Acar Tarım ve Hayvancılık

Acar Tarım ve Hayvancılık 1940 yılından bu yana Doğu Anadolu Bölgesinde, Özellikle Kars - Erzurum - Iğdır - Ardahan ve Ağrı bölgesinde hayvancılıkla uğraşmış ve özellikle büyükbaş hayvancılık konusunda Ülkemizde yer sahibi olmuştur.

Acar Tarım ve Hayvancılık

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Acar Tarım ve Hayvancılık 1940 yılından bu yana Doğu Anadolu Bölgesinde, Özellikle Kars - Erzurum - Iğdır - Ardahan ve Ağrı bölgesinde hayvancılıkla uğraşmış ve özellikle büyükbaş hayvancılık konusunda Ülkemizde yer sahibi olmuştur.

Acar Tarım ve Hayvancılık sahibi olan Necati ACAR 1994 yılında Kars Bölgesine ilk Simental ırkı büyük baş hayvanı getiren insandır. Özellikle bölgeye kattığı değerler büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bölgede büyük bir değer katarak verimi arttırmıştır.

NECATİ ACAR

ACAR HAYVANCILIK VE BESİCİLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Kars yöresinde uzun yıllardan beridir Tarım ve Hayvancılık sektöründe hizmet vermekteyiz. Yaptığımız çalışmalar ve faaliyetlerle gerek ilimize, gerek bölgemize ve gerekse ülkemize katkı sağlamak için tarım ve hayvancılıkta bir çok sektörde hizmet etmekteyiz.

Çalışmalarımız kapsamında 1994 yılında Kars İline ilk Simental ırkı sığırı biz getirdik vede bölgemizde önemli bir katkıda bulunduk.

Güven ve istikrar sonucu Ülkemizin değişik yörelerinde özellikle büyükbaş hayvancılık konusunda aranan kurumlardan biriyiz, hayvancılık sektöründe bundan sonrada gerek hizmet gerekse üretim konusunda sürekliliğimiz devam edecektir.

MİSYON

Acar Tarım ve Hayvancılık firması olarak Doğu Anadolu Bölgemizde Kars - Erzurum platosunda büyük baş hayvancığın verimini arttırmak ve yeni büyükbaş hayvancılıkda yeni türler getirerek verimliliği arttırmak.

VİZYON

Kars ACAR Besicilik ve Yetiştiriciliği firması olarak Ülkemizde ve özellikle sınır ülkelerimizde hayvancılık üretimini geliştirerek sınır ülkelerimizle ticareti geliştirmek ve Ülke ekonomimize katkı sağlamak...

Ülkemize yapacağımız bu katkıyla Tarım ve Hayvancılıkda ülkemize önemli bir yere getirerek yöremizin tanıtımını sağlamak.

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği

* Sığır yetiştiriciliğinde bilimsel olarak ıslah çalışmalarına ilk olarak İngiltere’de başlanmıştır.

* Robert Bakewell adında ileri görüşlü ve bilimsel yöntemlerle çalışan bir büyük çiftlik sahibi hayvan ırklarının geliştirilmesi konusunda ilk atılımı yapmış ve başarılıda olmuştur.

* Bu başarı kendisinin HAYVAN ISLAHI’nın kurucusu olarak tarihe geçmesini sağlamıştır.

Bakewell çalışma metodunu dört ana faktör halinde toplamıştır.

- Hayvanların kimliklerinin ve verimlerinin kaydını tutmak

- Bir ırk içinde en üstün hayvanı en üstün hayvanla çiftleştirmek

- Üstünlüğü tespit edilmiş erkek damızlıkları civardaki yetiştiricilere ücretsiz vermek ya da satmak yerine çok yüksek ücretlerle kiralamak Böylece çiftçilerin hayvanlarına önem vermelerini sağlamak

- Üstün kabiliyetli hayvanların iskeletlerini ünlü salonlarda sergilemek. Böylece hem hayvanların hem de sahiplerinin reklamını yapmak.

Bakewell’in çalışmaları pedigrili yetiştirme sisteminin çekirdeğini teşkil etmiş ve 18. Asır sonlarında, 1791 yılında, ilk genel soykütüğü safkan atlar için kurulmuştur.

* Bunu 1822 yılında shorthorn soykütüğü derneği ve diğerleri izlemiştir.

BU BİRLİKLERİN KURULMA AMAÇLARI

- Irkın saflığını korumak

- Hayvan başına verimliliği yükseltmek

- Irkın ülke içi ve dışında yayınlaşmasını sağlamak.

Irk Hayvan Yetiştiriciliği

Anavatanı İsviçre ve Avusturya'dır. Fleckvieh (Lekeli inek) olarak adlandırılırken zamanla bu isim "Simental" olarak devam etmiştir. Kombine verimli (Et - Süt) bu ırk kuzey ve güney Amerika'da, Avustralya'da, birçok Avrupa ülkelerinde ve Afrika'da etçi ırk olarak bilinir ve o amaçla yetiştirilir.

1870 yıllarında İsviçre deki yerel kırmızı ve beyaz ırkın melezlenmesi sonucu ortaya çıkan sarı danaların Avusturya'daki yerel Fleckvieh le melezlenmesi sonucu oluşturulduğu sanılmaktadır. Oluşan yeni nesil (Simental) daha güçlü ve sağlam olduğu görüldü. Günümüzde %5 - 7.5 oranında Kırmızı (Red) Holstein ile melezlemelerle sütçü özelliği arttırılmaya çalışılmaktadır. Yıllık süt ortalaması ve yıl boyu daha istikrarlı süt oranı amaçlanmıştır.

Simental ırkı diğer etçil ve sütçü ırklarla melezleşmeye çok uygundur. Bu sayede doğan buzağılar daha sütlü ve etli olmakla beraber , kas yapılarını da destekler. Dünya'da ortalama 42 milyon Simental inek yetiştirilmektedir. Bu oran onu dünyadaki 2. en çok kullanılan ırk yapmaktadır. Örneğin Almanya'nın en gözde ırklarından biridir. Ortalama bu ülkede 1.5 milyon Simental bulunmaktadır.

Simental - Sarı Alaca

Simental - Sarı Alaca

Simental sığır ırkı görünüm özellikleri

Renk sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır.

Mutlaka baş, alın ve kirpik beyaz renktir.

Erkek ve dişileri boynuzludur.

İklim şartlarına kolay adapte olur.

Uzun ömürlüdürler.

Yüksek döl verimi özelliği

Annelik içgüdüsü yüksektir.

Sağlık problemi azdır.

Birçok özelliklerinden dolayı yetiştiricilerin öncelikli tercihidir.

SİMENTAL SIĞIR IRKI VERİM ÖZELLİKLERİ

Canlı ağırlık: Erkek: 1100 – 1400 kg ; Dişi: 600 – 900 kg

Cidago yüksekliği: Erkek: 150 – 165 cm ; Dişi: 138 – 150 cm

Canlı ağırlık artışı: 1350 – 1600 gr/gün

Et randımanı: X

Süt verimi: 6.500 Lt

Yağ oranı: %4.2

İletişim Bilgileri

Yusufpaşa Mah. Küçük Kazımbey Cad. No:9 Kat 2/4 Merkez / KARS


20.12.2018 20:24:57