Bir hoşgörü örneği daha Gölbelen Köyü Çıldır
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Ardahan’ın Çıldır İlçesine bağlı Gölbelen köyünde 10. Yüzyılda inşa edilen Urta kilisesi yıkılıp harabeye dönmemesi için tadilat yapılarak camiye çevrildi.
Çıldır Gölbelen’deki en önemli kalıntı 10. yüzyılda inşa edilmiş olan üç nefli bazilikadır. Köy kilisesi olarak inşa edilmiş olan Urta Kilisesi, bugün cami olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı büyük ölçüde korunmuş olan kilisenin dışarıdan cami görünümü verilmiş ve içi boyanmıştır. Düzgün kesme taşlardan inşa edilen kilise camiye çevrilirken batı yönündeki giriş kapısı kapatılmış ve kuzeyde yeni bir kapı açılmıştır. Özgün biçimi bozulmuş olan bazilikanın güney duvarına mihrap, batı tarafına da ahşap bir minber eklenmiştir.
GÖLBELEN
Köyün bilinen en eski adı Urta’dır. Urta erken ortaçağda Gürcü Kralluğı geç ortaçağda Gürcü prensliği Samtshe-Saatabago sınırları içinde yer aldı. 16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar Gürcü Atabeklerini, yenilgiye uğratıp Urta’nın da içinde yer aldığı Samsthe -Saatabago topraklarını ele geçirdiler. Çıldır Gölü’nün batısında ve göl kıyısında yer alan Urta, o dönem için büyükçe bir köydü ve köyde 45 hane yaşıyordu. 1694-1732 Osmanlı tahriri Defter-i Caba-i Eyalet-i Çıldır'da da Urta olarak kaydedilmiş olan köy aynı idari statüye sahipti. Osmanlı döneminde Urta, Çıldır Eyaleti sınırları içinde keten tarımı yapılan yerlerden biriydi.
Uzun süre Osmanlı yönetimi altında kalan Urta, 77-78 Osmanlı Rus Savaşında-Rusya İmparatorluğunun eline geçti.
1.Dünya savaşının sonlarına doğru Rus ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından Urta bağımsız Gürcistan sınırları içinde yer aldı. Ekim 1921’de imzalanan Kars Antlaşmasıyla Urta’nın da içinde yer aldığı Ardahan ve Artvin bölgeleri Türkiye’ye bırakıldı. Urta adı "yabancı kökten geldiği" gerekçesiyle Gölbelen olarak değiştirilmiştir.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
02.05.2021 21:35:15