Biden ve Azerbaycan Ukrayna'yı cesaretlendirdi

Biden ve Azerbaycan Ukrayna'yı cesaretlendirdi KAFKAS HABER AJANSI / ELNUR ELTÜRK

Biden ve Azerbaycan Ukrayna'yı cesaretlendirdi

KAFKAS HABER AJANSI / ELNUR ELTÜRK

Azerbaycan ATLAS Araştırmalar Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu’nun “Biden ve Azerbaycan Ukrayna'yı cesaretlendirdi” yazısı:

Joseph Biden'in ABD Başkanı seçilmesi, Rus siyasi ve uzman çevrelerinde dikkatle karşılandı. Nedeni, Kremlin'in Joseph Biden'in Ukrayna'yı işgal ettiği toprakları kurtarmak için Rusya'ya karşı bir savaşa kışkırtabileceğinden korkmasıdır. Ruslar neden bu sonuca vardılar?

Birincisi, selefi Donald Trump'ın aksine Joseph Biden, Rusya'yı Amerika'nın ana düşmanı olarak görüyor.

İkincisi, Barack Obama'nın başkanlık yıllarında Ukrayna meselesini Başkan Yardımcısı Joseph Biden'e emanet etti. Biden, Kiev'i birkaç kez ziyaret etti. Biden, bu ziyaretler sırasında Ukrayna'daki ayrılıkçılık ve sonuçları hakkında çok şey öğrendi.

Kremlin, bu iki nedenden yola çıkarak, Biden'in başkanlığının Rusya için ciddi bir baş ağrısı olacağını öngörüyor. Şimdiden bu yönde ciddi sinyaller geliyor. Birkaç gün önce Rus ordusu, “Bayraktar” insansız hava araçlarının Kırım'ın kuzeyindeki uçuşunu kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin Azerbaycan ordusunun işgalci Ermenistan üzerindeki askeri başarısında "Bayraktar" uçağının rolünü övdüğü ve Türkiye'den 49 insansız hava aracı satın aldığı biliniyor. Ukrayna, Türkiye ile birlikte bu cihazların ortak üretimi için hazırlıklara başladı. Rus yönetimi ve uzmanlar, Kiev'in Ukrayna'nın "Bayraklarının" alınmasından bu yana savaşa hazırlandığını iddia etmeye başladılar. Şimdi Rus ordusu Kırım semalarında bu "bayrakları" görüyor.

Öte yandan, 26 Kasım'da Ukrayna silahlı kuvvetleri Mariupol şehrine doğru ilerledi ve birkaç ayrılıkçı pozisyonu ele geçirdi. Ukrayna ordusu ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni Mariupol yönünde Vodian ve Uzhovk yerleşim yerlerinden kurtardı. Çatışmanın devam ettiğine dair haberler var.

Kiev, Moskova ile yapılan görüşmelerin sonuç vermeyeceğini fark etti. Kremlin, Donbas'ı Ukrayna'nın bir parçası olarak görmek istemiyor. Bu nedenle Ukrayna'nın siyasi ve askeri çevreleri askeri baskı unsuru kullanımını tercih etmeye başladı. Elbette bu Ukrayna'nın büyük çaplı bir savaş başlatacağı anlamına gelmiyor. Ukrayna için pek çok risk var.

Ukrayna'da Azerbaycan örneği hakkında çok konuşuluyor. Ancak Azerbaycan, Ermenistan'a karşı savaşıyordu. Rusya, Dağlık Karabağ ayrılıkçılarına Ermenistan üzerinden askeri teçhizat göndermesine rağmen işgalcilere fayda sağlamadı. Çünkü Azerbaycan ordusu askeri teçhizatın mutlak çoğunluğunu imha etti. Dağlık Karabağ'ın aksine Rusya'nın Donbas'la doğrudan sınırı var ve askeri teçhizatı doğrudan ayrılıkçılara tedarik ederek ortak planlama yapıyor. Ukrayna, 2014'te olduğu gibi yine Rusya ile savaşacak.

Yine de Biden'in ABD Başkanı seçilmesi ve Azerbaycan'ın işgal ettiği toprakların geri dönüşü Ukrayna'yı büyük ölçüde cesaretlendirdi. Mariupol, Azov Denizi'ne erişimi olan Ukrayna için stratejik bir şehirdir. 2014'te Donbass ayrılıkçıları Maripol'u ele geçirmeye çalıştı. Böyle olsaydı, ayrılıkçıların denize erişimi olacaktı. Mariupol, fabrikalarıyla da ünlüdür. Ayrılıkçılar ayrıca şehrin bazı sakinlerinin sempatisinden yararlanmaya çalıştı. Ama olmadı. Ukrayna'da yeni kurulan askeri birlikler 2014 yılında Mariupol'a girdi ve ayrılıkçıların stratejik şehri işgal etmesini engelledi. Şimdi Ukrayna ordusu ayrılıkçıları Mariupol'un çevresine sürmeye çalışıyor. Çünkü Kiev, Mariupol'un ele geçirilmesinin Moskova'nın ve ayrılıkçıların gelecek planlarındaki ana görevlerden biri olduğuna inanıyor. Kırım'a gelince, Kiev Rusya'ya üstünlüğünü havada "Bayraklar" ile göstermeye çalışıyor. Aynı zamanda Ermenistan ile savaşta Azerbaycan hava avantajını "Bayraklar" üzerinden tamamen ele geçirmiş ve işgalcinin Rusya'dan aldığı tüm teçhizatı imha etmiştir.

(BA-BA-S)  AZERBAYCAN (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / ELNUR ELTÜRK


30.11.2020 21:41:00