Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümüne doğru

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümüne doğru KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümüne doğru

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

DOĞU CEPHESİ KUMANDANI KAZIM KARABEKİR PAŞA'NIN EMRİNDEKİ KUVVETLER 28 EKİM 1920'DE KARS'I KURTARMAK İÇİN HAREKETE GEÇMİŞ VE 9. KAFKAS TÜMENİ'NİN ŞEHRE GİRMESİYLE, 30 EKİM 1920’DE SERHAT ŞEHRİMİZ GAZİ KARS DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILMIŞTIR.

Serhat Şehir Gazi Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümünü (30 Ekim 1920) yaklaşıyor.

100 yıl önce bugün ‘Ya İstiklal Ya ölüm!’

30 Ekim 1920 yani bundan tam 100 yıl önce Gazi Kars’; Rus ve Ermeni çetecilerinin esaret zincirlerini parçalayarak Türk milletinin ezansız ve bayraksız olamayacağını, hürriyetsiz yaşayamayacağını kazanılan zafer ile tüm dünyaya ilan ettikleri gündür

100 yıl önce Kars Kalesine şanlı Türk Bayrağının 34. Alay subaylarından Yüzbaşı Abdurrahman Bey’in ‘ Besleme-i şerif’ ile yeniden çekmesiyle Gazi Kars esaret zincirleri kırıp vatan toprağının bir parçası olduğu gündür.

Milli mücadele döneminin ilk zaferlerinden olan Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşu, Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasında ki en büyük etkenlerden birisi olmuştur.

Doğu Cephesi Kumandanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki kuvvetler 28 Ekim 1920’de Kars’ı kurtarmak için harekete geçmiş ve 9.Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de serhat şehrimiz Gazi Kars düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Tam 43 yıl esareti yaşayan Kars halkı takdire şayandır ki, bu süre içerisinde mücadele ruhundan, milli örf ve adeti ile geleneklerinden hiçbir şey kaybetmemiştir.

Bugün dalgalanan Türk Bayrağımızı kalemiz burçlarına 98 yıl önce gönlere çeken yiğit ecdadımız; emanetiniz emin ellerdedir ve bizlere bırakmış olduğunuz mirasın da yılmaz bekçileriyiz.

Bağımsızlık ateşini 30 Ekim’de yakan hürriyet sevdalısı şehitlerimiz Kars’ı vatan topraklarına katan kahramanlarımız emin olsunlar ki Türkiye Cumhuriyeti var oldukça Kars’ın Kalesindeki ay-yıldız Türkiye’ye güneş gibi doğmaya devam edecektir.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK


07.10.2020 22:50:00