Den taşıyla buğday dövme geleneği

Den taşıyla buğday dövme geleneği KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Den taşıyla buğday dövme geleneği

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Selim İlçesinin Kekeç köyünde Menice Başkaya nine, Nihat Ekinci’nin evindeki eski den taşıyla buğday dövdü.

Kars’ta bazı köylerde geçmişten günüme gelen eski usullerle den döğme geleneği devam ettiriliyor. En eski geleneklerden biri olan den döğme ve tuz öğütme taşları zaman zaman kullanılıyor. Eskileri günüme taşıyan bu yöntem aynı zamanda da atalarımızın yokluk zamanlarda ne zorluklar çektiklerini ve nasıl geçindiklerini de gözler önüne seriyor. El ele verilerek en güzel komşuluk ve dayanışma örneklerinin izlerini taşıyan asırlık taşlar den dövme işlemlerinde kullanılmaya devam ediyor.

Selim ilçesinin Kekeç köyünde de 60 yaşındaki Menice Başkaya nine Nihat Ekinci’ye ait den dövme taşında buğday dövdü. İnsan gücüyle yapılan bu sistemde altta dev bir sal taş bulunuyor. Yıkanmış kırmızı buğday taşın özerine dökülüyor. Üzerine de oval şeklinde büyük bir yuvarlak taş konuluyor. Elle çevrilen taş, sal taş üzerindeki buğdayları saplarından ayırıyor.

Ardından bir kovaya dökülen buğdaylar rüzgara karşı savrularak dane ile kepeğin ayrışması sağlanıyor.

Bu işlemi bir kaç kez elde ettiği tertemiz buğdayı evine götüren Menice nine kış aylarında çocuklarına, torunlarına ve misafirlerine yöresel yemeklerden haşıl yapacağını söyledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / / BEDİR ALTUNOK


24.05.2023 21:14:50