87’lik Karslı Gülcihan Oymak nine 66 yıllık hayalini gerçekleştirdi

87’lik Karslı Gülcihan Oymak nine 66 yıllık hayalini gerçekleştirdi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

87’lik Karslı Gülcihan Oymak nine 66 yıllık hayalini gerçekleştirdi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

69 yıllık Cumhuriyet Bayramında şiir okuma özlemini Aşıklar Şenliğinde gideren 87 yaşındaki Gülcihan Oymak nine hayalini gerçekleştirmenin sevincini yaşadı. Gülcihan ninenin şölene katılması ozan, şair ve sanatçıları duygulandırdı. Şairler ninenin yanına giderek elini öpüp hatıra fotoğrafları çektirdi. Şair Kazım Kazaklı da “Ay Nene” şiirini Gülcihan Oymak’a özel okudu.

Kars merkez Esenkent köyünde dünyaya gelen Gülcihan Oymak 25 yıl Almanya’da yaşadı. Kars ve İstanbul’da 1’er evi olan 6 çocuk 12 torunlu Gülcihan nine 69 yıllık şiir okuma özlemini gidermek için Kars Ozanlar ve Şairler Deneği Başkanı Ozan Suzan Aydemir tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Aşıklar Şöleni’ne konuk olarak katıldı. Sanatçıların, aşıkların ve şairlerin şiir, değiş ve türkülerini can kulağıyla dinleyen Gülcihan Nine sıra kendisine geldiğinde kızı ve torunun yardımıyla yürüyerek elindeki bastonuyla sahneye çıktı. Salondakilerin alkışlarıyla heyecanlanan Gülcihan Oymak nine, “Ben ilkokul 5’inci sınıfa kadar okudum. Ben okurken vilayetimizin sayısı 63 idi. Şimdi sizlere o zamanlarda ezberlediğim 63 vilayetin şiirini “Yurdumuz iki bölüm. Anadolu Rumeli. 63 vilayeti. Her çocuk bellemeli / İstanbul Tekirdağ’ı sınır ili Edirne Rumeli’de dördüncü ilimiz Kırklareli / Batıda Çanakkale komşusu Balıkesir, Manisa’dan geçince görülür güzel İzmir / Efeler vardır Aydın sonra Denizli, Muğla. Isparta’dan, Burdur’dan sonra Antalya gelir. / Afyon, Kütahya, Bursa, Bilecik, İzmir, Bolu, Eskişehir, Çankırı, Zonguldak, Kastamonu / Artvin iyi ber çay iç, yoruldunsa çocuğum işte bu son ilimiz Rize’den vapura bin” şeklinde okudu.

Şiirlerine besmele ile başlayan Gülcihan nine bir de çocukluğunda ezberlediği ‘Cumhuriyet’ şiirini okudu. İşte o şiir:

“Ne saltanat, ne sultan: Ne hakanlık, ne hakan; Biz ki Türküz, Türke baş Kendi seçtiği yurtdaş.

Hükmeden ancak millet, Milletle birdir devlet. Onun dediği olur, Onun sözü tutulur.

Millet güvendiğini, Öğüp beğendiğini, Yerine vekil seçer "Yurda bakacaksın" der.”

Gülcihan Oymak nine, “Almanya'da 25 yıl kaldım. Sonra memleketime döndüm. Memleketimi çok seviyorum 87 yaşındayım. 18-19 yaşlarında bu şiiri ezberledim. Unutamadım, yani devam ettim. Onun için okumak istedim. Bugün de Aşıklar Bayramında okudum. Allah Türkiye’mize zeval vermesin. Ben okurken vilayetimiz 63 idi tabi ki sonradan ülkemiz büyüdü ve sayıları arttı. Bende bu şiiri taa o zamanlarda ezberledim ve hiç unutmadım.” diye konuştu.

Gülcihan nine 69 yıldır içinde taşıdığı sahnede şiir okuma özlemini ise şöyle dile getirdi:

“18-19 yaşlarında Almanya'dan İstanbul’a izine gelmiştim. Tam da Cumhuriyet törenlerine denk gelmiştim. Çocuklar bayrama gittiler dedim ‘bende gideceğim’. Birlikte gittik ve orada şiir okuyanlarına bakınca çok duygulandım. “Bende şiir okuyacağım” dedim ama çocuklarım beni bırakmadı. O gün şiir okuyamadığım için çok üzülmüştüm. Ondan sonra da öyle bir imkan daha olmadı ve törende şiir okumak da içimde kaldı. Bir koç gündür de Kars’taydım ve duydum ki Aşıklar Bayramı var. Ozanlar ve Şairler Der8nek Başkanı Suzan Aydemir’e bende gelmek istiyorum dedim ve çocuklarımla, torunlarımla birlikte programa katıldık. Burada ezbere bildiğim iki şiir okudum ve çok duygulandım. Böylelikle içinde kalan özlemi gidermiş oldum. Şu anda da çok mutluyum.”

