Bir avuç bile ürünleri kalmadı

Bir avuç bile ürünleri kalmadı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Bir avuç bile ürünleri kalmadı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

-Dolunun vurduğu ekili arazilerde bir avuç bile ürün kalmadı.

-12 köyde binlerce dönüm arazi ceviz büyüklüğündeki doludan etkilendi

Kars’ın Akyaka ilçesinde bayram arefesinde etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu 12 köyde büyük zarar verirken sadece Karahan köyünde 15 bin dönüm ekili arazi etkili olan şiddetli dolu nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

Dolu 26 Temmuz günü saat 15.00 sıralarında Karahan köyü sınırlarındaki Ağılın Önü mevkisinde başladı. Yaklaşık 20 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu arpa, buğday, pancar, yulaf ve mısır tarlalarına büyük zarar verdi.

Karahan köyü Muhtarı Selahattin Kaçan, “Şu anda bir avuç bile ürün kalmadı” dedi.

Son 60 yılın en şiddetli dolu afetine maruz kaldıklarını belirten Muhtar Kaçan, “Bayram arefesine dolu felaketi geldi. Biz böyle bir doluyu 60 yıldır ilk defa gördük. Çiftçimizin bir yıllık emeğini sildi götürdü. Yine de Allah'a şükür etmek lazım. Beterin de beteri vardır. Allah'tan gelen baş göz üstüne demekten başka çaremiz yoktur. Kurban bayramı arefesinde saat 15.00-16.00  sıralarında kaynağı bizim köy olmak üzere, Geçit, Çamuşılu istikametinden Akyaka ilçesi tarafına doğru gitti.  Yaklaşık 20 dakika süren dolu tarlalarımızı vura vura gitti. Bizler arazilerimizde genelde arpa, buğday, yulaf, pancar, mısır ekiyoruz. Şimdi hepsi kullanılamaz hale geldi. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Muhtar Kaçan, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gelen ekiplerin afet bölgesinde hasar tespit çalışması yaptıklarını kaydederek, “İl tarım ilçe tarımdan ekiplerimiz birlikte keşif yapıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Allah devletimize hiçbir zaman zeval vermesin. AK Parti Milletvekilimiz sayın Adem Çalkın bey de bizzat geldi ve yerinde inceleme yaptı.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmak istediklerini vurgulayan Muhtar Kaçan şunları söyledi:

“Buradan Sayın Cumhurbaşkanıma da sesleniyorum. Çiftçimiz mağdur durumda lütfen buna bir el atmasın istiyorum. El atarsa çok iyi olur. Çok sevinirim. Vatandaşımızın ne arpası var ne buğdayı var. Çiftçimiz çok borçlu. Hem tarım kredi kooperatifine, hem Ziraat Bankalarına, hem pancar kooperatiflerine borcu olmayan çiftçimiz yok. Yani bunu bizzat Sayın Cumhurbaşkanıma iletiyorum. İnşallah sesimizi duyar da çiftçimizin mağduriyetini gideririz. İnşallah da duyacaktır sesimizi.”

Birçoğunun arazisine icarla yani kiralayarak ekim yaptığını bunun için de tapuların tarla sahiplerinde olmasından dolayı sigortadan yararlanamadıklarını aktaran Muhtar Kaçan, bu meselenin de gündeme getirilerek ekim yapanların mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Muhtar Kaçan konuşla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Şimdi ben 400 dönüm icarla yer alıyorum. Tapulu yerimiz yok. İcarla yani kiralayarak alıyoruz. Şimdi sigortaya gidiyorum. Bana diyor ki “tapu getir. Tapu olmazsa ben sigorta yapmıyorum.” Böylelikle çiftçiler mağdur oluyor. Ne yapağımızı şaşırdık kaldık. Şimdi sigorta şirketlerine de sesleniyorum buradan. Ekini ben ekiyorum, ekiyorsam sigortayı da ben yaptırayım. Bunu da kabul etmiyorlar Şu anda ilçemizde 12 köyü dolu vurmuş. Karahan Geçit, Duraklı, Çamuşlu, Şahnalar, Demirkent istikametinden Akyaka ilçesi üzerinden dolu vura vura Ermenistan sınırında durmuş. Hasarımız çok büyük. Ben 50 yaşına geldim ilk defa böyle bir felaket gördüm.”

Köylülerden 78 yaşındaki Zekeriya Koçak da mağduriyetlerinin göz önünde olduğunu söyleyerek, “Bu bölge Şöreyel bölgesidir. Eskiler bize hep şöyle derdi ‘1 sene olur 10 sene olmaz, 10 sene olur 1 sene olmaz. Beyaz bulutlar kalktı döndü döndü kara bulut gibi üstümüze çöktü. 150 dekar arazimi vurdu perişan etti. Bir şey kalmadı. Ne yapacağımı bilmiyoruz. Çok büyük dolu yağdı tarlaların içi diz boyu doluyla doldu. Devletin bize el atması ve bizlere tohumluk vermesi lazım. 150 bin TL yere para verdim, mazot almışım 30 bin TL’ye, gübre almışım 12 bin TL’ye, traktörle ekmiş zahmetini çekmişiz şimdi hiçbir şeyimiz kalmadı. İnanın ki dünyalar kadar zararımız var. Adeta taş yağdı. Kar diz boyu oldu. Şimdi biz ne yapalım şu anda çaresiz kalmışız.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


05.07.2023 01:40:22