Kars Çayı Islahı İşine Başlandı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars Çayı Islahı İşine Başlandı

Kars Çayı Islahı İşine Başlandı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 12.03.2019 tarihinde Kars’a yapmış oldukları ziyaretleri sırasında kendilerine iletilen taleplerden biri olan Kars Çayı Islahı Projesi, milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Vali Türker Öksüz’ün girişimleri ve destekleri sayesinde 2019 yılı ek yatırım programına alınarak 25 Eylül 2019 tarihinde ihalesi yapıldı.

Söz konusu işin ihale sürecinin tamamlanması neticesinde, Kars Çayı Islahı İnşaatı işine ait sözleşme 16 Ekim 2019 tarihinde DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar tarafından imzalanmıştı. DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yapımına başlanan Kars Çayı Islahı İnşaatı çalışmalarını yerinde inceleyerek yapılacak çalışmalarla alakalı bilgi aldı ve gerekli talimatları verdi. 2020 yılı içinde işin tamamlanması için gerekli planlamalar yapıldı.

Sözleşmesi imzalanan Kars Çayı Islahı işi kapsamında; Dere yatağı ıslahı amacıyla 150 metre betonarme duvar imalatı ve yükseltilmesi, 2.90 metre yüksekliğinde 31 metre genişliğinde ruberdam (şişme savak), balık geçidi ve kontrol odası imalatları yapılacak.

PROJE BİR BÜTÜN OLARAK HAYATA GEÇİRİLDİĞİNDE, SERHAT ŞEHRİMİZİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Kadim Kars şehrinin merkezinden geçen sürekli baz akıma sahip olan Kars Çayı, etrafındaki tarihi ve turistik mekanların; Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) arasından akmaktadır. Bu iş kapsamında; Kars Çayının bu tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak buraların cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmakta. Buralardaki çevre düzenlemesine ait çalışmalar Kars Valiliğimiz tarafından ihalesi yapılarak yapımına devam edilmektedir. Kars Çayı Dere Yatağı Düzenlemesi ve Kabartma Yapısının yapımı işi ise DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından bu ihale kapsamında gerçekleştirilecek.

Bu proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacak. Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecek. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ve su ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacak.

Kars Vadisi Projesi ile şehrin içinden geçen Kars Çayı, kent estetiği açısından ön plana çıkartılıp, hem derenin etrafına hem de şehrin geneline değer katacaktır. Proje sayesinde oluşacak çevre düzenleme alanlarıyla bölge, şehir sakinlerinin ve yerli-yabacı ziyaretçilerin daha aktif şekilde istifadesine sunulacak.

Bu proje ile son yıllarda Kars iline olan turistik ilginin devamlılığı sağlanacak, kentin kültürel ve tarihi değerlerine arka plan oluşturan Kars Çayı vurgulanarak yeni turistik cazibe merkezlerinin ortaya çıkmasına fırsat oluşturulacaktır. Yapılacak balık geçidi ile de deredeki doğal canlı yaşamının devamlılığı korunacak.

DSİ’den yapılan açıklamada, “Ayrıca Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesi, çevresindeki 3. Derece Sit Alanı kriterlerine uygun olarak insanların kullanım ihtiyaçlarını karşılaması amaçlanmıştır. Bu çalışmalarda dikkate alınan en önemli hususlardan biri de Kaleiçi Bölgesindeki tarihi yapıların siluetini bozmamak suretiyle bu çalışmanın yapılmasıdır.Bir başlangıç olan bu çalışmadan sonra, inanıyoruz ki etaplar halinde, Kars Çayı boyunca bu düzenlemelerin yapılmasına da öncülük edecektir. Katkılarından dolayı Tarım ve Orman Bakanımız sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye, Kars Milletvekillerimize, DSİ Genel Müdürümüze, Valimize başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Kars ilimize hayırlı olsun.” denildi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


20.05.2020 22:20:00