Kars’ın lezzet harikası
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ın ilk kadın girişimcilerinden Kaz Evi işletmesinin kurucusu ve sahibi Nuran Oğuz Özyılmaz, Kars Kazının turizmdeki yerini aldığını söyleyerek bölge halkı için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti.
Nuran Oğuz Özyılmaz, “Bu yöresel yemeği ben işletmemde sundukça bunu turizm tanıdı. Turizm tanıdıkça Kars'ın özel yemeği kazla Kars'ı özdeşleştirdim. Kars denilince akla kaz gelmeye başladı. Çünkü gelen misafirler buranın en önemli başyemeği olan kazı tatmaya geliyorlar. Kars denilince herkesin aklına kaz gelmeye başladı. Ticarette bir döngü ve bir canlılık oldu. İşte bu turizmde canlılık yarattı. Kaz yetiştiricileri çoğaldı. Ben bu işletmeyle kaz yetiştiricilerine de bir pazar kapısı oluşturmuş oldum. Oteller çoğaldı, restoranlar çoğaldı, kaz pişirenler çoğaldı. Artı bu işletmelerde çalışan kadın personeller çoğaldı. Bu, şehir ekonomisinde istihdam yarattı.” dedi.
“Kaz bizim gelenekselimiz ve özel bir yemeğimizdir” diyen Nuran Oğuz Özyılmaz, “Bizde kazlar, karı görmeden, kazın döşü, kara ve buza değmeden kesim yapılmaz. Kış gelince kaz karı görür, buzlu suyunu içer, göğsü kara değer ve bu sefer kesim başlamıştır demektir. Kesilen kazlar tuzla temizlenir, yıkanır, tuzlanır, baskıya bırakılır. Daha sonra da asılarak kurutulur. Kurutulan kazlar eskiden havalar ısınıncaya kadar tüketilmek zorundaydı. Çünkü saklama koşulları uygun değildi. Elektrikler yoktu fakat şu anda kurutulmuş o kazları depolayarak, difrizlere koyarak yılın her zamanı pişirmeye ve sunmaya hazırlanır. Saklama koşulları en uygun şekilde kazlar saklanır. Fakat eskiden elektrik olmadığı için kış sürecinde herkes kazı kadar yer. Havalar ısınmadan kaz etini bitirmek zorundayız. Çünkü et bozulur. Saklama koşulları uygun olmaz. Şu anda öyle değil. Bunun sürekliliğini ve sürdürülebilirliğini sağladım.” diye konuştu.
Yazın kaz etinin yenilmediğini de ifade eden Nuran Oğuz Özyılmaz “Neden yenilmez?” sorusuna “Saklama koşulları çok zor olduğu için et bozulur ve insana zarar verir. Fakat ben bu işi sürdürülebilir yapmak için çok çaba harcadım ve projeler sundum. Sürdürülebilir Kars Kazı Projesi. Benim sunduğum bu projeler sahada çok başarılı oldu. Kazları kıştan depolayarak, yazın da gelen misafirlerimize “hayır” demedik ve kaz bu bölgenin ekonomisinde yer almaya başladı. Kaz yetiştiricileri çoğaldı, katsayısı çoğaldı. Dolayısıyla Kars ekonomisinde yerini almaya başladı. Daha doğrusu diğer illerde de kaz pişirilmeye başlandı ve oralarda da kaz eti satılarak Türkiye ekonomisinde yerini almaya başlamıştır. Biz şehir olarak bu yemeği hem turizme sunduk hem de ticaretini yaparak ekonomide yerini almasını sağladık.” açıklamasını yaptı.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
30.05.2023 12:50:14