Kağızman’ın yeni türküleri 'Kayısı ve Kültür Festivali’nde tanıtıldı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars'ın Kağızman ilçe Kaymakamlığı ve Belediyesinin destekleriyle 'Kağızman Kültürüne Dair Derlenen Türküler' projesi başlatıldı. Emekli TRT sanatçısı Zeki Çiçek ve araştırmacı yazar Sait Küçük’ün öncülüğünde 10 ayda 364 türkü 114 kaynak kişinin özgeçmişi derlenip kaleme alındı. Derlenen türkülerden 21'i İzmir’de bir müzik stüdyosunda alt yapıları yapılarak ilçenin yetenekli ve gelecek vadeden 11 yerel sanatçısı tarafından seslendirilerek kayıt altına alındı. Çalışmayla ilgili 650 sayfalık kitap ve 21 türkünün yer aldığı 100 adet CD üretilip Kağızman Belediye'sine teslim edildi. Kağızman’ın unutulmaya yüz tutmuş türkülerinin bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Kayısı ve Kültür Festivali’nde seslendirildi. Kağızman Kaymakamı Okan Daştan ve Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, ilçenin eserlerin geleceğe taşınması adına önemli bir çalışma yapıldığını söyledi.
“Kağızman’a ısmarladım nar gele”, “Sefil baykuş” türküleriyle bilinen Kars’ın Kağızman ilçesinde kültür adına önemli bir adım atılarak gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması için yeni eserler notalanıp kayıt altına alındı.
“Yeşil Kağızman” olarak da adlandırılan ilçedeki İstiklal Alanı’nda düzenlenen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. İlçe halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte davullu zurnalı halaylar çekildi. Zengin müzik geçmişine sahip olan Kağızman ilçesinin en çok bilinen ve Türkiye’ye mal olmuş, “ Kağızman’a ısmarladım Nar gele”, “Sefil baykuş” gibi daha birçok eserin gelecek nesillere aktarılması çalışmalarının finali vatandaşların beğenisine sunuldu.
Yöre halkı bugüne kadar kulaktan kulağa gelen eski türkülerin kayıt altına alınarak yeniden hayat bulduğunu görmekten mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Kağızmanlı 11 yerel sanatçı kaynak kişilerin eserlerini ilk kez vatandaşların karşısında canlı okumanın da heyecanını yaşadılar. Yetenekli genç sanatçılar böylesine anlamlı bir projede bulunmak, sesleriyle emek vermek ve geleceğe aktarılmasında imzalarının bulunuyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını söylediler.
İki gün süren etkinlikte Erzurum Yakutiye Belediyesi mehteran takımı da sahne aldı. Kahramanlık türkülerini seslendirildiği mehteran gösterisine ilgi büyüktü. Vatandaşlar alkışlarıyla destekledikleri mehteran takımının gösterisine cep telefonları aracılığıyla eş, dost ve sevdikleri ile paylaştılar.
Katılımcılar ayrıca iki gün boyunca alanda eksik olmayan davul zurna eşliğinde bol bol halay çekerek eğlendiler. Yöresel türküler eşliğindeki oyunlar da sahnelenirken 7Dden 70’e herkes halaylara eşlik ederek neşelerine neşe kattılar. İlk kez babalarının ellerinden tutarak halay öğrenmeye çalışan çocuklar ve uzun zaman sonra bolca halay keyfi çıkaran bazı yaşlılar renkli görüntüler oluşturdu.
Etkinliğin ikinci ve son gününde Kağızman kültürüne dair derlenen türkülerin kaynak kişilerinin teşekkür belgeleri protokol tarafından verildi.
Kağızman kayısısı kalite yarışmasında üçüncü olan üretici Ercan Keleş, İkinci olan üretici Mehmet Demirbaş ve birinci olan üretici Dursun Bora ödüllerini Kaymakam Okan Daştan ve belediye başkanı Nevzat Yıldız’dan aldılar.Kağızman kültürüne dair derlenen türkülerin kaynak kişileri de belgeleri verilerek onurlandırıldı.
TRT İzmir radyosu Türk halk müziği sanatçısı emekli Zeki Çiçek, ses sanatçıları Ezgi Doğan, Uygar Önalan, Fahrettin Çolak, Emre Durdi ve Ayşegül Kuş canlı performansla yöresel türküleri seslendirdiler.
Son olarak misafir sanatçı Mine Kuş sahneye davet edildi. Yöresel türküler seslendiren Mine Kuş hareketli türküleri ile katılımcıları coşturdu. Ağırlıklı olarak Kağızman’a ait hareketli eserlere büyük bir katılım gösteren Kağızmanlılar alanda kurdukları halayla etkinliğe renk kattılar.
