Kars’ın Çiftçi Başkanı

Kars’ın Çiftçi Başkanı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Çiftçi Başkanı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Digor İlçesi Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, başkanlık görevinin yanında hem çiftçilik yapıyor hem de ahırdaki büyükbaş hayvanlara bakıyor.

Kars Ziraat Odası Koordinasyon Başkanlığı görevini de yürüten Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi dur durak bilmeden tüm görevlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

“Üstlendiğim tüm görevlerimi yerine getirirken büyük mutluluk duyuyorum” diyen Hagi, çalışmanın insanın yormadığını aksine dinç tuttuğunu belirtti. Çiftçi başkan Hagi, bir yandan çiftçilik yaparak üretmenin, bir yandan hayvancılık yaparak ülke ve il ekonomisine katkı sunmanın, diğer yandan da oda başkanlığı göreviyle ilçe halkına hizmet etmenin haklı gururunu yaşadığını ifade etti.

Başkan Hagi, “Her sabah erkenden kalkıp ahıra giderek kendi hayvanlarıma bakıyorum. Ardından elbiselerimi değişip saat 08.00’de Ziraat Odasına gidiyorum. Gün boyu odadaki işleri takip ettikten sonra akşam vaktinde yeniden köye giderek ahıra girip hayvanların bakımını yapıyorum.” dedi.

Büyükbaş hayvanları kurbanlık beslediklerini belirten Hagi, “Kurbana kadar diğer illerden gelen müşterilere hayvanları satıyoruz satılmayanları da kendimiz kurbanlık olarak büyük şehirlere götürüyoruz.” diye konuştu.

Tek geçim kaynakları olan hayvanlara gözlerini gibi baktıklarını da kaydeden Hagi, Kars’ın 81 ile hayvan gönderen tek il olduğunu vurguladı. Hagi onun için de hayvanlara büyük bir itinayla bakıp beslediklerini söyleyerek, “Böyle özenle bakmaz isek Türkiye’nin hayvan ihtiyacını karşılayamayız.” şeklinde konuştu.

Maliyetlerin yüksek olmasından yakınan Hagi, şunları söyledi:

“Örneğin 5-6 bin TL’ye satın saldığımız bir hayvanı kurban bayramında 13-14 bin TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Bu da zor günler yaşamamıza neden oluyor. Yem fiyatları da yüksek, girdi fiyatları yüksek, samanın tonu 1000 TL, yemin torbası 120 TL olmuş. Bakıcısı, çobanı derken maliyetler yükseliyor. Geçen yıl daha çok hayvanım vardı ama bu sene bu girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu yıl biraz azalttım. Ben şu anda güç ayakta duruyorum ve bazıları da bırakmak zorunda kalıyor. Apra ilk çıktığında ital arpa geldi fiyatlar 1600 TL’den 1400 TL’ye kadar düştü. Yem fiyatları ise 75 TL’den 120 TL’ye çıktı. Onun içinde devletimizin bizlere destek vermesi gerekiyor.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


08.11.2020 20:03:00