Almanya'daki Karslılar Derneği
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
“VATANSEVER MİSİNİZ?” SORUSUNA “BEN...KARIMI SEVİYORUM...” DİYE CEVAP VEREN CUMHURBAŞKANI KİM?
Yücel Feyzioğlu
Bir buçuk yıldan beri ilk yolculuğumuz Schwelm’e. “Schwelm Karslılar Derneği”nin daveti var. Orhan Aras ile birlikte gittik. Yeşillikler arasında Kars’a benzeyen, tepelere yayılmış küçük bir kenttir Schwelm. Küçüktür ama Tiyatro Leo hep doludur, bir amatör tiyatro topluluğu daha var ve bir de sinema merkezi. Devamlı aktif olan şehir kitaplıkları, göl kenarında piknik yerleri, spor alanları var. 5 asır yaşında, mimarisi 130 yıldan beri titizlikle korunmuş. Kars çok daha eski, kuruluşu 5 bin yıl önceye dayanıyor. Kars’ın da 130 yıllık Baltık mimarisi son dönemlerde korunmaya özen gösteriliyor.
Schwelm küçük bir kenttir. Karslılar oraya kaynaşmış, güzel bir dernek binaları var.
Corona yaygınlaşmadan önce Aralık 2019’da Schwelm Karslılar Derneği kuruluş şölenini bir kaz gecesiyle taçlandırmıştı. O geceye binden fazla Kars’lı (Ardahan Iğdır dahil) koşup gelmişti. Çok yüksek sesli “müziğin” dışında her şey o kadar estetik, o kadar güzel ve dostça geçmişti ki, geri dönüşte sevgili eşim “Galiba Kars’lı oldum,” demişti. Toplantılar devam edecekken Corona yolumuzu kesmişti. Şimdi toplantılar yeniden başlıyor. Yönetim Kurulu şölene katkısı olanlara bir yemek verip danışma toplantısı yapmak istiyor. Çalışkan ve samimi insanlar.
Herkes sırayla kendini tanıtıyor: Sevim-Kubilay Akbaba çifti, Ayten-Erhan İldirim çifti, Yüksel-Ayhan Demirkaya çifti, Gülcan-Ersoy Erdağ çifti, Kadriye-Muharrem Yıldız çifti, Aysel-Yener Kargın çifti, Serpil-Turgay Sacu çifti, Songül-Alaattin Karaboğa çifti, Müjgan-Mustafa Özbay çifti, Songül-Sergülen Saday çifti, Serreye- İsmail Kırbaş çifti, Süreyya-Yakup Aslaner çifti.
Dernek Başkanı Kubilay Akbaba ile sevgili eşi Sevim Kubilay “hoş geldiniz” konuşmasını birlikte yapıyorlar. Karslıların özelliği budur. Karslı kadın yerini arka sayfalardan seçmez, eşi de ona saygı gösterir. Son dönemlerde Arap geleneği onu arka sayfalara itmeye çalışıyor, ama kadınlarımız buna izin vermeyecek. O nedenle seviyorum Karslıların bu kişilikli tavrını.
Schwelm küçük bir kenttir, ama Schwelm Karslılar Derneği Avrupa’da yaşayan Karslılara (Ardahan Iğdır dahil) hitap etmeye çalışıyor ve Kars’ın çok kültürlü renklerini genç kuşaklara aktarmaya gayret gösteriyor. O nedenle sevgili Ünsal Yılmaz’ın derleyip arşivlediği son 200 yılda yöresel ve Türkiye ölçeğinde etkili olmuş Karslı yazar, şair, âşık, bilim insanı, gazeteci, tiyatro, sinema ve ses sanatçıları listesini yönetim kuruluna veriyoruz. Çerçeveletip duvardan asacaklar. 213 kişilik bu listedeki şahsiyetlerin biyografileri konusunda araştırma yapacaklar. Gerektiğinde biz de onları anlatacak konferanslar vereceğiz.
Schwelm küçük bir kenttir, ama çok önemli şahsiyetler yetiştirmiş. Örneğin ben 1972 yılında Almanya’ya geldiğimde Almanya Cumhurbaşkanı Gustau Heinemann Schwelmliydi. Gerçek bir demokrat. Türklerin sayısı o zaman bir milyonu geçmiş, Alman milliyetçileri yavaş yavaş yabancı ve Türk düşmanlığını başlatmıştı. “Vatanseverlik, yurseverlik, bayrak” kavramlarını işliyorlardı. Devamlı bu kavramları dile getirenlerin politik amaçlar güttüğünü herkes biliyordu. Gazeteciler Cumhurbaşkanı Heinemann’a sordular: “Vatansever misiniz?” Cevabı aynen şöyle oldu: „Ach was, ich liebe keine Staaten, ich liebe meine Frau; fertig!“ (Ah, o da ne, ben devletleri değil, karımı seviyorum, bitti!” Bu cevap o zaman çok büyük bir tartışma açmıştı. Sonunda Felsefeciler: “İnsanı sevmeyen vatanı zaten sevemez, cumhurbaşkanı haklı!” demişlerdi. Alman toplumunun en aykırı görüşleri bile tartışma olgunluğunda olduğunu o zaman düşünmüştüm. Felsefi derinliği olan böyle bir cevabı başka kaç ülke soğukkanlılıkla tartışabilirdi? Gustau Heinemann yabancıların dostu, ucuz politikalara pabuç bırakmayan bir şahsiyetti.
Schwelm küçük bir kenttir, ama yetiştirdiği daha birçok şahsiyeti var. Örneğin mucitleri var, Almanya’ya örnek olmuş ustaları, düşünürleri ve sanayicileri var. 1794 yılından beri piyano yapıp dünyaya satan Johan Ibach firması var. Ama ben, tanıdığım ve etkilendiğim iki şahsiyetten kısaca söz edeceğim. Biri opera sanatçısı Dorothee Fürstenberg “Şen Dullar” operasında Hanna Glawari rolünü oynarken izlemiş, hayran olmuştum. Büyük operaların çoğunda rol almıştı. Bir diğeri ise Alman Yazarlar Birliği toplantısından tanıdığım Yazar Klaus Peter Schmitz. Son derece mütavazi, alçak gönüllü, dost bir insandı. Bütün kitapları, araştırmaları Schwelm üzerineydi. Ne yazık ki geçen yıl Ocak 2020’de kaybettik onu.
1918 yılında Kars’ta kurulan Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cihangirzade İbrahim bey ile Schwelmli Cumhurbaşkanı Sayın Gustav Heinemann’ın torunları küçük bir kentte elele vermişler. Birlikte başarmalarını gönülden istiyorum.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
29.06.2021 00:16:51