Başkan Alibeyoğlu’ndan dev yatırım Kars İkram Et Entegre Tesisi açıldı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu’nun dev yatırımı Kars İkram Et Entegre Tesisi’nin açılışı Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katılımıyla yapıldı.
İkram Et Entegre Tesisi, 2023 Yılı Maaliyetleriyle 93 Milyonu Öz Sermaye, 7 Milyonu Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK) desteği olmak üzere 100 milyon maliyetiyle Kars’ın ve bölgenin en büyük yatırımları arasında yer almakta. Günlük 100 büyükbaş, 250 küçükbaş kesim kapasitesinde olan tesiste kavurma, sucuk, pastırma ürünleri üretimleri yapılacak ve Kars Markası oluşturulacak. Bu sayede ülkemizin en doğal ve organik ürünleri halka marka halinde sunalacak. Bölgenin en büyük tesislerinden olan Kars İkram Et Entegre Tesisi, Kars’ın istihdamına büyük katkı sağlayacak ve Kars Besi Kültürünü etkileyerek önemli bir soruna çözüm olacak.
YOĞUN KATILIM
Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’deki açılışa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kars Valisi / Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, 65. Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı / 24, 26 ve 27. Dönem Ak Parti Kars Milletvekili / Ak Parti MKYK üyesi Ahmet Arsan, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, AK Parti İl Başkanı Muammer Sancar, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, oda başkanları, STK temsilcçileri, yatırımcı işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından işletme sahibi Ticaret ve Sanayi Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu konuşma yaptı. Başkan Alibeyoğlu, “Üreticinin ve çiftçinin kaderini değiştirecek; İlimize katma değer katacak, Kars'ın topraklarına ve insanlarına yaptığımız, Karsımızın ilk ve tek Et Entegre Tesisinin açılışında sizlerle bir araya gelmekten büyük bir onur ve heyecan duyuyorum.” dedi.
Tesisin sadece bir yapı değil, aynı zamanda bu topraklara ve bu şehre olan derin bağlılıklarının somut bir ifadesi olduğunu belirten Alibeyoğlu, “Bu yatırım, sadece bir tesis değil; aynı zamanda bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörünü canlandırarak, Kars Ekonomisini hak ettiği yerlere taşıyacak, üreticilere yeni umutlar ve olanaklar sunacak bir yatırımdır. Burada gerçekleşecek üretim faaliyetleri, sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bölgedeki besi kültürünü geliştirecek, istihdamı artıracak, sosyal kalkınmaya destek olarak adeta bir kelebek etkisi yaratacaktır. Bizler, “bölgesel kalkınmayı”, ülkemizin kalkınması yolunda en önemli adımlardan biri olarak görüyoruz. Dolayısıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak olan yatırımların kıymeti bizler için çok büyük.” diye konuştu.
KARS MARKASI OLUŞTURULACAK
Başkan Alibeyoğlu daha sonra şunları söyledi:
“Şu an açılışını gerçekleştirmiş olduğumuz İKRAM ET ENTEGRE TESİSİ, 2023 Yılı Maaliyetleriyle 93 Milyonu Öz Sermaye, 7 Milyonu Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK) desteği olmak üzere 100 milyon maliyetiyle ilimizin ve bölgemizin en büyük yatırımları arasında yer almaktadır. İşletmemiz günlük 100 büyükbaş, 250 küçükbaş kesim kapasitesindedir. Tesisimizde kavurma, sucuk, pastırma ürünleri üretimleri yapılacak ve Kars Markası oluşturulacaktır. Bu sayede ülkemizin en doğal ve organik ürünlerini halkımıza marka halinde sunacağız. Ayrıca Tesisimiz İlimizin istihdamına büyük katkı sağlayacak Kars Besi Kültürünü etkileyerek önemli bir soruna çözüm olacaktır. Karslı yatırımcılar olarak Kars’ımızın hak ettiği değeri bulması, Kars ekonomisinin gelişmesi ve Kars insanının kalkınması için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyorum ki İlimize kazandırmış olduğumuz bu tesis diğer yatırımcılara örnek teşkil edecek ve yeni yatırımların yapılmasına ilham kaynağı olacaktır.”
BAKAN YUMAKLI KARS'TA ET SÜT KURUMU'NUN BİR ŞUBESİNİN AÇILACAĞINI MÜJDELEDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuşmasına müjdelerle başlayarak, “Yeni doğan buzağıya 750 ila 2 bin 100 lira arası destek verilecek ve Kars'ta Et Süt Kurumu'nun bir şubesini açacağız” dedi.