Kitap okumayı çok sevdiğini ve sürekli kitap okuduğunu söyleyen Gülcihan Oymak nine çok sayıda şiiri ezberlediğini de belirtti. Hayatı boyunca iyi ve kötü günler yaşadığını da kaydeden Gülcihan nine 4 oğlu 2 kızının olduğunu 2 oğlu 1 kızının Almanya Köln'de 2 oğlu bir kızının da Türkiye'de olduğunu anlattı. Kendisinin İstanbul'da ikamet ettiğini memleketi Kars’a da belli aralıklarla gelip gittiğini kaydederek, “Hacı eşim vefat etti. Ben de Almanya-Türkiye arasında mekik dokuyorum. Gezmeyi çok seviyorum. Allah kızımdan razı olsun. Kızım bana çok destek oluyor. Beni gezdiriyor, benimle ilgileniyor. Allah kızımın işini rast getirsin inşallah. Büyük oğlumun ismi Kenan onun küçüğü Tuncay ardından Cemal geliyor sonra Oruç. Şu an yanımdaki kızımın ismi Çiğdem, Almanya'dakinin ismi de Çiçek.” dedi.

Gençlere bol bol dua eden Gülcihan Oymak, “Gençlerimize Cenab-ı Allah huzur versin. Her görünmez kazadan, beladan, felaketten korusun. Ben gezmeyi çok seviyorum Almanya'da da çok gezdim. İstanbul'da da. Almanya'nın her yerini gezmişim. Her yeri geziyorum ama Kars’ı çok özlüyorum. Eski adı ‘Cala’ olan köyüm Esenkent’i çok özlüyorum. 150 civarında Oymak ailesi vardı hepsi göç etti. Eskiden her şey doğaldı, yemekler bile ateşte pişiyordu. Ekmek pişirmek, güneşte çamaşır kurutmak, koyun kuzu peşinde gitmek bunların hepsini yaşadım.”  

Gülcihan Oymak ninenin Trabzon’da evli kızı Çiğdem Coşkun da şunları söyledi:

“Annem 6 kardeşi büyük bir fedakarlıkla büyütmüş. Emektar bir kadındır. Sonra babam annemi Almanya'ya götürdü. Annemin bizlerde çok güzel emekleri var. Tabii köyde büyüdük. Eee köyün şartları zordu. Babam Almanya'daydı. Ama annem gayet güzel bir şekilde bizi büyüttü. Hiçbir şeyimizi eksik etmedi. Şimdi İstanbul'da iki torunuyla birlikte yaşıyor. Torunları okuyorlar annem de torunlarına yemek yapar evde bekler. Annem torunlarını çok seviyor. Kendisi çok misafirperverdir. İnanılmaz bir kadındır, hiç durmaz, hep hareketlidir. Annem çok misafirperverdir. Köyde de öyleydi. Subay eşleri, öğretmenler, köyümüzün imamına sürekli kaz, ekmek gönderirdi. Bizler çocuktuk alıp götürürdük. Köye gelen yabancılara çok değer verildi. Onlara çok yardımcı olurdu. Allah kendisinden razı olsun. Allah'a şükür sağlığı da yerinde. Şimdiye kadar ‘maşallah’ bir gün bile hastanede yatmadı. Allah nazardan saklasın ‘amin’ Allah sizlere de sağlık versin. Annem bu programa katıldı çok mutlu olduk, çok sevindik. Annemin içinde olan şiirlerini bugün sizlerin sayesinde burada okumuş oldu. Çok mutlu olduk. Gelinlerimiz, halamın gelinleri. Sağ olsunlar onlar da destek verdiler.”

Programa katılan Kafkas Üniversitesi Devlet konservatuvarı Ses Eğitmeni Doç. Dr. Sibel Polat, “ninemiz bu gece bizlere muhteşem şiirler okudu. Kendisi sahnede muhteşemdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ayaklarına sağlık. Aşıklar şenliğini gerçekten şenlendirdi. Çok sağ olsun, yüreğine sağlık” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


21.08.2023 00:45:40