Ani’nin doğum günü Ani’de kutlandı

Ani’nin doğum günü Ani’de kutlandı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ani’nin doğum günü Ani’de kutlandı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Gazeteci Tacettin Durmuş’un kızı Ani’nin doğum günü, aralarında gazetecilerinde bulunduğu arkadaşları tarafından Ani Ören Yeri’nde kutlandı.

Kars ve çevresinde ilk defa kullanılan Ani ismini kızına verdiğini belirten Durmuş, kızının Kafkas Üniversitesinde okuyup Ani Ören Yeri’nde araştırma görevlisi olması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Gazeteci Durmuş’un arkadaşları 2 yaşını dolduran Ani için Ani Ören Yeri’nde pasta keserek, sağlıklı ve mutlu bir ömür diledi.

Eşi Dilek Aydın Durmuş ile birlikte Kızı Ani’nin Doğum Günü’nü Ani’de kutladıkları için gazeteci arkadaşlarına teşekkür eden Tacettin Durmuş, Ani isminin Ani kadar değerli ve önemli olduğunu dile getirdi.

Kızına neden ‘Ani’ ismini koyduğunu gazeteci arkadaşlarına anlatan Gazeteci Tacettin Durmuş, “Ani Ören Yeri’nin dünyada eşi benzeri olmayan bir antik kent olduğunu bütün dünya biliyor. Ama bizler daha az biliyoruz. Evlenmeden önce Türkolog, Yazar ve Turizmci 35 yıllık dostum Ali Canip Olgunlu ile Ani’de gezerken bana ‘Eğer ola ki evlenirsen ve bir de kızın olursa adını Ani koy” demişti. Misafirlerine ve bana Ani’ye adını veren Tanrıça Anahita ve Ani’yi anlatmıştı. Ben de o an kendisine söz verdim ve tek çocuğum olan kızıma Ani adı koydum. Annesi de saygı gösterdi ve Ani Ören Yeri’ni tanıdıkça bana daha da hak verdi. Bilindiği gibi Kars ve çevresi, geçmişi 10 bin yılı aşkın sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir kenttir. Ani Ören Yeri de bu medeniyetlerin en önemlilerinden birisidir. Ani şehri adını mitolojik olarak Anahita ve Anitta’dan alır. Ani’de 1000’li yıllarda hüküm süren Bagratuni Krallığı zamanında Hıristiyanlığa geçmeden önceki inanış biçimi olarak pagan kültürü hâkimdi. Paganlıkta yeryüzündeki ve kozmik dünyadaki suların koruyucusu olarak Anahita ismi bölgede karşımıza çıkan su tanrıçası olarak bilinmektedir. Anahita, eski İran dininde de aşk ve doğurganlık tanrıçası, Yunan mitolojisindeki ise Kybele ve Afrodit ile aynı tutulur. Ani de adını tanrıça Anahita veya Anitta’dan alır ve günümüzde de antik kentin adı ‘Ani’ olarak bilinir. Bende bir gazeteci olarak kızıma Ani adını verdim. Bilindiği gibi Ermenistan’da, Rusya’da, Gürcistan’da ve Kars dışındaki birçok ilde birçok insan kız çocuklarına Ani adını verir. Kızım Ani’de büyüdükten sonra adı ile yaşasın ve Ani Ören Yeri, dünyasını oluştursun istedim. Ani Ören Yeri’nin yarısından fazlası hala toprak altındadır ve bir an önce kazılar yapılarak gün yüzüne çıkartılması gerekiyor. Umarım kızım da adı ile yaşar ve bir arkeolog olur, Ani’de kazılar yapar, belki de araştırma görevlisi veya kazı başkanı olur. Memleketine hayırlı bir evlat olarak yaşar” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


21.09.2020 19:06:00