Program kapsamında istiklal alanı girişinde açılan Kağızman’ın kahramanları, tarihi mekanlar ve bitki örtüsü fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi. Araştırmacı yazar Sait Küçük sergideki fotoğrafları tek tek anlatarak katılımcıları ve protokolü bilgilendirdi.
Yoğun katılımın olduğu etkinlikte konuşan emekli TRT sanatçısı Zeki Çiçek “Kağızman kültürüne dair derlenen türküler” projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu tarihi kültür projesinin hayata geçmesine vesile olan ilçe kaymakamımız sayın Okan Daştan’a, belediye başkanımız Sayın Nevzat Yıldız’a şükranlarımı sunarım. Bu projenin amacı ilçemizin kaybolmaya yüz tutmuş türkülerinin derlenip notalanarak kaynak kişilerin özgeçmişleri ile birlikte gün yüzüne çıkarılıp kitap ve CD Haline getirilerek gelecek kuşaklara aktarmaktır. Yaklaşık 10 aylık bir çalışma süreci sonucunda 364 türkü 144 kaynak kişinin özgeçmişi derlenip notu alınarak kaleme alınmıştır. Derlenen türkülerden 21 tanesi İzmir’de Ak Sistem müzik stüdyolarında alt yapıları hazırlanarak ilçemizin yetenekli ve gelecek vadeden 11 genç sanatçı arkadaşlarımız tarafından seslendirip CD haline getirilmiştir. Çalışmalar sonucunda 650 sayfalık kitap ve 21 eserin yer aldığı bir CD oluştu ve 1000’er adet üretilip halkımızın hizmetine sunulmak üzere belediyemize teslim edilmiştir. Ülkemiz ve ilçemiz kültürüne hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu projede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İlçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum”
Kağızman belediye başkanı Nevzat yıldız da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Kağızman ilçesi asırlarca üzerinde medeniyetler kurmuş olan Hititler, Huriler, Urartular, Sakalar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlılar için yaylak, kışlak ve yurt olmuştur. Birçok devletin kültürü bu topraklar üzerinde harmanlanmıştır. Medeniyetin güneşi doğudan başlamış Anadolu’nun kapıları Kars’tan açılmıştır. Selçuklu sultanı Alparslan’ın Ani şehrini fethi ile İran üzerinden gelen Oğuz boyları Orta Asya’dan miras aldıkları kültürü Anadolu topraklarına taşımışlardır. Bu medeniyet bu kültür Kağızman’da yeşermiş, filiz sürmüş, meyvesini vermiştir. Bu meyvelerden biri de kaynak kişilerin aktardığı ana sütü gibi ak Kağızman’ın yetiştirmiş olduğu TRT İzmir radyo evi halk müziği sanatçısı Zeki Çiçek ve araştırmacı yazar Sait Küçük’ün ortaya koyduğu “Kağızman kültürüne dair derlenen türküler” adlı kitap ve albüm projesini hayata geçirdik. Kağızman kaymakamlığı ve Kağızman belediyesi olarak maddi ve manevi yönden destekledik. Ortaya kalıcı bir eser çıktı. Bizler bu fani dünyada konup götüreceğiz fakat eserler kalıcıdır. Böyle kıymetli bir mirası yarınki kuşaklara aktarmaktan mutluyuz ve kıvançlıyız. Bu eserin çıkmasına vesile olan türkülerimizin kaynak kişilerine ve bu türküleri nota yalan yazan hazırlayan Zeki Çiçek ve Sait Küçük’e ve emeği geçen bütün herkese, festivalimize teşrif eden herkese gönülden teşekkür ediyorum”
İlçe kaymakamı Okan Daştan ise şu açıklamalarda bulundu:
“Tarihin içerisinden vakur şekilde sıyrılarak bugünlere gelen güzel şehrim; huzurun, barışın, kardeşliğin şehri selam olsun, sana selam olsun Kağızman. Bu topraklara gönlünü mühürlemiş Kağızman aşıkları, Kağızman sevdalıları hepinizi en içten duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Bugün sizlerle bir arada olmaktan, gözlerinizdeki mutluluğu görmekten dolayı çok mutluyum. Sevgili Kağızmanlılar; biz bugün burada sadece festival kutlamıyoruz bugün burada el ele tutuşarak gönül gönüle vererek 100 yıllardır bir arada yaşama kültürünün en nadide temsilcisi olan Türk milletinin bu kültürü asla bırakmayacağının kardeşliğimizin ve beraberliğimizin asla bozulmayacağının da en güzel mesajını veriyoruz. İşte bu kalabalık bu meydan birlik ve beraberliğimizin en güzel nişanesidir. Biz kocaman bir aileyiz Kağızman’da ayrım yok kutuplaşma yoktur. Kağızman’da ortak paydaşlar her geçen gün artıyor. Kağızman artık farklı tanımlamalar yapılan bir ilçe değil. Bu kadarı ile yetinecek miyiz? Tabii ki hayır. Hep bir adım daha ileri götürmek için gece-gündüz el ele, gönül gönüle çalışacağız. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi en içten duygularımla selamlıyor huzur ve barış içinde nice festivallerde buluşmayı ümit ediyorum.”
