Gazeteci Seyfullah Türksoy’un Hayatı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Seyfullah Türksoy’un imza attığı yüzlerce önemli gazetecilik olayından söz etmek mümkün.
İşte ilk akla gelenler :
1- Atatürk’ün dedesi Hafız Ahmet’in evini Makedonya’nın Kocacık kasabasında buldu. Harabe halindeki ev, Seyfullah Türksoy’un girişimleriyle TİKA tarafından müzeye dönüştürüldü.
2- 1918’de Azerbaycan’ı Ermeni soykırımından kurtaran Kafkas İslam Ordularının en son neferi Nevruz Dede’yi Bakü’de buldu; Türkiye’ye getirdi. Yaptığı programlar milyonları gözyaşına boğdu. Unutulmaya yüz tutan Nuri Paşa ve Kafkas İslam Orduları yeniden hatırlandı. Belgeseller yapılmaya, anma etkinlikleri düzenlenmeye başladı.
3- Orta Asya’daki, 1944 Batum sürgünü Karadenizli Türkleri ilk defa Seyfullah Türksoy buldu. Kırgızistan’ın Oş bölgesinde, Kökcar köyündeki Rize ve Trabzon kökenli Karadenizlilere İstanbul’dan hamsi götürmesiyle hafızalarda iz bıraktı. Bu soydaşlarımızın TC vatandaşı olabilmeleri için Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkmasını sağladı.
4- Ahıska Sürgününü ve Ahıska Türklerini kimsenin bilmediği 1989 yılında Fergana’da KGB’ nin tezgahladığı ve 3 bin Ahıska Türk’ünün öldürüldüğü katliamı ilk defa Seyfullah Türksoy kamuoyuna duyurdu. Ayrıca çilekeş Ahıska Türklerinin yaşadığı 9 ayrı ülkeyi ziyaret ederek Ahıska Türklerinin belgesellerini ilk o çekmiş ve sürgünün şahitleriyle röportajlar yapıp çeşitli televizyon kanallarında yayınlamıştır.
5- Büyük Hun İmparatoru Attila’nın olduğu varsayılan ve Romanya ile Sırbistan’ın ortasındaki Tuna Nehri’ndeki Yasak Ada’da olduğu rivayet edilen kayıp mezarı ilk defa Seyfullah Türksoy dünya gündemine taşımıştır. Bu yayınlardan sonra Macar araştırmacıların Yasak Ada’yla yakından ilgilendikleri öğrenilmiştir.
6- Türkiye kamuoyu Gagauzlar, Başkurtlar, Kumuklar, Karapapaklar, Ahıskalılar, Kırım Tatarları, Nogaylar, Karaçaylar gibi yeterince bilinmeyen çok sayıda Türk topluluğunu Seyfullah Türksoy’un programlarıyla tanımıştır.
7- Sarıkamış anma etkinliklerine son yıllarda onbinlerce insanın katılmasında çok büyük rolü vardır. Türk Dünyası Sarıkamış’ta buluşuyor temasıyla her yıl çeşitli tv kanallarında Sarıkamış Harekatını gündemde tutmuştur. Ayrıca Hazar Denizi’ndeki Nargin Adasına hapsedilen Sarıkamış Harekatı esirlerini ilk defa Seyfullah Türksoy gündeme getirmiş; Nargin Adasıyla ilgili belgesel yayınlamıştır.
8- Azerbaycan’ın kanayan yarası olan işgal altındaki Karabağ’ı ve Hocalı soykırımını çeşitli etkinliklerle gündeme taşımıştır
9- Şimdiye kadar pekçok devlet başkanıyla görüşmüş ve bazılarının da belgeselini hazırlamıştır. Bu devlet adamları içinde Haydar Aliyev, Saparmurat Türkmenbaşı, Ahmet Hacı Kadirov sayılabilir.
10- Cengiz Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade gibi Türk Dünyasının önemli şairleri ve yazarlarıyla vefatlarından önce röportajlar yapmıştır.
11- Başta TGRT, Kanal7, Ülke Tv, Kanal 24 olmak üzere çeşitli tv kanallarında 1500 civarında program hazırlamıştır.
12- Son 16 yıldır gerçekleştirdiği Uluslararası İpekyolu Ödül Törenleriyle dostluk ve işbirliği köprüleri kurmaktadır.
13- Halen İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi ile İpekyolu Yayın Grubunun Başkanıdır. Kendisiyle özdeşleşen Türksoy’la İpekyolu programı eski sıklıkta olmasa da halen devam etmektedir.
14- Seyfullah Türksoy’un uzun yıllardan beri yayınladığı Uluslararası Türksoy’la İpekyolu Dergisi çok sayıda ülkeye ulaşan, Türkiye’nin tek dergisidir.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
25.12.2019 00:26:00