Kahvehanede eşitlik sohbetleri Akyaka’da
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
2007 yılında kurulan başkanlığını Serap Çetin Çağatay’ın yaptığı Karslı Girişimci Kadınlar Derneği, il merkezi ve ilçelerdeki kahvehanelerde eşitlik sohbetlerine Akyaka ilçesinde devam etti. İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliğinin finanse ettiği “Kahvehanelerde eşitlik sohbetleri 2” adlı proje kapsamında ilçedeki kahvehanelerde erkeklere bilgilendirme yapıldı, broşürler dağıtıldı.
Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çetin Çağatay, İsviçre Büyükelçiliği Diplomatik Ataşesi Giulia Persoz, İsviçre Büyükelçiliği tercümanı Nagehan Şen Yazar, yönetim kurulu üyeleri ve iki avukatla birlikte Akyaka ilçesine giderek kahvehaneleri bir bir gezdiler. Kahvehanelerde erkeklere kadın hakları ve bu hakların erkekler tarafından nasıl düşünüldüğü, ilçedeki kız çocukların eğitim oranı, kız çocuklarının mirastan yararlanıp yararlandırılmadığı gibi konular soruldu. Erkeklerin fikirlerinin dinlendiği etkinlikte broşürlerde dağıtıldı.
İsviçre Büyükelçiliği Diplomatik Ataşesi Giulia Persoz da “Burada proje ortağımızla birlikte geleneksel kahvehanelere gidip kadın hakları konusunda erkeklere eğitim vermeyi amaçlıyor. Bu proje beni çok gururlandırıyor. İsviçre için kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konuları çok önemli konulardır ve İsviçre bu konuda kararlılıkla çalışmaya devam edecektir. Biçim çalışma prensibimiz şudur; biz yerel örgütlerle çalışmayı daha çok benimsiyoruz ve teşvik ediyoruz çünkü yerellerin bilgisi bilgelerimizden tabi ki daha iyi. Yerele katkı sağlamak için Türk vatandaşları için Türkler tarafından katkı sağlanması biçim için çok daha önemli. Bu nedenle proje partnerimizle burada olmaktan çok mutluyum. Çünkü böyle rastgele kahvehanelere gidip insanlarla konuşmak bence çok büyük cesaret gerektiren bir şeydir. Bunun için de kendisiyle gurur duyuyorum. Bu projenin meyvelerini görmek için de sabırsızlanıyorum ve daha fazla meyve vermesini de temenni ediyorum. Umarım bu broşürler daha çok elden ele dağıtılır ve böylelikle daha fazla bilinç kazandırılır. Ve bunun gelecekteki sonuçlarını görmek istiyoruz. Bugün de gördük ki insanların hepsi geldiler ve sohbetlere katıldılar. Büyük bir ilgi gösterdiler ve kendi fikirlerini söylediler. Bu da benim için çok güzel bir duyguydu. Hiç kimsenin ilgisiz davrandığını görmedik. Sokakta bile durup sohbete katılanlar oldu. Demek ki insanlar bu konularla ilgileniyorlar. Demek ki iyi bir şey yapıyoruz. Zengin ve verimli sohbetler oldu. Kadının toplumdaki yeriyle ilgili böyle güzel değişik fikirler duymak benim için de benim kendi ufkum için de zenginleştirici oldu. Kars’ta bir gün kaldım ve bu programa katıldım. Tabi ki derinlemesine inceleme vaktim olmadı ama Karslı kadınların çok bilinçlendiğini gördüm sohbetlerde bunu far8kettim. Bilinç seviyelerinin çok yüksek olduğunu anlıyorum. Bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini ve kadının toplumdaki yerinin Kars’taki yerinin daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
83 yaşındaki annesinin 21 çocuk dünyaya getirdiğini söyleyen Boyuntaş Köyü eski muhtarı Necati Taşdemir, kendisinin 1 erkek 1 kız evladı olduğunu erkeğin köy işlerinde kızının ise üniversiteyi bitirip öğretmen olduğunu söyledi. Akyaka ilçesinde eğitim oranının yüksek olduğunu, kız çocuklarının okutulduğunu ve çeşitli meslek kollarında görevler aldıklarını ifade eden Taşdemir, böyle bir etkinliğin yapılarak kadın hakları konusunda erkeklerin fikirlerine de başvurulmasının önemli olduğunu kaydetti.
2007 yılının 3 ayın 8'inde tam da kadınlar gününde kurulan Karslı girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çağatay, “Doğu Anadolu'da kurulan ilk kadın kuruluşu olmanın verdiği sorumlulukla kadın ve kız çocuklarının güçlenmesini girişimci ruhlarının hayata geçirilmesine ilke edindik. Çünkü zamanın şehri yoksuldu geri kalmıştı erkekler yoksuldu dolayısıyla kadınlar daha yoksuldu ekonomik sıkıntı çeken ailelerin kız çocukları okula gidemiyordu. Kurduğumuz birçok atölyede çalışan kız çocukları kazandıkları parayı biriktirip eğitim hayatına katılmıştır kadınların atölyelerde hem para kazanmaları hem aile içi iletişim kapasite geliştirme konuları gibi birçok eğitimi verdik. Böylelikle kadınların güçlenmesine katkı sunduk. Paranın aile bütçesine aile içerisinde rahatlık getirdiğini gören eşler çalışma hayatına katılmak için sıraya girdiler öncelikle özel sektörlerde çalışmaları için ön ayak olduk.
Sonra KOSGEB'in Kars'ta faaliyet göstermesi için Birleşmiş milletlerin program sorumlusu ile girişimlerde bulunduk. KOSGEB Kars'ta faaliyete başlarken şartlar ağırdı 25 bin TL kadınlara veriyordu kira desteği yoktu bir kişi SGK'lı çalıştırma zorunluluğu vardı girişimlerimizle bu iki unsurun da kaldırılmasını sağladık ve aldığımız proje yazımı yürütmesi kaynak geliştirme eğitimler ile KOSGEB''den destek alan kadınların birçoğunun projelerini ücretsiz yazdık. Ve takibini de ücretsiz yaptık elbet ki zaman içerisinde şehir büyüdü ve gelişti zamanın zor şartları geride kaldı. Kadınlara girişimcilik ruhunu aşılamak ve imkanlarına destek olmanın dışında kadın ve kız çocuklarının insan hakları ile alakalı birçok çalışma yaptık.” dedi.
Çağatay ayrıca, “Kadın ve kız çocuklarının insan hakları şiddet mağdurları kız çocukların eğitim hakları ve kadınların çalışma hakları gibi birçok konuların işlendiği emniyetin baronun müftülüğün ortaklığında kahvehanelerde çalışmalar yürüttük. Şimdi de İsviçre’nin Ankara büyükelçiliğinin finanse ettiği “Kahvehanelerde eşitlik sohbetleri 2” adlı projemizi yürütmekteyiz. Selim, Sarıkamış, Susuz, Arpaçay ve Akyaka ilçelerimizde projelerinizi başarı ile yürüttük. Amacımız huzurlu bir toplum, amacımız kadın ve kız çocuklarının güçlü olduğu bir dünya temennisidir” diye konuştu.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
08.08.2023 00:22:33