Doğu Kapı’nın Açılması Bölgeye Değer Katacak

Doğu Kapı’nın Açılması Bölgeye Değer Katacak KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Doğu Kapı’nın Açılması Bölgeye Değer Katacak

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

SANAYİ VE TİCARET HIZ KAZANACAK

Kars Ticaret ve Sanayi Odası(KATSO) Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, 1993 yılına kadar Türkiye ile Ermenistan arasında demiryolu ulaşımı için kullanılan ancak, 1993 yılında diplomatik sorunlar nedeniyle kapatılan Doğu Kapı Sınır Kapısı’nın tekrar açılamasının gündeme gelmesinin yatırımcılar ve Kars halkı arasında heyecan yarattığını dile getirerek, “sınır kapısının açılması bölgeye değer katacaktır” dedi.

KATSO Başkanı Alibeyoğlu, “Kars’ın Akyaka ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Ermenistan’ın Gümrü şehrine yakınlığı ile dikkat çeken Doğu Kapı Sınır Kapısı’nın tekrar açılmasının gündeme gelmesi ilde ve bölgede heyecan yaratmıştır.” İfadelerine yer verirken, yatırımcıların Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı aradığını ve bölgeye yatırım yapmak istediklerini, bu vesile ile yatırım ve teşvikler konusunda bilgi ve destek talep ettiklerinin altını çizdi. Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu “Doğu Kapı hem karayolu hem demiryolu ağı ile Kars’a bağlanmalıdır. Dedi.

SANAYİ ve TİCARET HIZ KAZANACAK

Başkan Alibeyoğlu, Doğu Kapı üzerinden Ermenistan’ın Gümrü Şehri ve diğer şehirleri ile yapılacak ikili ticaret ve bu ticarete bağlı oluşturulacak sanayinin bölgeye hız kazandıracağını dile getirdi. Son dönemlerde Ermenistan ile yaşanan diplomatik temasların yatırımcıların dikkatini çektiğini ifade eden Başkan Alibeyoğlu, ülkenin çeşitli bölgelerinden yatırımcıların Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı aradığını ve Ermenistan, Ermenistan üzerinden Azerbaycan, Kafkasya ve Orta Asya’ya ile ticaret yapmak istediğini belirterek KATSO’dan yatırım alanları, yatırım teşvikleri, destekler, OSB, Lojistik Merkez teşvikleri vs. alanlarda bilgi talep ettiğini ifade etti. Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu “Ülkemiz ve Ermenistan arasında son denmelerde yaşanan diplomatik temasları yakından takip ediyoruz ve bölge ve ülke ticareti açısından gerekli önlemleri alıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

KARS TURİZMİNDE PATLAMA YAŞANACAK

Başkan Alibeyoğlu, “Ermenistan ile süren diplomatik temasların olumlu sonuçlanması ve bunun neticesinde Kars ile Ermenistan arasında kara ve demiryolu ile bağlantı kurulması halinde Ermenistan’dan, Kars’taki tarihi yapılara ve dini mekanlar yoğun turist akını beklemekteyiz. Nihayetinde tarihte Kars ilinde milyonlarca Ermeni halkı yaşamlarını sürdürmüş ve bu topraklarda birçok iz ve eser bırakmıştır. Birçok Türk vatandaşı da şimdiki Ermenistan topraklarında doğup büyümüştür. Ermenistan sınırları içerisinde yer alan birçok köy atalarımızın izlerini taşımaktadır. Diplomatik sorunların ortadan kalkması ve kara ve demiryolu bağlantısının kurulması ile karşılıklı olarak turizm gelişecek ve bu turizm patlaması iki ülkenin de faydasına olacaktır.” İfadelerine yer verdi. Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu; “Hali hazırda Ermenistan sınır kapısının açılması halinde Günübirlik turizm turları yatırımı yapmayı bekleyen firmalarımız bulunmakla birlikte, otel-konaklama, kozmetik, tekstil yatırımları yapmak için fizibilite çalışmaları yapan firmalar ile de temas halindeyiz.” Dedi.

TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ GELİŞECEK

Başkan Alibeyoğlu, Ermenistan ile kurulacak temaslar neticesinde karşılıklı tarımsal ürün ticaretinin önü açılacağını belirterek “Tarımsal ürünlerin ticareti tarıma dayalı sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak ve bu alanda yatırımları tetikleyecektir. Ermenistan’ın Kars iline yakın bir konumda olması taşıma ve nakliye maliyetlerine doğrudan etki edeceğinden ve Lojistik Merkezi, Demiryolu hattının varlığı, Karayolu ulaşımının elverişli olması, Ermenistan ve Azerbaycan ile ticareti düşünen firmaların yatırım konusunda Kars ilini tercih etmelerini sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

KARS BÖLGENİN TİCARİ ÜSSÜ KONUMUNA GELECEK

Ermenistan ile kurulan diplomatik temasların Kars iline olumlu yansıyacağının altını çizen Başkan Alibeyoğlu, Kars’ın bölgenin ticari ve turizm üssü konumuna geleceğini iddia etti. Sınırların kapalı olmasının ticaret engel bir durum olmadığını belirten Başkan Alibeyoğlu, “Gürcistan ve İran üzerinden dolaylı olarak Ermenistan ile ticaret sürmektedir. Diplomatik meselelerin neticelendirilmesi halinde İlimiz de ticari anlamda bu potaya girecek ve ticaret dolaylı yollardan değil doğrudan Kars üzerinden gerçekleşecektir. Özellikle tekstil, gıda, yapı malzemeleri ve inşaat sektörlerinde büyük potansiyeli görmekteyiz ve bu alanlarda büyük yatırımların olacağına inanmaktayız. Ticaretin yanı sıra tarih ve din turizmi de gelişecek ve ilimiz bölgenin ticaret ve turizm üssü konumuna gelecektir.” İfadelerine yer verdi.

SINIR KAPILARININ AÇILMASI TERSİNE GÖÇÜ TETİKLEYECEKTİR

Başkan Alibeyoğlu, “Ermenistan ile sınır birlikteliğinin kurulması halinde, yıllarıdır kapalı kalan ve ürününü satamadığı ve emeğinin karşılığını alamadığı için göç eden köylülerin toprağının başına geçmesini sağlayacak ve tersine göçü tetikleyecektir.” Dedi. Ayrıca Kars ilindeki ticarethanesini, ürettiği malları ulaşım sorunları ve pazara uzak koşulları dolayısıyla batıya taşıyan firmaların geri geleceğini söyleyen Başkan Alibeyoğlu, “yeni ve bakir bir pazar olan Ermenistan pazarı bölge halkının on yıllarca hayaliydi. Bu hayale artık çok yakınız. Sınır ticareti, ithalat ve ihracat kapsamında bölge halkı ve bölgenin aktörleri olarak üzerimize düşeni yerine getirmemiz gerekmektedir.” Dedi.

Sözlerinin devamında Başkan Alibeyoğlu; “Kars’ı Ermenistan’a bağlayan Doğu Kapı Sınır Kapısı mevcut demiryolu ve karayolu altyapı çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Ticarette zaman kaybetmemek gerekir. Yatırımcılar Kars ilindeki çalışmaları ve hareketlilikleri yakından takip etmektedir. Bu anlamda altyapı çalışmaların yaşanacak gecikmeler yatırımcıların başka illere yönelmesine neden olacaktır. Dolayısıyla zaman kaybetmeden altyapı çalışmalarına başlamamız gerekmektedir.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


09.02.2022 02:05:05