Ani Ören Yeri’nde sırlı sırsız seramik parçaları bulundu

Ortaçağ’ın önemli şehirlerinden olan Ani’deki bilimsel kazı çalışmalarında Orta Çağdaki bazı medeniyetler ile Selçuklu dönemine ait sırlı ve sırsız seramik parçaları bulundu

Ani Ören Yeri’nde sırlı sırsız seramik parçaları bulundu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ortaçağ’ın önemli şehirlerinden olan Ani’deki bilimsel kazı çalışmalarında Orta Çağdaki bazı medeniyetler ile Selçuklu dönemine ait sırlı ve sırsız seramik parçaları bulundu. Kars Valisi Türker Öksüz 1 asrı aşkın zamandır Ani Ören Yeri’nde kazı çalışmalarının peyder pey yapıldığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Kars Müze Müdürlüğü’nün Başkanlığında başlanan kazı, temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan’ın bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.

Kars Müze Müdürlüğü’nün Başkanlığı’nda başlanılan 2019 çalışmaları kazı, çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları olarak üç ayrı program ile yürütülüyor. Özellikle de kentin temizliği ve çevresinin düzenlenmesi noktasında büyük bir çaba sarf ediliyor. Ağırlıklı Kafkas Üniversitesi’nden olmak üzere ülkemizin önde gelen Üniversitelerinden yine başta Sanat Tarihçiler olmak üzere Arkeolog, Mimar, Antropolog gibi bilim adamlarının da katılımıyla multidisiplinler arası bir bilimsel ekiple çalışmalar yapılıyor.

Önceki dönemlerdeki bilim adamları tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarına programın uygunluğuna göre devam edilirken, özellikle Aslanlı Kapı’nın doğusundaki burçlarda yeni açmalar ile de tarihe ve mimarlık dünyasına önemli bilimsel katkılar sunulması  hedefleiyor.

ANİ ÖREN YERİ KAZILARI 120 YILDIR SÜRÜYOR

Türkiye-Ermenistan sınırındaki UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, Ani Ören Yeri'ne giderek kazı çalışmalarını yerinden inceleyen Vali Türker Öksüz, kazı çalışmalarında bulunan Orta Çağ'daki bazı medeniyetler ile Selçuklu dönemine ait sırlı ve sırsız seramik parçaları inceledi.

Ani’deki restorasyon çalışmalarının yaklaşık 120 yıldır devam ettiğini belirten Vali Türker Öksüz, “Buranın, 120 yılı aşkın süredir devam bir restorasyon kazı ve yüzey araştırmaları tarihi var. Bizim çalışmalarımız ise 23 Eylül itibariyle başladı. Amacımız buranın hem tarihi hem de kültürel önemini bir kez daha ortaya koymak ve buradaki kazı çalışmaları sonucunda muhteşem zenginlikleri gelecek nesillerde aktarmak. Hacettepe, Pamukkale, Ankara ve Mimar Sinan Üniversitesi'nden öğretim üyelerimiz başkanlığında zaman zaman bu çalışmalar yapılmış. Burası, her yıl ziyaretçisi artan çok önemli bir ören yeri. 2017'de 60 bin civarında, 2018'de ise 90-95 bin kişi ziyaret etti. Umuyoruz, 2019'u daha yüksek rakamlarla kapatacağız. Kazı, yüzey ve restorasyon çalışmalarımız nihayete erdiğinde inanıyorum buraların ziyaretçi sayıları bir kaç kat daha artacak. Ayrıca, bir ziyaretçi merkezi ve hizmet üniteleri inşa edildi. Bunlarda bu ören yerimizin önemini daha da artıracak. Tesisler tamamlanınca, gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin burada konaklamaları sağlanacak ve gezilerini daha da kolay imkanlarda yapmaları mümkün olacak." dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


08.10.2019 01:20:00