Bakan Yumaklı, Kars'ın hayvancılığın başkentlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Buradan her yıl 70 binden fazla büyükbaş ve 120 binden fazla küçükbaş batı illerimize sevk ediliyor. Bu nedenle bu topraklar, bizim besi materyali ve kurbanlık tedarik merkezimizdir. Hayvancılığın sürdürülebilirliği için Kars'a farklı bir gözle bakıyoruz ve politikaları bu yönde belirliyoruz. Bakanlık olarak Kars'ımıza son 21 yılda yaklaşık 12 milyar lira tarım, orman, su alanında destek verdik ve yatırım yaptık. Hayvancılığa verdiğimiz destek ve yatırımlarla son 21 yılda büyükbaş hayvan sayımız yüzde 150 artışla 621 bin başa çıktı. Küçükbaş hayvan varlığımız da yüzde 65 artışla 645 bin başa yükseldi. Kars'ın tarımsal hasıla değeri 9 kat artışla 3,5 milyar liraya çıktı. Tabii bu rakam Kars'ın potansiyelini yansıtmıyor. Kars'ın topraklarında üretilen balın, kaşar peynirinin, kaymağının, gravyer peynirinin, etinin yine bu topraklarda işlenerek markalaşıp, dünyaya pazarlanması en önemli düşüncemiz. Kars’ın gelecek dönemde daha planlı, verimli ve ekonomik üretim yapması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda planlı üretim, suya göre tarım ve sözleşmeli tarım ile Kars'ın tarımsal üretim desenini yeniden ele alacağız. Yetiştirici merkezi olan Kars'ı üretim planlaması kapsamında daha fazla destekleyeceğiz. Hayvancılarımız için buradan önemli müjdelerim olacak. Bu zamana kadar sadece üreme kriterlerini yerine getirenlere buzağı desteği veriyorduk. Artık doğan her buzağı için yetiştiricilerimize destek vereceğiz. Kriterlere uyana ekstra destek vereceğiz. Kars’ta bir yetiştiricimiz doğan her buzağı için 750 lira destek alacak. Doğan buzağı tüm kriterlere uyarsa bu rakam 2 bin 100 liraya kadar çıkabilecek. Bakanlık destekli ücretsiz suni tohumlama faaliyetlerine devam edeceğiz. Yeni bir düzenleme yapıyoruz, küpesiz hayvan sorununu çözüyoruz. Buzağı kayıplarını önlemek için bölgeye kolostrum tozu ve karma aşı göndermeye başladık. Bölgeye uygun olan Zavot ırkının yaygınlaştırılmasına yönelik suni tohumlama çalışmalarına başlıyoruz. Vatandaşımızın sofrasından kırmızı eti eksik etmemek için üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaktan bir an için tereddüt etmez ve gereğini yapmaktan geri durmayız. Bilinmesini isterim ki alacağımız önlemlerin temelinde her zaman siz değerli üreticilerimizin emeklerine halel getirmemek olacak. Üreticilerimiz müsterih olsunlar ve en iyi bildiği işi yapsınlar. Hiç tereddüt etmeden üretsinler. Bin bir umutla hayal edip, projelendirip, alt yapısını tamamladığımız Besi Organize Tarım Bölgesini (Besi OTB) Kars’a kazandırdık. Buraya bakanlık bütçesinden bugüne kadar 246 milyon lira altyapı kredisi kullandırdık. Burada şu ana kadar 2 sanayi parseli ve 23 hayvancılık işletme parselini yatırımcılara tahsis ettik. Hak sahipleri artık tek tek bu parsellerdeki işletmelerini kurarak, Kars'ın hayvancılık ekonomisine ve istihdama katkı vermeye başlayacaklar. Bu sayede Kars hayvancılığı farklı bir ivme yakalayacak. Kars’ın en büyük sorunlarından bir tanesi olan yerinde besi, yerinde kesim ve yerinde işleme sorununu önemli ölçüde çözmüş olacağız. Besi OTB'de hizmet verecek ilk tesisin açılışını yapmanın sevincini yaşıyoruz. Bu tesisle bu bölgenin suyunu içip bin bir çeşit otu ile beslenen hayvanların etleri Kars markası ile işlenip paketlenip yurdun dört bir yanına gidecek. Böylece Kars artık besi materyali üretim yeri değil, besiciliğin ve işlenmiş et ürünlerinin üretim merkezi olacak. 120 milyon yatırım yapılan Kars İkram Et ve Et Entegre Tesisi inşallah bu gibi tesislerin daha çok açılması için bir örnek teşkil eder. Bu sayede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde üretimin ve üreticinin yüzyılında yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme hedeflerimize ulaşmak adına bir esere daha imza attık. Bu gurur hepimizin."
Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı beraberindekilerle birlikte tesisi gezerek bilgi aldı.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
09.11.2023 20:42:43