Dr. Erdoğan Yıldırım’ın 27 Aralık 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara‘ya gelişi‘ kutlama mesajı

Dr. Erdoğan Yıldırım’ın 27 Aralık 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara‘ya gelişi‘ kutlama mesajı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dr. Erdoğan Yıldırım’ın 27 Aralık 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara‘ya gelişi‘ kutlama mesajı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dr. Erdoğan Yıldırım:

27 Aralık 1919 tam 103 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk Ankara’ya geldi. Erzurum ve Sivas kongrelerinin ardından milli iradeye dayalı bir hükümet kurulması hedefiyle tüm şehirlere telgraflar gönderilerek, vatandaşlarca seçilen temsilcilerin Ankara’da bir araya gelmesi istendi.

Coğrafi konumu ve cephelere eşit uzaklığı nedeniyle Ankara’da toplanmaya karar veren Atatürk, Milli Kurtuluş Savaşı’nın buradan yönetilmesini uygun buldu.

Ankara halkının coşkulu karşılaması karşısında duygulanan Atatürk, 27 Aralık’ta Dikmen sırtlarında karşılanmalarını yıllar sonra “Ankaralılar beni misli görülmemiş bir heyecanla karşıladılar.” ifadesiyle anlattı. Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması için dönüm noktalarından biri oldu.

Böylece, TBMM’nin kuruluşu ve Türk ordusunun düşman karşısında planlı şekilde harekete geçmesi için hazırlıklar Ankara’da yapıldı. Milli Mücadelemizin Büyük Önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık Mücadelemizin ve Milli egemenliğin kalbi olan Ankara’ya gelişinin 103.Yıl dönümünü kutluyor ve saygıyla anıyorum.

Sivas Kongresi (4-12 eylül 1919) Kurtuluş Savaşı öncesinin bütün önemli kararlarının alındığı, yurdu kurtarmak için mücadele eden derneklerin birleştirdiği, Temsil Heyetinin oluşturulduğu bir kongredir. Sivas’ın çalışma merkezi olarak, düşmanın kuşattığı bölgelere çok uzak olması, müdahale imkânlarından, bağlantı kurma noktalarından mahrum olması, merkez olarak Ankara’yı ön plana çıkardı. Mustafa Kemal’de Ankara’yı cephelere yakınlığı, İstanbul’la olan demiryolu bağlantısı sebebiyle tercih ediliyordu.

Ankara konusundaki, kararını arkadaşlarına kabul ettirdikten sonra, Mustafa Kemal ve arkadaşları 18 Aralık 19191’ta üç otomobille, Sivas’tan ayrıldılar. Halk, civar köy, kasaba ve şehirlerden akın akın Mustafa Kemal’i görmeye geliyor ve Ankara’da toplanıyordu. 27 Aralık sabahından itibaren, Ankara hareketlendi, kalabalıklaştı, belki de yakın tarihinde hiç bu kadar kalabalık insanı bir arada görmemişti. Seğmenler önde halk arkada, ilk defa görecekleri kurtarıcılarını, paşalarını görmek için merak için yürüyorlardı. 27 Aralık 1919 öğleden sonra beklenen an gelmişti. Dikmen sırtlarında, Mustafa Kemal ve arkadaşları göründüler.

Ankara halkı, Atatürk’ü ve temsil heyeti üyelerini büyük coşkuyla karşıladı ve bu karşılama Ata’yı oldukça duygulandırdı. Atatürk, kendisini ve temsil heyetini coşkuyla karşılayan Ankara halkına teşekkür etti.  Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması için oldukça önemli bir olaydır. TBMM’nin kuruluşu ve Türk ordusunun kurulup çalışmalarına başlaması gibi birçok gelişme ve hazırlık, Ankara’da yapıldı. Milli mücadelenin merkezi haline gelen Ankara şehri, o günlerden başkentlik görevi yapmaya başlamıştı. Bu duygu ve düşüncelerle Milli Mücadelemizin Büyük Önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık Mücadelemizin ve Milli egemenliğin kalbi olan Ankara'ya gelişinin 103.Yıl dönümünü kutluyor ve saygıyla anıyorum.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


27.12.2022 22:10:56