Ses sanatçısı Ezgi Doğan, “Unutulmaya yüz tutmuş eserleri icra etmek beni inanılmaz mutlu etti. Burada olmaktan inanılmaz mutluyum. Umarım bu artık devamlılık haline gelir ve sürekli yapılır. Burada olmak, Zeki Çiçek ile aynı projede yer almak beni daha çok mutlu ediyor. Bir asker türküsü ile bu projede yer aldım. İcra ederken çok duygulandım. Bu yörenin insanıyım bu bölgede doğmuş, bu topraklardan hayat bulmuş, bu yörenin hamurumda harman olmuş bir çocuğum. Ne mutlu bana ki böyle bir projede bulundum. Daha nice nice projelerde bulunmayı ümit ediyorum. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Beğenileriniz ve güzel yorumlarınızı bekliyor hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Ses sanatçısı Ayşegül kuş İse şunları söyledi:
“Bu projede olmak benim için çok büyük bir ayrıcalık. Burada olduğum için çok mutluyum. Çünkü herkese nasip olmayacak değerli bir proje. Sadece bir festival olarak değil TRT sanatçısı Zeki Çiçek’in yanında görev almak ve aynı projede bulunmak benim için onur vericidir. 364 eseri değerlendirip TRT repertuarına kazandırması çok önemli bir duygu. Her yöreye her memlekete ait olmayan zor olan bir şeyi başarı. O yüzden de projede olduğum için çok mutluyum. Ben de bu projede “ Adabı Erkânı bilmez insanı” eserini seslendirdim. Festivalin ikinci gününde de “ Iğdır’ın al alması“ eserine yer verdim. Burada olmak kariyer basamağında benim için çok önemlidir. Özellikle kendi memleketimde olmak benim için çok gurur verici bir şey. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim inşallah festivaller bir daha devam eder. Bu etkinlikler hem bizim hem de yöre halkı için çok önemli.” diye konuştu.
Ses sanatçısı Uygar Önalan, “ Kağızmanlıyım, müzik öğretmeniyim. Kağızman kültürüne dair derlenen türküleri projesi kapsamında canlı performans sergiledik. Bu projede hem sesimizle hem de kaynak kişi olarak bulunmaktan son derece mutlu oldum. Ülkemize, can Kars’ımıza ve yeşil Kağızman’ımıza armağan olsun, hayırlı olsun. Kağızman’ın şehit şairi Hıfzı’ya ait olan ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde de bilinen ‘Sefil Baykuş’ türküsünü kırık hava şeklinde seslendirdik, Bir bayan ve bir erkek hem Hıfzı hem de Ziyade’nin ağzıyla seslendirdik. İkinci eserimizde aşık Selahaddin Önalan kendisi de babamdır ‘Özledim yurdumun topraklarını’ türküsü ile sahne alarak sesimle katkı sunmaya çalıştım“ ifadesine yer verdi.
Ses sanatçısı Emre Durdi ise “ Kaysı ve kültür festivali yapıldı çok da güzel oldu bu tür festivaller zaten ilçemize yakışıyor bizlerde sesimizle ve sanatımızla bu projede yer alarak yöremize katkı sunmaya çalıştık. İlçemizin yetiştirmiş olduğu genç nesil sanatçılar ve ilçemizde gün yüzüne çıkmamış eski türküler bu projeyle yaşatılıyor olacak. Ben de yerel sanatçı ve kaynak kişi olarak bugün sahnede yerimi aldım. İki eser seslendirdim birisi usta Bayram Denizoğlu’nun “ Dağlara bala düştü” eserini seslendirdim Yine ilçemizin yetiştirmiş olduğu aşık Cemal’in “ Dağlar” türküsünü seslendirdim.”
Ses sanatçısı Harun koman ise şunları söyledi:
“2017 yılında Konya Dilek Sabancı devlet konservatuvarından mezun oldum Sonra ilçeme geri döndüm burada da müzik öğretmeniyim. Bu önemli projeye sesimizde katkı sunmaya çalıştık. İlçemizde çok önemli isimler yıllar önce bu kültüre hizmet etmişler bizlerde gelecek nesillere bunu aktarmak istiyoruz. Bu vesileyle bu tür organizasyonları yapan vatandaşlarımıza buluşturan ve bizlere imkan sağlayan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışma bir sonraki projeler içinde örnek niteliğinde olur ve ilçemizin zengin folklorik müziği de gelecek nesillerimizle yeniden buluşarak yaşatılır”
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
18.07.2023 05:53:38