Bahdavar
BAHDAVAR’IN ÖNSÖZÜ
İLK SÖZ
Değerli boydaş ve dildaşlarım, hemşerilerim, okuyucularım,
Terekeme kültürüne katkı sağlamak, terekeme lehçesini canlı tutabilmek, ilgi ve sempati duyanları bilgilendirebilmek, bilgilendirirken de eğlendirebilmek amacıyla 2015 yılında ATAM ANAM AY TEREKEME adlı kitabı çıkardım ve 2018 yılında da aynı kitabı genişletilmiş ikinci baskı olarak yeniden okuyuculara sundum. Mizah ağırlıklı bir çalışma olan bu kitabın sunumunda; "Terekemelerin, Kars ve çevresindeki birkaç il dışında pek bilinmediği, tanınmadığı, tanıtma çabaları sürmüş ve sürmekte ise de bunun yetersiz kaldığı da bilinen bir gerçektir. Bu konuda yazılı kaynaklar son derece sınırlı ve genelde birbirinden alıntılar yapılarak hazırlanmıştır. Büyüklerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz aramızdan ayrıldıkça sözlü kaynaklarımız da kısıtlı hale gelmektedir.
Evlerimize, odalarımıza, masalarımıza, ceplerimize kadar giren ve iyice yerleşen televizyon, bilgisayar ve telefon gibi aygıtlarda kullanılan dil Türkçemizi bile yozlaştırmakta iken terekeme lehçesinin canlı kalmasını beklememiz de mümkün görülmemektedir. Buna bir de ben ve benim gibi senelerini o kültürden, merkezinden uzak, gurbette geçirenler ve o kültürden uzak koşullarda yetişen çocuklarımız da eklenince, kültürün unutulmaya yüz tutmasının kaçınılmaz olduğu aşikârdır.
Zaman zaman şikâyet ederiz, terekemeleri kimse bilmiyor tanımıyor diye. Kendimizi tanıtabilmemiz için öncelikle kendimizi tanımalıyız. Bu amaçla, başta yakın çevreme, çocuklarıma bu kültürü aşılamak için yazmaya karar verdim. Yıllarca araştırdım, büyüklerimizi dinledim, verileri topladım. Biriktirdiklerimin yararlı olacağı düşüncesiyle, bunları daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için kitaplaştırmayı kendime hedef olarak seçtim. Çalışmamın tamamına yakını, bu araştırmalar, büyüklerimizden dinlediklerim, diğer bazı internet sayfaları ve sosyal paylaşımlardan uyarlanarak tarafımdan gündeme ve güncele uygun hale getirilerek sunulmaktadır.
Biz nasıl Karadenizliyi, Trakyalıyı, Egeliyi tanıyorsak, lehçelerini biliyorsak, onlar da bizi bilmelidir diyerek, çalışmamın dildaşlarım, boydaşlarım ve hemşerilerimce sadece terekemelerle sınırlı değil, daha geniş bir kitlenin erişmelerinin sağlanması, terekeme kültürünü anlatmaya, ilgi ve sempati duyulmasını sağlamaya hizmet edebileceğini düşünmekteyim." demiştim.
Bu amaçla kitaba; Terekeme Nedir, Kimdir? Terekeme Türkleri, Tarihi, Yerleşim Alanları, Dil, Edebiyat, Aşıklık Geleneği, Tapbacalar, Törekeme (örf ve adetler) Ata Sözderi, Terekemece Şiirler, Hekiyeler, Terekeme Sözlüğü başlıklı çalışmalara yer vermiştim.
BAHDAVAR adını verdiğim bu kitapta amacım ise; terekeme kültürü ile alakalı yazılması ve gelecek nesillere aktarılması gereken hususları romanlaştırarak okuyuculara sunmaktır.
Kitabın yazılmasında Danışmanlığına başvurduğum Anam Nazlı Taş’a, Kardeşlerim Celil Taş, Kerim Taş, Firuze Taş, Fatma Taş’a, kelime ve söz dağarcığımıza katkı sağlayan; başta Gülcan Kara, Nurten Kahriman, Kurtuluş Değirmenci, Nergiz Akbaba, Erkan Akbaba, Selma Piyaslı, Nurten Öztürk Tükenmez, Akay Bulut, Mahmut Yılmaz, Esen Polat, Neşet Yıldırım, Gül Uysal, Zümrüt Kocaman ve Sevdagül Aykar Yıldız olmak üzere, tüm boydaş, dildaş, hemşeri ve duygudaşlarıma teşekkür ediyorum.
Terekemeleri Terekemece anlatmaya çalıştığım bu roman için son sözüm;
“BAHDAVAR BAŞINIZA,
BAHDAVAR BAŞUCUNUZA”
RAHİM TAŞ - BAHDAVAR
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
19.04.2019 21:56:23