başladığı harekatta  Azerbaycan’ın karşılık vermesi ile büyük bir hezimete uğradı. 27 Eylül’de başlayan Karabağ askeri harekatı sonrası, başta Fuzuli, Cebrail, Zengilan, Kubadlı, Şuşa Reyonları ve Hadrut kasabası işgalden kurtarıldı. Ermenistan, 44 gün süren 2. Karabağ Savaşında Ermenilere tarihin en ağır yenilgisini yaşatan ve ordusunu darmadağın ederek Azerbaycan’la  10 Kasım 2020’de ateşkes imzalamak mecburiyetinde kaldı. Bu antlaşmaya göre Ermenistan;  Ağdam, Kelbecer  ve Laçin’i de Azerbaycan’a verdi.  Böylece 28 yıllık Karabağ’ın Ermeniler tarafından işgali son buldu. Bu savaşta en ağır yenilgiyi alan Ermenistan’ın eski başbakanı Bagratyan,  “ordumuzun %80’i yok oldu bozguna uğradık. Bu sır değil” diyerek yaşadıkları hezimeti açıkça ortaya koydu. Hankendi, Hocavendi ve Hocalı da dahil olmak üzere hem dağlık Karabağ ve Karabağ’ın idari yönetimi Azerbaycan’ geçmiştir. Böylece Tüm Karabağ’ın kontrolü  Azerbaycan kontrolüne geçmiş oldu.

           Yine bu antlaşmaya göre ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in isteği doğrultusunda Türk askeri, barışı denetlemek ve gözetlemek için Azerbaycan’a gelmesini isteyerek Türkiye’nin desteğini almış oldu. 102 yıl önce yine Azerbaycan’a davet edilen Kafkas İslam Ordusu’nda görev yapan Türk askerlerinin torunları bu defa yine Azerbaycan’a barışa destek için 102 yıl sonra tekrar Azerbaycan’a gidiyor. Bu defa Ruslarla beraber barışı kollamak için görev yapacaklar. Azerbaycan Türkleri, çok büyük bir heyecan ve sevinçle Türk askerinin geliş gününü bekliyor. Muhteşem bir karşılama ile karşılanacaklarına yürekten inanıyorum. Çünkü biliyorlar ki, Türk Ordusu onların haklarını onlar gibi savunacağını ve adaletli davranacağını yürekten inanmaktalar. Bunun bir başka anlamı Turan ordusunun çekirdeği iki orduyla başlanıyor. Türkiye ve Azerbaycan ordularının çekirdeğini oluşturmaya başladığı Turan Ordusu şimdiden Türk dünyasına hayırlı olsun.

 Türk askeri Azerbaycan’da ve büyük bir sevinçle karşılıyorlar.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


09.12.2020 23:07:00