Kars’ın Beyaz Altınlarına Özel Bakım

Kars’ın Beyaz Altınlarına Özel Bakım KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Beyaz Altınlarına Özel Bakım

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın dünyaca ünlü kazların bakımı, beslenmesi ve büyütülmesi büyük zahmet gerektiriyor. Kars’ın beyaz altını olarak bilinen tanesi 300 TL ve üzeri satılan, porsiyonu 80 TL’yi bulan kazların bilikleri bu yıl da yeni dünyalarına ‘merhaba’ dediler.

Merkez Azat köyünde de 5 çocuk sahibi Mikail Turhan (51) evinin bir odasını biliklerine ayırdı. Belli bir oda sıcaklığında kalmaları, hasta olmamaları ve kendilerini toplayana kadar içeride arpa kırmasıyla beslenmeleri için günlük yakıma aldı. 25 adet kaz biliğine çocukları gibi bakan Mikail Turhan, odanın sıcaklığını koruması ve biliklerinin üşümemesi için de soba kurdu. Kaz bilikleri sobanın yanında beslenerek havaların ısınmasını ve dışarıya çıkarak çimenlerde doğal beslenmeyi bekliyorlar.

Mikail Turhan, “Kazcılık çocuklar gibi bakım isteyen bir uğraş. Bunlar çocuklar gibi özel ilgi istiyor. Kazlar bizim için beyaz altındır. Çok ilgi ve çok bakım istiyorlar. Bunlar için özel bir oda ayarladık burada üşümesinler diye soba yakıyoruz. Kazların bakımı da zor. Çocuklara nasıl bakıyorsak onlara da öyle bakıyoruz. Şu anda da dışarı çıkıp çimenlerde otlamak istiyorlar ama hava müsait değil. Çok nazik ve kibarlar. Güz mevsimine kadar bakımını yapacağız ki bunların tanesini 300 TL’den satalım. Fabrika gibi öğütüyorlar. Ne kadar zor ve meşakkatli bakımlarının olduğunu görmeleri lazım. Kars kazı yüzde yüz doğal orijinal Kars kazıdır. Kendimiz bakıp besleyip büyütüyoruz. Kendi geçimimizi özellikle büyükbaş hayvancılıkla sağlıyoruz. BU arada kaz da yetiştiriyoruz. Hava soğuk olduğu için bunları evde bekletmek zorunda kalıyoruz. Şu an burada 25 adet kaz biliğimiz var bunlar 10 gün önce yumurtadan çıktılar. Bebek gibi besliyoruz. Altının temizliği, yemesi, içmesi, ısınmaları gibi her şeyleriyle yakından ilgileniyoruz. Arpa kırmasıyla doğal besliyoruz. Havalar ısınınca dışarı çıkıp yeşil otla beslenecekler. Yaz öyle geçecek ve biraz büyüdükleri zaman arpa yiyecekler. Ondan sonra kar yağana kadar kesim yok. 25 kaz mevsim boyunca kesilmesine kadar 2 ton arpa yiyecek.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


02.04.2021 01:06:40