Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı

Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarih araştırmacısı yazar Sultan Aydın'ın Kaleminden…

Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı

Kafkasya’nın ve Kars’ın doğal yemeklerinin oluşmasında Kars’ın tarihi, coğrafi yapısı, bitki örtüsü, tarımı, hayvancılığı, mevsimleri ve kış şartları çok önemlidir.

Kars bölgesinde yaşayan insanlarının damak zevkine hitap eden lezzetli yemekler bölgeye hitap eden has yemeklerdir.

Yüzlerce yıllık geçmişine sahip olan bölge önemli mutfak kültürüne sahiptir.

Bu mutfak kültürü içinde bölgede ve Kars’ta yetişen bitkiler, sebzeler ve hayvansal ürünler önemli yer tutmaktadır.

Kars ilimizde yaşayan insanlar Kafkasya’dan devamlı göç almış ve Kafkasya’dan gelip yerleştikleri yerlere yemek kültürlerini de getirerek kaynaşmışlardır.

1800 yılları itibariyle Kafkasya’dan meydana gelen savaşlar ve göçler çok önem taşımaktadır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları Kars ilimizin Ruslara bırakılması savaş sonrası Anadolu’ya yapılan göçler, göçlerin yerine yerleştirilen Ermeniler, yezidiler, malakanlar ve Ruslar kırk yıl kaldıktan sonra 1918-1921 yılları arasında yapılan savaşlar ve antlaşmalarla nüfus mübadelesi yapılmış gayri Müslim olanlar çekilmiş Kafkasya’dan Kars’a büyük göç hareketliliği yaşanmıştır.

Kars ilimizin nüfusunun yüzde sekseni köylerde, ilçelerde, tarım ve hayvancılıkla geçindikleri ve bu nedenle doğal yemekler oluşmuştur.

Kars’ta yaşadığım ve yaptığım derlemelerde aşağıda şiir haline getirdiğim doğal yöresel yemek destanını sizlere sunmayı uygun gördüm.

HEPSİNDEN  YİYESEN  OĞUL

1

GİDER İSEN YÖREMİZE

KAYMAK BAL YİYESEN OĞUL

ALTMIŞ DÖRT ÇEŞİT NİMET VAR

HEPSİNDEN YİYESEN  OĞUL

2

KAHVALTIDA KETE, MAFIŞ

LALANGA YAPMAKDA BİR İŞ

YAĞLI BİŞİ YEMEKTE   HOŞ

NEZİH’TEN YİYESEN OĞUL

3

GIREVYER PEYNİRİN BAŞI

ÇEÇİL PEYNİR ARKADAŞI

ŞOR,ÜZDÜ ,PEYNİR KARDAŞİ

KAŞAR’DAN YİYESEN OĞUL

4

AŞA ET SUYU KATARLAR

AZ DA KEKOTU ATARLAR

HEDİH-GOGULDAN  KATARLAR

GOGUL DAN YİYESEN OĞUL

5

AŞLARIN BAŞI SÜT AŞI

ÖZEL OLUR EKMEK AŞI

YAŞLILARIN HÖRRE AŞI

HÖRRE’DEN YİYESEN OĞUL

6

ISIRGAN, EVELİK AŞI

MERCİMEK, ERİŞTE AŞI

KUŞ EKMEĞİ, AYRAN AŞI

AYRANDAN  YİYESEN OĞUL

7

ERİŞTE, MERCİMEK ,PİLAV

BULGUR DAN YAPILAN  PİLAV

GAVILCA LEZZETLİ PİLAV

ÇEHME DEN YİYESEN OĞUL

8

YARMA’DAN ĞAŞIL YAPARLAR

TAŞIMLIK UN DA KATARLAR

YOĞURT SÜRÜP, YAĞ DÖKERLER

YARMA’DAN YİYESEN OĞUL

9

YAPRAKLI  ĞENGEL  KESERLER

SUDA KAYNATIR SÜZERLER

ÜSTÜNE KURUT SÜSLERLER

ET’LİDEN YİYESEN OĞUL

10

SÜRÜLER DAĞLARI SÜSLER

DAĞLARDA KUZUYU BESLER

ÇOBAN PÖRTETME ET İSTER

ÖZÜNDEN YİYESEN OĞUL

11

SAÇTA KAVURMA GÜZELDİR

KAĞAÇ ET YEMEK ÖZELDİR

KUZU HAŞLAMA GÜZELDİR

KEBAB DAN YİYESEN OĞUL

12

KAZ ETİ BİŞER TANDIRDA

KAĞAÇ KAZ YENER TADINDA

ÇEHME ,BULGUR,UN DEMİNDE

TANDIR DAN  YİYESEN OĞUL

13

HOROZ,TAVUK KIZARTMALAR

TAZE FASÜLYELER,GIMILAR

YUMURTAYLA YENİR BUNLAR

PANCARDAN YİYESEN OĞUL

14

KAYMAĞIN KUYMAĞI ÖZEL

HASUDA NIN TADI GÜZEL     

YAŞLILARDA YERLER ÖZEL

ONLARDAN YİYESEN OĞUL

15

YAĞLI DÖĞMEÇ KALIN EKMEK      

TULUK PEYNİR LAVAŞ EKMEK        

YAYLADA KERDİYE EKMEK 

EKMEK DEN YİYESEN OĞUL

16

SULTAN SEVER HEPSİNDEN

SOĞUK SUYUN GÖZESİNDEN

PATATESİN KÖZDESİNDEN

HEPSİNDEN YİYESEN OĞUL

SULTAN AYDIN

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


09.09.2021 00:30:59