Kars’ta Süt İşletmelerinin Markalaşması
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
-KARS’TA 380 BİN TON SÜT NEREDE İŞLENİYOR, BİLİNMİYOR
Kars Valisi Türker Öksüz’ün başkanlığında, sivil toplum kuruluşları, süt üretim sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ile “süt işletmelerinin markalaşma ve birliktelik oluşum sürecinin değerlendirdiği toplantı yapıldı.
Valilik Gazi Toplantı Salonunda yapılan toplantıda katılımcılara hitap eden Vali Öksüz, “Tarım ve hayvancılık sektörü ilimizin lokomotif sektörlerinden birisidir. Amacımız, hayvancılık sektörünün ilimize oluşturduğu katma değeri daha da yükseltebilmek. Dolayısıyla bunun için ürettiğimiz sütün, süt ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi, daha iyi pazarlanması, ürettiğimiz ürünün standardının daha yükseltilmesi, üretimimizin de buna paralel olarak artırılması ve sonucunda iyi pazarlanmasıyla daha iyi şartlarda, daha yüksek fiyatlarla satabileceğimiz süt ürünlerine ulaşabilmek, böylece katma değerimizi artırabilmek. Bunun için yapılması gereken birçok şey var. Bunları sizinle birlikte tartışalım, sizlerin görüş ve önerilerinizi alalım ve mümkünse bir yol haritası belirleyip ona göre çalışmalarımızı sürdürelim. Amacımız siz kazanın, ilimiz kazansın, sonucunda kalkınmamızı, gelişmemizi daha üst noktalara taşıyalım. Başka bir amacımız yok. Bu amaçla hem sektörde olan sizler hem de işin destek tarafında olan kurum ve kuruluşları hepimiz el birliğiyle bir çalışma yapmamız gerekiyor. Eğer bu beraber çalışmayı yapabilirsek sonuca ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Artık eskisi gibi yürümeyelim. Mevcut süt üretimimiz, mevcut kaşar üretimimiz, mevcut diğer peynir üretimimizi mevcut haliyle kabul edip, bu haliyle devam edebiliyorsak sorun yoktur. Ama bana göre aslında çok fazla sorun var. Çünkü elimizde çok önemli bir değer var. Bunu daha fazla nasıl iyi değerlendirebiliriz, elimizdeki süt ürünlerini nasıl daha yüksek fiyata satabiliriz, katma değeri nasıl artırabiliriz diye alternatif yolar, alternatif yöntemler aramalıyız. Bunun bir standartlaştırma boyutu var, marketing dediğimiz pazarlama boyutu var, kooperatifleşme dediğimiz bir araya gelme boyutu var, destek boyutu var. Dolayısıyla bunları hep birlikte tartışmamız ve bir sonuca ulaşmamız gerekiyor. Artık istiyorum ki burada büyük bir onurla, büyük bir mutlulukla görev yapan Vali olarak söylüyorum ki artık eskisi gibi yürümeyelim. Ürettiğimiz ürünler, daha yüksek fiyatlara satan ulusal pazarda olduğu gibi uluslararası pazarlarda aranan, istenilen bir ürün haline gelsin. Yoksa sizler üretici olarak üretiminizi yapıyorsunuz, bunu sürdürüyorsunuz. Belli bir geliriniz var, belli bir kazancınız var. Bunu yeterli görebilirsiniz ama biz ülkemiz için, ülkemizin kalkınması için ve ilimizin daha fazla gelişmesi için bunu yeterli göremeyiz. Kıymetli bir ürünümüz var, daha iyi şartlarda değerlendirelim. Bütün amacımız budur." dedi.
Resmi rakamlara göre Kars’ta 580 bin ton süt üretildiğini söyleyen Vali Öksüz, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün verilerine göre; bunun 200 bin tonunu Kars ilimizde işliyoruz. 380 bin ton yok, nerede işleniyor bilmiyoruz. Tabi ki üreten çiftçilerimiz, hayvancılık yapan işletmelerimiz, ailelerimiz kendi ihtiyaçları için bir kısmını bunu kullanıyor ama bunun dışındaki diğer üretimimiz şu anda yok. Dolayısıyla onu da herhalde sistemin içine sokmamız lazım. 12 bin ton kaşar üretiyoruz, yeter mi? yetmez. Dolayısıyla bir pazar oluşturmamız lazım. Ama bu pazarı oluşturmamız için de bir takım ön şartlar gerekiyor. Hiçbir şeyden ümidimizi kesmeyelim. Bu böyle gelmiş böyle gitsin demeyelim diye düşünüyorum. Daha yüksek standartlarda ürün üretmek istiyoruz. Coğrafi işaret alan bir kaşar peynirimiz var ama o Coğrafi işareti kullanamıyoruz.” şeklinde konuştu.
Vali Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından süt üretimi ve markalaşma süreciyle ilgili sunum yapılması ve sektör temsilcilerinin dile getirdiği konularda istişarelerde bulunuldu.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
25.02.2019 13:01:17