Aras Havzası Havzası İçin Toplandılar

ARAS HAVZASI HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISI, KARS VALİSİNİN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Aras Havzası Havzası İçin Toplandılar

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

ARAS HAVZASI HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISI, KARS VALİSİNİN BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Aras Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı, koordinatör vali olarak Kars Valisi Türker Öksüz ’ün Başkanlığında; Iğdır Valisi Enver Ünlü, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, , Kars Vali Yardımcısı Serhat Karabektaş, Ardahan Vali Yardımcısı Salih Kalkan, Ağrı Vali Yardımcısı Ömer Faruk Tuncer, Erzurum Vali Yardımcısı Saadettin Doğan, DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü, Aras Havzası’nın içerisinde yer alan Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum ve Ağrı İllerinin Kurum ve Kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar açılış konuşmalarında; “Aras Nehri, ülkemizin önemli su kaynaklarındandır. Aras nehri ülkemizde doğup başka bir ülkede denize dökülen nehirlerden bir tanesidir. Aras nehrinin bir önemli özelliği de birden çok ülkede havzası olmasıdır. Türkiye, Azerbaycan, İran ve Ermenistan olmak üzere tam olarak 4 ülkede havzası bulunan bir nehirdir. İlk kaynağını Bingöl dağlarının Erzurum sınırları içinde kalan yamaçlardan almaktadır. Azerbaycan topraklarında kura nehrine karışarak Hazar denizine dökülmektedir.” dedi.

Aras nehri üzerinde 2018 itibarıyla 14 tane kurulu hidroelektrik santrali bulunduğunu kaydeden Dündar,.”Aras nehrinin önemli özelliklerinden bir tanesi de Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-İran arasında belli bir sınır çizgisi oluşturmasıdır.

İklim değişikliğinin bir neticesi olarak eskisi gibi kısa ve uzun vadeye yayılan yağışlar değil, daha kısa sürede taşkın doğuran yağışlarla karşı karşıyayız. Derelere yapılan yanlış müdahaleler neticesi olarak vatandaşımız can ve mal emniyetini tehlikeye atan vakalarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle, dere yataklarına yapılan müdahalelere karşı toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerektiği ve toplumsal farkındalık oluşturulması önem arz etmektedir.” diye konuştu.

Dündar ayrıca, “DSİ olarak; mevcut su kaynaklarını korumak, faydalanmak, gelecek nesillere taşımak ve zararlarından korumak amaçlı çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Su kaynaklarınız verilen zararı en az seviyelere indirme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin su zengini olmadığı bilinci ile su kaynaklarımızı korumak, su sıkıntısının yaşanmaması için gerekli tedbirleri almak, verimli tarım uygulaması çerçevesinde daha az sulama suyu ile daha fazla verim elde etme anlayışıyla kapalı sistem borulu sulama şebekelerine geçiş yaptık, depolama tesisleri inşa ettik ve ediyoruz. Hayata geçirdiğimiz sulama tesislerinden ülkemizin tarımı adına maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanılmasını özellikle talep ediyor ve istiyoruz. Sulama suyu götürülen alanların mutlak surette sulanmasını sağlayacak tedbirleri almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Dündar konuşmasını, “Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için, tabiatın ve su kaynaklarının kirletilmemesi esas alınarak hareket edilmelidir. Aksi halde bu varlıklarımızı bir defa kirlettiğimizde geri dönüşünün zor ve maliyetinin de çok olacağı açıktır.” önerisinde bulundu.

Koordinatör Vali olarak Toplantıya başkanlık eden Kars Valisi Türker Öksüz ise;
13.12.2018 19:23:16