Kağızman Kayısısı Coğrafi İşaret Yolcusu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kağızman Kayısısı Coğrafi İşaret Yolcusu

Kağızman Kayısısı Coğrafi İşaret Yolcusu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ziraat Odası Başkanı Adam Ertaş, Kağızman ilçesindeki 1200-1400 rakımlı arazilerde yetiştirilen endemik ürünlerden Kağızman kayısısı için Coğrafi İşaret çalışmalarına başlandığını söyledi.

Kars Ziraat Odası Başkanı Adam Ertaş, Kağızman Ziraat Odası Başkan Vekili Kasım Işık ile birlikte Kağızman ilçesine giderek kayısı yetiştiricilerini ziyaret etti. Kayısı bahçelerini gezen ve üretim hakkında bilgiler alan Ertaş, Kars’ın bir çok yöresel ürünün coğrafi işaret adayı olduğunu söyledi. Daha önce coğrafi işaret alan ürünlerin olduğunu da belirten Ertaş, 2018 yılında Kars Kaşarı, Kars Balı, Kağızman Uzun Elma’nın coğrafi işaret altığını belirtti. Bu yıl da kavılca ve Kars kazının coğrafi işaret başvurularının yapıldığını kaydeden Ertaş, Kağızman’da daha değer katacak, il ve ülke ekonomisine kazandırılacak birçok ürünün olduğunu vurguladı. Bunlardan birinin de Kağızman Kayısısı ((Abilgoz) olduğunu belirten Ertaş, böylesine zengin bir coğrafyada çiftçileri sevindiren önemli bir gelişmenin Kağızman kayısının coğrafi işaret alması olacağını kaydetti.

Ertaş, “Bu kayısı Kağızman’a has bir kayısıdır. Şu anda olgunlaşmamış. Olgunlaştığında büyük beden yumurtadan biraz daha büyük olacak. Bu kayısı sofralık bir kayısı.Daha önceki yıllarda Rusya’ya ihraç ediliyordu.Şu anda Türkiye iç piyasasına girmediği için ihracat yapılamıyor. Artık tüketici bilinçlendi. Kağızman kayısısına karşı talep de arttı. Aroması ve lezzeti çok yüksek, sulu ve çok tatlı bir ürün. Talepten dolayı şu anda yurt içi talebi karşılamakta zorlanılıyor. İnşallah coğrafi işaret tescili ve tanınmasıyla birlikte talep yoğunluğu oluşacak ve üreticilerimiz ekimi daha da artıracaktır. İnşallah bunun coğrafi işaretini tescilleyip Kağızman’ımıza ve Kars’ımıza kazandıracağız, yok olmaktan kurtaracağız.” dedi.

Olgunlaşan kayısıların toplanmaya başladığını kaydeden Ertaş, “Ülkenin değişik yerlerindeki marketlerde raflarda yerini almaya başladı. Bu yıl hasadımız kısmen iyiydi. Bazı yerlerde don olmasından dolayı çiçeklenme döneminde kayısının üşümesinden dolayı yüzde 50 oranında bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. Onun için üreticilerimiz mutlaka TARSİM sigortası yaptırsınlar. TARSİM sigortasıyla ürünlerini garantiye alarak zararlarını karşılayabilirler. Küresel ısınmadan dolayı geçmişteki günleri aramayalım. Onun için de tedbirli olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Kağızman’a ait bir çok aday ürünlerin de olduğunu belirten Ertaş, “Malaça Armutu dediğimiz ürünümüz var. Bu da sadece Kağızman’da yetişiyor. Ayrıca bu armuta ceviz içiyle yapılan bir işlem var. Ceviz içi, yurda şekeri veya kristal şekerle yoğrularak basmacık dediğimiz bir ürüne çevriliyor. İçi oyularak basmacık ve cevizle dolduruluyor daha sonra ipe geçirilerek kurutuluyor. Böylelikle kışlık sofralarda yerini alıyor. İnşallah bu süreç içinde Kağızman’ın ilerleyen yıllarda hem cevizinin coğrafi işaretini alacağız hem de burada yetişen ürünlerinden Malaça Armut’una tescil almayı düşünüyoruz. Kara dut ve beyaz dut pekmezi için de coğrafi işaret başvurusu yapacağız. Yine kömesine bir çalışma yapacağız. Bu çalışmalarla Kağızman’ın yöresel ürünlerini il ve ülke ekonomisine kazandırmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 


04.08.2020 22:47:00