Kars’taki gizemli taşlar bilim insanlarının kafasını karıştıracak
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ta Sezgin Ancı isimli bir kişi 5 yıl önce bir arazide inşaat temel kazı çalışmalarında bulduğu taşların değerli olduğunu söyleyerek incelenmesini istedi. Taşların çok eski dönemlerde pişmiş toprak şeklinde karışım madenden yapılmış olabileceğini, zaman sonra taşlanmış olacağına inandığını belirten Ancı, objelerin içinde çeşitli figür ve resimlerin yakından incelendiğinde görüldüğünü kaydetti. Ancı, gizemli taşların değerli olup olmadığının, tarihi bir önem taşıyıp taşımadığının araştırılmasını istedi.
Sezgin Ancı, ahır kazısı yaptığı sırada dikkatini çeken bazı taşları alarak uzun süre inceledi. Çıplak gözle ilk bakıldığında ne olduğu anlaşılmayan fakat dikkatçice incelendiğinde taşların 3 boyutlu olduğu ve içlerinde gizli resimlerin bulunduğu görüldü. Mikroskopla incelendiğinde daha farklı resimlere de rastlanılabileceğini ifade eden Sezgin Ancı, “Taşlar dikkat çeken resimleri barındırıyor. Kafa insan gövde kuş kanadında haç işareti olan taşın stüdyo ortamında yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesiyle görüntüsü var orada surat hatları belirgin gözyaşı ve tebessüm ifadesi görülmekte. İşaretli yerde Hz. İsa'nın kanatlı resmi var. Alnında demir tel, arkasında kutsal ışık ve gölge şeklinde kanatlı resim mevcut. Çarmıha gerildikten sonra gökyüzüne yükselişini tasvir eden kanatlı resim. İsa'nın yakınlaştırır mis resmi. Meryem Ana elinde kutsal kase ve yanında erkek çocuk var. Nuh'un gemisi tasviri ters yöne bakan insan suratı ve orta kısmında kapı yeri işaretlenmiş. Ayrıca başka bir taş insan kafasını andırıyor. Kuş kanadında haç işareti objenin diğer yüzü, işaretli yer gözler kanatları var Melek olarak tasvir edilmiş. İnsan kafası, Mısır Firavunu tasviri işaretli yerde gözler dikkatli bakıldığında belirgin şekilde görülüyor.” dedi.
Fil, köpek, geyik, boğa olarak tasvir edilmiş taşların olduğunu da belirten Sezgin Ancı, “Ben arazimde ahır yapımı için kazı çalışması yaptığım sırada bu taşları tesadüfen buldum. Taş biçimde fakat kırık bir tandırın içinde olması ve kül içerisinde olması dikkatimi çekti. Müzeye getirdiğimde tay olarak isimlendirdiler ama ben bunların üzerinde belirli bir zaman sonra yoğunlaştım ve insan eliyle yapıldığından şüphelendim. Ben bunların pişmiş toprakla yapıldığına inanıyorum. Bunlar daha sonra taş şeklini almışlar. Ben bunların maden tekniğe de gönderdim. Orada kimyasal yapısını incelettirdim. Tarihlendirilmesi için de Ankara Üniversitesi’ne gönderdim. TÜBİTAK’ta tarihlendirilmesi gerektiğini belirttiler. Bu objeleri bilim insanlarımızın dikkate alarak araştırılmasını istiyorum. Çünkü bu şekilde bende olması bir şeyi değiştirmez. Bunlar incelenmeli ve ne zaman ne şekilde yapıldığının, içlerinde nelerin olduğunun teknolojik imkanlarla belirlenmesi gerek. Ben bunların tarihi bir önemi sahip olduğuna inanıyorum. Değerli taş da olabilirler çünkü içlerinde ayrıntılar var. Bunları çözmek benim teş başıma yapacağım bir iş değil. Devletimizin ilgili makamları, Kültür Bakanlığı, Maden Teknik ile bağlantılı olarak tarihlendirilmesi ve içerisindeki görüntülerin hangi döneme aitse çıkarılması iyi olur.” diye konuştu.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
26.01.2021 21:30:00